Létrehozva: 2022.03.18.
Módosítva: 2022.03.23.

Építészeti Oscar-díjat kapott a Magyar Zene Háza

A Liget Budapest Projekt keretében felépült Magyar Zene Háza, a zsűri fődíját kapta a legnagyobb és legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon, a cannes-i MIPIM Awards-on.

Szerző Ripost

Újabb hatalmas elismerésben részesült a Magyar Zene Háza. A Liget Budapest projekt keretében megvalósuló épület a zsűri fődíját nyerte el 2022. március 17-én a franciaországi Cannes-ban, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en – jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. 

Történelmi pillanat, hogy a nemzetközi szakmai grémium a világ legjobb épületeit felvonultató mezőny elé helyezte a Magyar Zene Házát és egyhangú szavazással a zsűri fődíjával jutalmazta. 

Fotó: Palkó György

A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjának ítélte a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épületet. A MIPIM Awards fődíjával a Magyar Zene Háza a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország egyik legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. Korábban a neves londoni International Property Awards, illetve az amerikai Music Cities Awards díjátadóin hozhatta el a legjobbaknak járó elismerést, míg a CNN, a World Architecture vagy a vezető nemzetközi programajánló, a TimeOut magazin pedig a világ legjobban várt épületei között tartotta számon.

Fotó: Palkó György


A Magyar Zene Háza elismerésének jelentőségét mutatja, hogy nemzetközi szakértőkből álló zsűri nem minden évben osztja ki a fődíját, csak ha úgy ítéli meg, hogy az általa meghatározott speciális és szigorú szempontoknak egy épület kiemelkedően, az egész mezőnyt egyértelműen maga mögé utasítva megfelel

– hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  A cannes-i szakkiállítás népszerűségét fémjelzi, hogy évente mintegy 100 országból 3800 kiállító vesz rajta részt.

Fotó: Ripost

Gyorgyevics Benedek a Ripostnak hangsúlyozta, reménykedtek benne, hogy valamilyen díjat elnyer az épület. Mint mondta, ezen a seregszemlén 
az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői találkoznak, a díjátadóján pedig a világ legkiválóbb épületeit értékelik a szakmai zsűri, illetve a kiállításon résztvevő több ezer ingatlanszakmai szervezet képviselőinek szavazatai alapján, évente. Ami a film világában az Oscar-díj, az az ingatlanszakma területén a MIPIM Awards, amivel a leginnovatívabb ingatlanprojekteket díjazzák.  
A Liget Budapest projekt ma Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje 

- mondta Baán László, a projekt miniszteri biztosa, hozzátéve, hogy: a már elkészült fejlesztések nemzetközi sikerei, így a Magyar Zene Háza most elért világelsősége is azt bizonyítják, hogy a projekt teljes körű befejezését követően hazánké lesz az egyik legvonzóbb és legkomplexebb kulturális negyed Európában. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a még el nem kezdett fejlesztéseknek, ezen belül is elsősorban az Új Nemzeti Galériának a megvalósítása.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Zene Háza a japán sztárépítész Sou Fujimoto egyedülálló építészeti víziójának, és a Batta András vezette csapat tartalmi koncepciójának olyan rendkívüli ötvözete, mely többszáz magyar szakember közreműködésével jött létre, s amely méltán vívta ki a tekintélyes nemzetközi szakemberekből álló zsűri elismerését, a világ figyelmét ismét a Liget Budapest Projektre irányítva

 – tette hozzá Gyorgyevics Benedek, aki kiemelte: az intézmény idén januári megnyitását követően immár látható, hogy a Magyar zene Háza Budapest egyik új, emblematikus épületévé vált, hiszen a ház rendkívüli népszerűségnek örvend, kiállítása és zenei programjai folyamatosan teltházasak, de sokan csak azért látogatnak el, hogy megcsodálják ezt a különleges épületet. 

Fotó: Palkó György

„A mostani rangos elismerés is visszaigazolja, hogy a Liget Budapest Projekt teljes megvalósításával a Városliget a családi programok és a kulturális élet világszerte unikálisnak számító központjává, a város pezsgő találkozóhelyévé válik” - fogalmazott Gyorgyevics Benedek, aki kiemelte: a hamarosan megnyíló Néprajzi Múzeum és a már látogatható Magyar Zene Háza elismerései azt jelentik, hogy a Városligetben immár két olyan intézmény épült meg, amelyeket világ legjobbjai között tart számon a szakma: erre minden magyar büszke lehet. A rendkívül pozitív nemzetközi visszhang is igazolja, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa jelenleg legnagyobb kulturális városfejlesztéseként nem csak a Városligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi kulturális vonzerejét is új szintre emeli majd.


Batta András, a Magyar zene Házának vezetője hangsúlyozta: céljuk, hogy azt a magyar zenei tudást, műveltséget, mely híressé tett bennünket a világban, itt újra felfrissítsék, ápolják és a lehető legszélesebb körnek megmutassák.

Sokszínű programkínálatunkkal a zene számtalan élményét tárjuk fel látogatóink előtt, legyen az egy kiállítás, koncert, közös zenélés, éneklés, táncolás vagy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás

 – mondta el Batta András.


Itt kap helyet az ország első átfogó, interaktív zenetörténeti kiállítása


2022 januárjában nyílt meg a Magyar Zene Háza, amely otthont ad az ország első átfogó, interaktív zenetörténeti kiállításának is. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus épületet csaknem 170 nemzetközi pályaműből választotta ki a zsűri, és az eredményhirdetés óta világszerte komoly figyelem övezte a megvalósulását a nemzetközi szakma részéről. Egy valódi kortárs építészeti remekmű született: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt. A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awards-on (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek. 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára