Létrehozva: 2022.02.03.
Módosítva: 2022.02.11.

Koronavírus: 17 894 az új fertőzött, elhunyt 88 beteg

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt. Februárban is lesz minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon.

A beoltottak száma 6 366 402 fő, közülük 6 107 843 fő már a második, 3 700 305 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.

17 894 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 600 411 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 88 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 41 636 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 330 876 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 227 899 fő. 4451 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavírus.gov.hu.

Fotó: MTI

A fertőzések 94%-át már az omikron okozza. A kormány ma bejelentette, hogy hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Februárban is lesz minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon. Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat. Bővebben a februári oltási akcióról.

A negyedik oltás is már foglalható és felvehető, akár az oltási akciók keretében is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal.

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus-koncentráció, ezért még egy-két hétig "nem lélegezhetünk fel, de bízzunk benne", hogy ez nemsokára bekövetkezik - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

 

Hozzátette: a jelenleg elterjedt omikron variánsnál arányaiban kevesebb beteget kezelnek kórházban, illetve intenzíven, és kevesebben halnak meg; az omikron ugyanakkor sokkal több embert betegít meg, mint a korábbi variánsok, de a tünetei enyhébbek, az oltottaknál szinte csak náthaszerűek.

Tavaly novemberben a Fülöp-szigeteken felfedezték az omikron egy alvariánsát, amely még gyorsabban terjed. Várhatóan át fogja venni a klasszikus omikron helyét, de alig lehet megkülönböztetni, ezért hívják "lopakodónak" - mondta a főorvos.

Szlávik János arra figyelmeztetett: a fertőzésen átesés nem ad olyan védelmet, mint a védőoltás, az oltatlanok hiába estek át a fertőzésen, újra súlyosan megbetegedhetnek.

Senki ne bízzon abban, hogy ha átesett a betegségen, akkor nem kaphatja el újra! Szükség van a vakcina által nyújtott védettségre. Továbbá az omikron legújabb variánsa is tud súlyos tüneteket okozni az oltatlanoknál, ezért is indokolt az oltás felvétele - hangsúlyozta a szakember.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre influenzajárvány nincs az országban, ezért aki légúti tüneteket, tüsszögést, náthát, torokfájást, fejfájást észlel, az gyanakodjon omikronra, végeztessen tesztet, jelentkezzen háziorvosánál.

Szlávik János kitért arra is: ahogy az omikron megjelent, úgy megjelenhetnek újabb variánsok is, amelyek okozhatnak még meglepetéseket az emberiségnek. Hozzáfűzte ugyanakkor: remélhetőleg az oltásokkal megakadályozható lesz a járvány további terjedése.

Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány - az erről szóló kormányrendelet csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak.

 

 

Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség - főszabály szerint - csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló januári oltási akciókon könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is.

Lásd: A Kormány 13/2022. (I. 20.) Korm. rendelete a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról

Rendkívül sikeresnek nevezte a januári oltási akciót a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden Budapesten.

 

 

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, a közmédiának nyilatkozva közölte: csak abban a nyolc napban, amikor a háziorvosok is immunizáltak a központi oltóhelyekkel együtt, 560 ezer koronavírus elleni vakcinát adtak be az embereknek. Összesen több mint 720 ezerszer oltottak januárban és az akcióban minden héten sokkal többen kérték a vakcinát, mint a "normál", időpontfoglalásos rendszerben.

    A januári sikerre tekintettel, az operatív törzs javaslatára a kormány úgy döntött, hogy februárban is tartanak oltási akciónapokat - mondta az államtitkár. Első, második, harmadik, sőt negyedik oltásokat is adnak. Januárban elsőt 100 ezren kaptak - tette hozzá György István.

    Az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt arra biztatta az embereket, hogy kérjék a vakcinát.

    Emlékeztetett rá: a harmadik oltást a második után hat hónapon belül fel kell venni, hogy érvényes maradjon a védettségi igazolvány, amely február 15-től oltási igazolvánnyá "változik". Az irattal semmi teendő nincs, annak állapotát a QR-kóddal lehet ellenőrizni - jegyezte meg.

    Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a körülmények, a magas fertőzésszám miatt megmarad majd az érdeklődés az oltási akciónapok iránt.

Februárban a központi oltóhelyeken csütörtökönként és péntekenként délután 2 órától 6-ig, szombatonként délelőtt 10-től délután 6-ig zajlik az akció - közölte György István. A helyszínekről a koronavirus.gov.hu oldalon lehet majd tájékozódni. A háziorvosoktól most nem kérik külön, hogy oltsanak hétvégén, ők csupán a rendelési idejükben fognak így tenni - mondta.

    Megjegyezte: az akción túl minden nap lehet kérni vakcinát, az időpontfoglaló folyamatosan működik.

    Már több mint 80 ezer 5-11 éves gyermek is kapott oltást. Ezt nagyon lényegesnek nevezte az államtitkár a populáció szempontjából. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az 5-11 éveseknek kötelező időpontot foglalni.

    A negyedik oltást elsősorban az időseknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek javasolják. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közzétett egy listát arról, hogy mely betegségcsoportok esetén ajánlja kifejezetten. Javasolják továbbá a negyedik oltást mindenkinek, aki már több mint négy-hat hónapja vette fel a harmadikat - mondta György István.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast