Létrehozva: 2022.05.25.
Módosítva: 2022.05.25.

Dr. Novák Hunor: orvosként magam is estem tévhitek áldozatául

Talán nincs még egy olyan megosztó gyermekgyógyász, mint dr. Novák Hunor. A Ripost7 interjúja.

Szerző Ripost

Dr. Novák Hunor. Sokan lelkesednek forradalminak tűnő szavai hallatán, mások viszont az öklüket rázzák: ki ez a dr. Novák Hunor, aki megkérdőjelezi az évtizedek óta alkalmazott módszereiket? A Ripost7 a csecsemő- és gyermekgyógyászt kérdezte.

Fotó: Cser Dániel

Ripost7: Az a mottója: „Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat!” Az interneten sorra cáfolja a tév­hiteket. Miért fordít erre ennyi energiát? 
Dr. Novák Hunor: „Egy or­vosnak kötelessége a felvilágosítás, egy gyermekgyógyásznak pedig még inkább, hiszen a még beszélni sem tudó páciense csak sír, jelekből kell kitalálni, mi a baja. Ezért fontos, hogy a szülők tudják, mikor felesleges és mikor javasolt orvoshoz fordulni. Ahogy azt is, hogy a gyermekbetegségek többsége vírusfertőzés, amire legtöbbször nincs semmiféle hatásos gyógyszer. Viszont sajnos sokszor kapnak felesleges gyógyszereket erre. Fontos a tévhitek eloszlatása is, erre nagy hangsúlyt fektetek.”

Ripost7: Fehér köpeny helyett Miki egeres vagy szuperhősös pólóban rendel. Vajon mennyire tűnik hite­lesnek így egy orvos?
N. H.: „Kutatások szerint sokkal komolyabban veszik az orvost, ha fehér köpenyben, ingben és nyakkendőben jelenik meg. Ezek ellenére én viszont nem viselek fehér ruhát a rendeléseken, nincs is erre szükség, sőt félnek tőle a gyerekek. S ha a félelemhez sírás is társul, attól például kisebb eséllyel lehet meghallani egy tüdőgyulladást… Szeretném kizökkenteni a gyerekeket a hagyományos rendelői hangulatból: „Szia, jól tudom, hogy te is a szappanbuborékokat jöttél kipukkasztani?” – mondom sokszor indulásként és beindítom a buborékfújót, ami alapjaiban változtathatja meg a légkört. A gyerekek többsége kizökken már az elején és együttműködővé válik a vizsgálaton.”

 

Ripost7: A szülőnek viszont fájdalmas azzal szembesülnie, hogy amit a megelőzésről vagy a gyógyításról addig tudott, amit a szüleitől tanult, az helytelen. Ennyit változott az orvostudomány?
N. H.: „Egyrészt igen, ugyanis megjelentek a kettős vak, placebokontrollált vizsgálatok és nagyon sok gyógyszerről, gyógymódról bebizonyosodott, hogy semmi haszna nincsen, vagy akár ártalmas is lehet. Másrészt a korábbi szokásokat, megörökölt eljárásokat felülírják az új tudományos tények, amik viszont nagyon nehezen mennek át a gyakorlatba. Például azt tanultuk, hogy a láz veszélyes. A szüleink, nagyszüleink hűtőfürdőt alkalmaztak vagy zokniba rakott reszelt krumplival akarták levinni a lázat. A láz le is ment, de nem emiatt, hanem anélkül is lemegy. A téves gyakorlatok, hie­delmek bennünk élnek és nagyon nehéz felnőttként áttörni. Sőt, az orvosok számára is nehéz, akik évtizedeken át a tévesnek bizonyuló nézeteket képviselték! A láz egyáltalán nem veszélyes, a láz a barátunk, bizonyítottan segíti a gyógyulást, immunrendszerünk hatékonyabb működését.”

Ripost7: Előfordult, hogy önnek is felül kellett bírálnia korábbi nézeteit, mert azok tévesnek bizonyultak?
N. H.: „Igen, többször is és nem szégyellem, hogy orvosként magam is estem tévhitek áldozatául, hiszen én is ebben a világban nőttem fel. Például javasoltam és használtam a kalciumot allergiára, mondtam valótlan információkat a lázról. Beismerem, hogy ezek nem megalapozott állítások, tévhitek, túlhaladott információk voltak. Akkor rosszul tudtam, de nem féltem változtatni. Pár hete tartottak érsebészeknek egy műtétiszövődmény-konferenciát, ahol minden résztvevőnek be kellett mutatnia egy műtéti hibáját. Rendhagyó kezdeményezés, mert ezzel egy orvos sem szeret büszkélkedni, de a többiek tanulhatnak belőle. Merjünk mi, orvosok a hibáinkról és a tévedéseinkről is beszélni!”

Ripost7: Will Smith elcsattant pofonja kapcsán felhívta a figyelmet a sztár feleségének autoimmun betegségére, a foltos hajhullásra, melyet hazánkban sokszor garatmandula-műtéttel kezelnek. Azt mondta, ez is idejétmúlt, a műtét nem segít a betegségen. Mit szóltak ehhez a kollégái?
N. H.: „Vannak, akik a régi szokások rabjai, és vannak, akiknek semmi meglepő nincs abban, amit mondok. Hasonlóan gyakori hiba sok gyereknél a fitymaműtét, ezek döntő többségükben szakmailag nem indokoltak, de régen más volt a gyakorlat. Hogy miért nehéz ezen változtatni? Képzeljük el azt az apát, aki a harmadik ­fiát viszi fitymaszűkület miatt ugyanahhoz a sebészhez. Vajon hány sebész mondaná azt, hogy „a tudomány mai állása szerint nem kell megműteni, sőt az előző kettőt sem kellett volna”? Nehéz ezt kimondani. Egyszerűbb megműteni, feleslegesen.”

Ripost7: Honnan tudja ilyen magabiztosan, hogy mindig önnek van igaza? 
N. H.: „Igazából nagyon szomorú, hogy amit én mondok, az sokszor újdonságnak hat. Ugyanis, amit én mondok, azt nem én találom ki, hanem azok a magyar, illetve nemzetközi irányelvek, amiket minden orvosnak követnie kellene. Nálam sokkal okosabb orvosok, professzorok, orvosszakmai társaságok adják ki irányelvei­ket, én csak egy szócső vagyok, illetve olyan orvos, aki nem fél változtatni. Az orvoslás folyamatos tanulást jelent, alázattal és nyitott szemlélettel.”

Ripost7: Van, amire külföldön sincs elég tapasztalat, például a koronavírus-járvány. Gyorsan változtak az orvosi vélemények, az ember csak kapkodta a fejét. Hogyan lehet eligazodni?
N. H.: „Rengeteg tudományos vizsgálat történt, melyek sokszor ellentmondó eredményeket produkáltak, ez valóban bizonytalanságot szült. De ez egy normális folyamat kezdetben: idő kell, amíg letisztul a kép egy-egy terápiát illetően. Sokszor a betegekhez előbb jutott el egy-egy felületes információ, mint az orvosokhoz, és ez nehéz helyzetet teremtett a számunkra. Növelte az orvosellenességet, hogy nem tudtuk ezt a járványt egy csettintésre megoldani és nagyon sokszor jóslásokba bocsátkoztunk. Én sem gondoltam az első kínai esetek hallatán, hogy ebből világjárvány lesz. Ráadásul nagy dózisban jöttek a tévhitek a maszkokról, oltásokról, majd megindultak a különböző összeesküvés-elméletek is… Ne feledjük: átütő, minden stádiumban használható, hatékony gyógyszer a mai napig nincs a koronavírus ellen. Leghatásosabb a megelőzés, védőoltással.”
Ripost7: Mennyire új keletű az összeesküvés-elmélet az egészségügyben?
N. H.: „Mindig is voltak például védőoltást ellenzők, csak nem volt annyira terítéken a téma a közbeszédben. De például a gyerekek HPV-oltásáról mind a mai napig él az a tévhit, hogy többek közt meddőséget okoz. Ahogy az is tév­hit, hogy a HPV elleni oltás csak lányoknak való. Én is beoltattam magam.”

Ripost7: Végezetül térjünk vissza ahhoz, amivel kezdtük ezt a beszélgetést: mit szólnak a szülők, amikor az igazat mondja nekik, nem azt, amit hallani akarnak?
N. H.: „A szülők nem szívesen hallják azt adott esetben, hogy nem tudom előre megmondani, hány napig lesz lázas a gyerekük, nem tudom, pontosan mi a betegsége, nem tudok rá gyógyszert javasolni, várni kell. A szülők aggódnak és azonnali megoldást akarnak, pedig néha csak ki kell várni, hogy az immunrendszer elvégezze a munkáját. Nagyon fontos, még ha kellemetlen is, hogy az igazat mondjuk a szülőknek. Szerencsére nem én vagyok az egyetlen orvos, aki így gondolja.”
 

Novák Hunor az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyermekorvos Magyarországon. 200 ezren követik őt a Facebookon, saját honlapja mellett 8 éve YouTube-csatornát is üzemeltet. 2017-ben azzal vált ismertté, hogy egy homeopátiás altatóból az előírt mennyiség sokszorosát vette be a TV2 Mokka élő adásában, ezzel az „öngyilkossági kísérlettel” akarta bizonyítani, hogy a homeopátia blöff. Az elmúlt két évben jó néhány, koronavírussal kapcsolatos ismeretterjesztő videót, valamint a vírus- és maszktagadók összeesküvés-elméleteit cáfoló felvételt tett közzé.

9+1 tévhit Novák Hunor szerint – meglepő dolgokról mesél a csecsemő- és gyermekgyógyász a Ripost7 május 24-én megjelent számában. Keresd az újságárusoknál!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon