Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.02.01.
Módosítva: 2022.02.11.

Koronavírus: itt vannak a legfrissebb adatok

Februárban is lesz minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt.

A beoltottak száma 6 364 167, közülük 6 103 465-en fő már a második, 3 688 593 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.

9422 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 562 827 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 66 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 41 471 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 291 499 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 229 857 fő. 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen – írja akoronavírus.gov.hu.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az agresszívan terjedő omikron mutáció és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely februárban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton folytatódik. Már 81 ezer 5-11 éves gyermeket oltattak be a szüleik, és a 12-17 éves kamaszok 47%-a is már oltott.

Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani.

Emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat. Bővebben a februári oltási akcióról: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/februarban-minden-csutortokon-penteken-es-szombaton-oltasi-akcio

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus-koncentráció, ezért még egy-két hétig "nem lélegezhetünk fel, de bízzunk benne", hogy ez nemsokára bekövetkezik - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna műsorában.

Hozzátette: a jelenleg elterjedt omikron variánsnál arányaiban kevesebb beteget kezelnek kórházban, illetve intenzíven, és kevesebben halnak meg; az omikron ugyanakkor sokkal több embert betegít meg, mint a korábbi variánsok, de a tünetei enyhébbek, az oltottaknál szinte csak náthaszerűek.

Tavaly novemberben a Fülöp-szigeteken felfedezték az omikron egy alvariánsát, amely még gyorsabban terjed. Várhatóan át fogja venni a klasszikus omikron helyét, de alig lehet megkülönböztetni, ezért hívják "lopakodónak" - mondta a főorvos.

Szlávik János arra figyelmeztetett: a fertőzésen átesés nem ad olyan védelmet, mint a védőoltás, az oltatlanok hiába estek át a fertőzésen, újra súlyosan megbetegedhetnek.

Senki ne bízzon abban, hogy ha átesett a betegségen, akkor nem kaphatja el újra! Szükség van a vakcina által nyújtott védettségre. Továbbá az omikron legújabb variánsa is tud súlyos tüneteket okozni az oltatlanoknál, ezért is indokolt az oltás felvétele - hangsúlyozta a szakember.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre influenzajárvány nincs az országban, ezért aki légúti tüneteket, tüsszögést, náthát, torokfájást, fejfájást észlel, az gyanakodjon omikronra, végeztessen tesztet, jelentkezzen háziorvosánál.

Szlávik János kitért arra is: ahogy az omikron megjelent, úgy megjelenhetnek újabb variánsok is, amelyek okozhatnak még meglepetéseket az emberiségnek. Hozzáfűzte ugyanakkor: remélhetőleg az oltásokkal megakadályozható lesz a járvány további terjedése.

Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: tavaly a rendszerváltás óta rekordmagas, közel hétszázalékos gazdasági növekedés volt Magyarországon, a kormány pedig szeretné, hogy a növekedés eredményeiből minél többen részesüljenek.

 

 

Májusig két oltással is érvényesek maradnak az oltási igazolványok

    Elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.

    A kormány korábban azt írta elő, hogy a második oltás felvétele után legalább négy hónappal, de legfeljebb fél éven belül kérni kell a harmadik oltást, máskülönben az oltási igazolvány érvényét veszíti.

 

Az ötödik hullám csúcsánál járhatunk

    Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.

    Jelezte: szerdán közel húszezer fertőzöttet regisztráltak. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

 

Az oltás megvéd a betegség súlyos lefolyásától

    Az omikronnál az oltás kevésbé véd a fertőzéstől, de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védettséget nyújtja - hangsúlyozta, hozzátéve: valamennyi oltóanyagból kellő mennyiség van, összesen több mint 8,1 millió. A miniszter mindenkit az oltások felvételére kért.

Kapcsolódó cikk: Februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akció

    Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: döntés született arról, hogy Magyarország is részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Pfizer egyik gyártmánya, a Paxlovid iránt, amelyet a magas kockázati besorolású betegek gyógyítása során lehet használni. Jelenleg ötvenezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, a szerződés keretében ez később tovább emelhető - mondta.

 

A gazdaság erősödése teszi lehetővé a februári intézkedéseket

    A miniszter hangsúlyozta: tavaly a rendszerváltás óta rekordmagas, közel hétszázalékos gazdasági növekedés volt Magyarországon, a kormány pedig szeretné, hogy a növekedés eredményeiből minél többen részesüljenek.

    Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj - mondta Gulyás Gergely. Kiemelte: a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, "most bő egy évtized gazdasági eredményeire támaszkodva vissza tudjuk adni" azt.

    Kitért arra is: februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket. Ez önmagában is 21 százalékos fizetésemelést jelent - jegyezte meg. Emellett az orvosok, ápolók, szociális dolgozók, pedagógusok, közszolgálatban dolgozók a korábban közölteknek megfelelően emelt bért fognak kézhez kapni.

    A bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér és a bruttó 260 ezer forintra emelt garantált bérminimum, valamint a megemelt közfoglalkoztatotti bér kifizetésére szintén februárban kerül először sor - folytatta. Szintén kifizetik a rendőröknek, katonáknak - összesen 63-64 ezer embernek - a hathavi fegyverpénzt. Mindemellett a választási évben is csökkenni fog, öt százalék alatti lesz a költségvetési hiány, ezzel a vállalással Európában Magyarország a középmezőny elején van - tette hozzá.

 Magyarország költi a legtöbbet családtámogatásokra az EU-ban

  Kitért rá: költségvetés-arányosan Magyarország költi a legtöbbet az uniós tagállamok közül családtámogatásokra, ezt a rendszert fenntartják és bővítik, ha a választók a jelenlegi kormányoldalnak szavaznak majd bizalmat. Az a cél, hogy az első gyermekvállalásra minél előbb sor kerülhessen - fűzte hozzá.

 

Biztosított az orosz gázszállítás és így a rezsicsökkentés

2036-ig biztosított Magyarország irányába az orosz gázszállítás, a keddi találkozóján a magyar miniszterelnök és az orosz elnök pedig abban maradt, hogy nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel megnöveljék a szállítási mennyiséget.

    Tájékoztatása szerint Magyarország földgázfelhasználása évi 9-10 milliárd köbméter. A Gazprommal tavaly szeptemberben megkötött 10+5 éves szerződés éves szinten 4,5 milliárd köbméterről szól, ebből egymilliárd köbméter Ausztrián keresztül, 3,5 köbméter pedig Szerbián keresztül érkezik - ismertette.

     A miniszter kérdésre beszámolt arról, hogy ha az ellenzék kormányon megszüntetné a rezsicsökkentést, az háztartásonként évente félmillió forinttal növelné a kiadásokat.

    Gulyás Gergely más témára áttérve kiemelte: az Magyarország és Európa érdeke is, hogy a dialógust Oroszországgal fenntartsa, a gazdasági kapcsolatokat pedig - amennyire erre a jelenlegi keretek között van lehetőség -, erősítse, "ugyanakkor persze tegyünk meg mindent annak érdekében, ami Európa hatalmában áll, hogy bármilyen konfliktus és erőszak és háború a térségben, Ukrajnában elkerülhető legyen".

    Hangsúlyozta: Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, így vélhetően az, hogy "Oroszországnak az Egyesült Államok, illetve Európa kíván-e, tud-e olyan garanciákat adni, amelyet az oroszok kérnek, az nem Magyarország döntésén fog múlni". Viszont Magyarország számára éppúgy, mint Európa számára az energiabiztonság kérdése és az Oroszországgal való kapcsolatok nem függetleníthetők egymástól - mutatott rá.

    Kifejtette:

    Gulyás Gergely kitért arra: Magyarország érdeke, hogy Ukrajna területi integritását és szuverenitását mindenki - Oroszország is - tartsa tiszteletben. A kérdés Ukrajna jövőbeni NATO-tagsága körül forog, ezzel kapcsolatosan kell Nyugat-Európának a saját álláspontját kialakítania - mutatott rá.

    Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Oroszországot biztos gázszállítónak nevezte.

    Megerősítette: vitán felül áll Magyarország NATO-tagsága, amiről az ország népszavazáson döntött. A kormány abban érdekelt, hogy a NATO egységes maradjon és a háború elkerülje Ukrajnát. Hozzátette: Oroszország a NATO-bővítés miatt úgy érzi, átverték, de az elmúlt másfél évtized folyamatait elismeri. Azt nem akarják, hogy a bővítési folyamat folytatódjék - mutatott rá

Gulyás Gergely elképzelhetőnek nevezte, hogy a közeljövőben több katonát, illetve rendőrt kell a déli határra vezényelni, mert az előrejelzések szerint tavasszal nőhet a migrációs nyomás

Gulyás Gergely bejelentette: a kormány vis maior alapot hoz létre a hétvégi viharkárok enyhítésére. Mint mondta, a vihar elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a fóliás zöldségtermesztés területén okozott komoly károkat. Az agrártárca megkezdte a károk mértékének vizsgálatát, és a miniszter reményei szerint néhány héten belül megtörténhet a kártalanítás.

 Gulyás Gergely károsnak tartja azt, hogy miközben a Szputnyik a lehető legjobb védettségi adatokat produkálja, a Sinopharmot pedig a WHO engedélyezte, az Európai Gyógyszerügynökség és az uniós hatóságok nem fogadják el a keleti vakcinákat. Amíg ezt nem teszik meg, teljes egyenlőségről nem lehet beszélni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Azt is mondta, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt közösségeket sérteget és elfogadhatatlan az a gyűlöletkeltés, amelyet folytat. Brüsszel számára valóban főnyeremény lenne az ellenzék győzelme a választáson, hiszen akkor teljesülnének a migrációs vágyai, eltörölnék a rezsicsökkentést, és megszűnne a nemzeti szuverenitás képviselete Magyarországon - értékelt.

A pedagógusok hétfői sztrájkját - elismerve a pedagógusok béremelési igényét - törvénytelennek minősítette, mert arról nem született jogerős döntés.

    Arról, hogy a sajtó képviselői bemehetnek-e forgatni a kórházakba, azt mondta: a bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani, a kórházigazgatók jogosultak dönteni a kérdésben.

    Gulyás Gergely, szintén kérdésre, közölte, információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem vesz részt a téli olimpia megnyitóján.

    Kijelentette, Soros György szervezetei évek óta lejárató akciót folytatnak Magyarország ellen.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

magyarnemzet.hu

Ezen a napon vesznek végső búcsút a hős szívbeteg lánytól

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Nagyon keveset látom, szinte alig beszélünk" - sírva vallott házassági válságáról a TV2 sztárja

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát