Létrehozva: 2022.03.21.

Fontos ügy mellett szólalt fel Nyitrai Zsolt

Negyven éve alapították meg az ÉFOÉSZ nevű szervezetet.

Szerző ripost

Történelmi jelentőségű emberi és szakmai összefogás eredményének nevezte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) 1981-es létrehozását a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a szervezet megalapításának 40. évfordulója alkalmából rendezett hétfői budapesti ünnepségen.

Nyitrai Zsolt a rendezvényen elmondta, hogy az ÉFOÉSZ az alapítása óta évről évre erősödve, fejlődve, jó példát mutatva működik. 

Köszönet illeti a vezetőket a kimagasló és példaértékű munkájukért; minden nap hozzátesznek ahhoz, hogy mindenki korlátok nélkül részese lehessen Magyarország befogadó közösségének. Most az a legfontosabb, hogy közösen őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát

- fogalmazott azt kívánva, hogy tudják folytatni a közös munkát.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Nyitrai Zsolt felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök személyes üzenetét is. Ebben a kormányfő azt írta, elismeréssel gondol az áldozatos munkára, amit az ÉFOÉSZ a fogyatékossággal élők érdekében végez, és szakmai programokkal felkészítik őket arra, hogyan legyenek önálló, tevékeny, teljes értékű tagjai a társadalomnak. A miniszterelnök szerint a szervezet tagjai erkölcsi tartásból, emberi elkötelezettségből és szakmai érdekérvényesítésből mutatnak példát.

A kormányfő azt írta, örömére szolgál, hogy az ÉFOÉSZ és a kormány együttműködésének köszönhetően az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak az értelmi fogyatékossággal élőknek a száma, akik álláshoz jutottak, önálló életvitelt alakítottak ki és családot alapítottak. Orbán Viktor biztosította a szervezetet arról, hogy a polgári kormány a jövőben is minden segítséget megad a szervezetnek.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében megjegyezte, az ünnepséget eredetileg 2021-ben tartották volna meg, az a járványhelyzet miatt tolódott 2022-re.

Elmondta, az ÉFOÉSZ 1981-ben egy-két család összefogásából nőtte ki magát, ma 22 ezer tagja van. 

Amikor az ÉFOÉSZ megalakult, gyakorlatilag nem létezett fogyatékosságügy, akkor ha egy fiatalt a családja nem tudott ellátni, városoktól, közösségektől elzárt nagy intézményekbe dugták őket, így a közbeszédben nem alakulhatott ki természetes diskurzus a fogyatékosságügyről. A rendszerváltás után egy más típusú fogyatékosságügyet kellett felépíteni.

"A kormány azért dolgozik, hogy épek és fogyatékossággal élők egyaránt megtalálják helyüket az életben, és minél teljesebb életet tudjanak élni. Attól, hogy valaki fogyatékossággal él, még értékteremtő tagja tud lenni a nemzetnek" - tette hozzá.

Ezt jól bizonyítja, hogy 2010-ben 325 milliárd forintot biztosított a költségvetés szociális és gyermekvédelmi, köztük fogyatékosságügyi célokra, ez idén 1139 milliárd forint, vagyis 12 év alatt 3,5 szeresére nőtt az összeg.

A fogyatékosságügyben össze kell fogniuk a civil szervezeteknek, egyházaknak, önkormányzatoknak, az államnak pedig támogatnia kell az általuk végzett munkát.

A közelmúlt fejlesztései közül kiemelte a négymilliárd forintból megvalósult, a fogyatékossággal élők életminőségét javító infokommunikációs akadálymentesítési programot. 

Szó esett arról a programról is, amelyben nagy intézmények helyett kis, önálló lakásokban helyezik el a fogyatékossággal élőket. 

Kétezer olyan, korábban nagy intézményben lakó van, aki ma 6-12 személyes otthonokban az önálló életet próbálja megtanulni.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke az ünnepségen azt kérte az egybegyűltektől, emlékezzenek a 40 évvel ezelőtti szülőkre, szakemberekre, érintettekre, akik hosszú éveken át dolgoztak azért, hogy a többi fogyatékos szervezet mellett az értelmi fogyatékossággal élőknek is legyen érdekképviseletük.
"Az elmúlt negyven évben "talán jól csináltak valamit", amit az is bizonyít, hogy tavaly Prima Primissima-díjas lett a szervezet, egyedüliként az érdekvédelmi szervezetek közül" - fogalmazott az elnökasszony.

Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese felidézte az ÉFOÉSZ küldetését, amely szerint a szervezet legfontosabb feladata az értelmi fogyatékosággal élő emberek helyzetének megértése, elfogadása és önálló életvitelük támogatása, valamint a táradalom érzékenyítése.

Az egész országot behálózó szervezet nagyszerűen működik, a születésnapnak pedig nemcsak az idő kényszerű múlásáról, hanem az elvégzett hatalmas munkáról és a munka nyomán megváltozott társadalmi szemléletről is szólnia kell.

Az ünneplőket köszöntötte Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is.

A rendezvényen átadták a Göllesz Viktor-ösztöndíjakat, amelynek célja az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kiemelkedő képességének elismerése, közösségi beilleszkedésük támogatása és erősítése. Az ösztöndíjat hat fiatal vehette át Nyitrai Zsolttól, Fülöp Attilától és Gyene Piroskától.

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Xavi meggondolta magát, újabb elképesztő fordulat

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó