tóth gabi
Rekordszámú nevezéssel és az Árpád Pálinka győzelemével ért véget a Kárpát-medence legnagyobb párlatversenye. A „pálinkakészítés Oscar-díjaként” emlegetett megmérettetésen a békéscsabai pálinkafőző manufaktúra „A legjobb kereskedelmi főzde” cím mellé „A verseny legjobb pálinkája” nagydíjat is megszerezte érlelt szilvapálinkájával.
A XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2177 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából, ezzel a Kárpát-medence legnagyobb tételszámmal rendelkező versenyévé nőtte ki magát. Az eredményhirdetést egy nagyszabású gála részeként január utolsó hétvégéjén tartották meg Debrecenben. A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A háromnapos zsűrizés során a 31 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt, titkos szavazatok alapján.
A verseny győztese az Árpád Pálinka lett, amely a „Legjobb Kereskedelmi Főzde”, továbbá a „Legjobb Kereskedelmi Pálinka” díját nyerte el, de emellett 10 Champion-díjat és 13 aranyérmet is begyűjtött. Az 50 éves múltra visszatekintő családi manufaktúra 4 év kimaradás után mérettette meg magát ismét.
Amikor 2018-ban a manufaktúránk – ugyanezen a versenyen – megnyerte a „Legjobb Kereskedelmi Főzde díját” búcsút intettünk egy időre a versenyzésnek. Úgy éreztük bizonyítottunk magunknak és fogyasztóinknak, hogy számunkra legfontosabb a minőség, hiszen akkor már minden fontos elismerést elnyertünk – voltunk háromszor „Magyarország Legeredményesebb Kereskedelmi Főzdéje”, a Piros Vilmos pálinkánk volt „Magyarország Legjobb Pálinkája”, és megnyertük az „Év Párlata” díjat a Lepotica szilvánkkal a Destillata Nemzetközi versenyen – egy kicsit a termékfejlesztésre akartunk jobban koncentrálni, alkotni valami újat, valami nagyon jót. Négy év elteltével viszont újra engedtünk a kihívásnak és kíváncsiságunknak, és elindultunk ezen a versenyen
– mondja Nagy Árpád, főzőmester, a Kisrét Manufaktúra tulajdonosa.
A versenyen Magyarország legjobb kereskedelmi főzdéi indultak és a legelismertebb hazai és nemzetközi főzdék szakemberei zsűriztek. A szakmaiságot az újonnan megalkotott 100 pontos bírálati rendszer is garantálta, amely komoly feltételeket támasztott a készítőkkel szemben. Az Árpád Pálinka 25 tétellel nevezett.
Óriási szakmai elismerést jelent számunkra, hogy a verseny legkiválóbb aranyérmes pálinkái közül a 31 tagú zsűri szavazata alapján 10 kategóriában nyertünk Champion-díjat. Fontos azt is kiemelnünk, hogy ez a 10 kategória nagyon változatos és 10 különböző gyümölcsöt rejt magában, vagyis nem egy gyümölcs vagy törkölypálinka köré összpontosul, hanem bizonyítja azt, hogy mennyi fajta pálinkánk képvisel prémium minőséget. Nyugodtan mondhatom azt, hogy ezt a versenyt ilyen eredményekkel még senki nem nyerte meg
– büszkélkedett Nagy Árpád, aki utólag megtudta a versenyigazgatóságtól, hogy a „Legjobb Kereskedelmi Pálinka” címet a érlelt szilvájuk nyerte el, de azt a zsűri a végső döntésnél másik saját pálinkájukkal, a Piros Vilmossal szemben sorolta az első helyre.
Nagy Árpád 25 éve foglalkozik pálinkakészítéssel, a szülői örökséget viszi tovább. Horváth György főzőmesterrel dolgoznak együtt, de a siker mögött igazi csapatmunka áll. Közel 35 féle gyümölcsből készítenek pálinkát vagy párlatot, és az innovációs újdonságoktól sem idegenkednek.
Nagyon sokszínű a palettánk, ezt a Champion-díjak is mutatják. Van közte birs, vilmoskörte, meggy, kajszi, szőlő, de még mandarin és kávé is. Igyekszünk minden évben valami ujjat fejleszteni és meglepni fogyasztóinkat. A tavalyi évben a kávé, a mandarin és a gyömbér párlat volt a különlegességünk, de jelenleg is mandarint főzünk, amiből – remélhetőleg – még finomabb párlatot tudunk készíteni.
Fantasztikus díjak
- QUINTESSENCE – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje, a verseny győztese: Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka
- QUINTESSENCE – 2022 legjobb pálinkája: érlelt szilvapálinka (Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka)
- 10 CHAMPION díj – A fajtaazonos aranyérmes pálinkák közül a legjobb pálinkák:
Legjobb Birs: Prémium Bársony Birs, Legjobb Cseresznye: Silver Feketecseresznye, Legjobb Meggy: Prémium Cigánymeggy, Legjobb Kajszibarack: Silver Kajszibarack, Legjobb Vilmoskörte: Prémium Piros Vilmos, Legjobb Egyéb Párlat: Prémium Gyömbér Párlat, Legjobb Egyéb Egzotikus gyümölcs: Prémium Mandarin Párlat, Legjobb Fekete Berkenye: Prémium Feketeberkenye, Legjobb Fahordóban Érlelt Pálinka: Prémium Érlelt Szilva.
- 13 Aranyérem