Létrehozva: 2022.04.01.

64 évet késett a vonat

Idén újraindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz.

Szerző Ripost

Az évszázadok óta létező, ám a kommunista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok és székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus találkozójává vált, ahová évről évre százezrek zarándokolnak el.

A Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek azelőtt a hívők. A vonat sokáig hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása a legnagyobb. 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus Nohab mozdony vezetésével indult Magyarországról az első zarándokvonat, a Székely Gyors. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az ezeréves határra. Ezért mondták akkor az ottani székelyek: „késtetek 64 évet!”

Fotó: Ripost

Azóta minden évben nekivágtak az ezer kilométeres útnak, ám az utóbbi két év a koronavírus-járvány miatt kimaradt. Idén azonban ismét összeállítják a csaknem fél kilométer hosszú szerelvényt, amely össznemzeti zarándokvonat néven a budapesti Keleti pályaudvaron egyesíti a Dunántúlról érkező Csíksomlyó expresszt és a fővárosból induló Székely gyorsot, hogy együtt haladjanak tovább Erdély szíve felé.

Szimbolikus hely a Keleti pályaudvar. Az elmúlt egy hónap alatt a magyar vasúttársaság 200 ezer ukrajnai menekültet szállított már ide 

– mondta el a zarándokvonat indulását beharangozó sajtótájékoztatón a MÁV-Start vezérigazgató-helyettese. Kormányos László hangsúlyozta, hogy a vasút helytállt a koronavírus-járvány idején is, és a mostani nehéz időszakban is erején felül teljesít. 

Fotó: Ripost

Ma a legfenyegetőbb kérdés és ezért a választásoknak is a legnagyobb tétje az, hogy béke lesz vagy háború. A magyar kormány mindent megtesz, hogy a háborúból kimaradjunk. Semmilyen módon nem támogatunk olyan intézkedést, amely az országot és a nemzetet – mert a nemzetrészek is hasonlóan érintettek – belesodorja a háborúba. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság fizikai léte ne kerüljön veszélybe és kitartson a szülőföldjén

– emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János hozzátette: az elmúlt bő tíz év talán legnagyobb ajándéka, hogy a kormány meg tudta erősíteni a nemzeti összetartozás érzését a Kárpát-medencében. 

Fotó: Ripost

Nemcsak oktatási, gazdasági és kulturális értelemben egységes a magyar nemzet, hanem ünnepeiben is. Ilyen ünnep a csíksomlyói búcsú és a nemzeti összetartozás napja is, amelyek idén éppen egy napra esnek, június 4-ére

− hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ráadásul idén van a Tamási Áron-emlékév is a 125 éve született íróra emlékezve, aki a teljes magyar irodalom egyik legnagyobb és legolvasottabb alkotója. 

A zarándokvonatot ezért egy Tamási Áron nevével és portréjával, valamint szülőfalujának, Farkaslakának a látképével felmatricázott MÁV-mozdony húzza majd, amely június 3-án indul és 6-án, pünkösdhétfőn érkezik vissza Budapestre. Menet közben végig népzenészek játsszák majd mindig annak a tájnak a zenéjét, ahol a vonat éppen áthalad. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Erdély magyarlakta településein ezrek köszöntik majd a zarándokokat, akiket székely családoknál szállásolnak el.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast