Létrehozva: 2022.02.25.
Módosítva: 2022.02.27.

Így segíthetsz most az ukrajnai menekülteknek

Tárgyi és pénzbeli adományokat is gyűjtenek.

Szerző Ripost

„Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel” – nem csak éneklik a magyarok a Himnuszt, valójában védő kart nyújtanak az ellenséggel küzdő kárpátaljai magyaroknak és ukránoknak is. 

Amióta elindultak a menekültek Magyarország felé, soha nem látott összefogást tapasztalunk. Rengetegen segítenek a határ mentén, Záhonynál az érkezőknek, sokan ajánlanak fel ideiglenes szállást az otthonaikban az érkezőknek, mások fuvarral és élelmiszerrel segítenek, de érkeznek a pénzbeli felajánlások is. 

Az interneten szerveződnek az önkéntesek, csoportokba gyűjtik és rendszerezik a felajánlásokat. A Segítségnyújtás Ukrajna Facebook-csoportban olvasható, hogy ki mit ajánl fel. Erre a térképre kattintva megnézheted,  hogy hol vannak adománygyűjtő pontok, ahová ruha és tartós élelmiszeradományokat lehet vinni, de a szállásfelajánlásokat is összesítik.

Élelmiszerszállítmánnyal és adománygyűjtéssel is segíti a Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálata az ukrajnai háborútól szenvedőket. Már kora reggel útnak indított 800 kilogrammnyi élelmiszersegélyt a Magyar Református Szeretetszolgálat az ukrán-magyar határ felé. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére. A 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is megkezdte a munkát. Felkészítette a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására. 

Záhony polgármestere az elszállásoláshoz kér segítséget, takarókra és párnákra van szükség a határ mentén.

Ha nem Magyarországon élsz, akkor ide kattintva érheted el azon szervezetek listáját, akiken keresztül segíthetsz az ukránokon.

Egyre többen érkeznek Ukrajna belsejéből

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből.

Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek. Mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök.

A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével.

Az alpolgármester hangsúlyozta: van akiért két óra múlva megjönnek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.

Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is. Ezért nagyon örülnek annak, hogy a segélyszervezetek nem csak élelmiszert küldenek, hanem tisztálkodószereket is, a többi között popsitörlő kendőt.

A helyiek szintén besegítenek adományokkal, illetve például egy budapesti általános iskola is gyűjtött a menekülők ellátására és személyesen hozták el nekik az adományokat - ismertette az alpolgármester.

Sok ukrán fél elfogadni a segítséget

A Magyar Református Szeretetszolgálatnak a magyar-ukrán határon dolgozó aktivistái szerint sok Ukrajnából menekülő fél elfogadni a magyar hatóságok és a szeretetszolgálatok segítségét.

Mint azt Petró Judit a szeretetszolgálat szakmai koordinátora, aki a beregsurányi határátkelőnél segíti a menekülők ellátását, szombaton az MTI-nek elmondta: az a hír terjedt el Ukrajnában, hogy akiről kiderült, hogy elmenekült és elfogadta a külföldi hatóságok segítségét, azokat visszatérésük után börtönbe csukják.

Előfordul, hogy gyermekkocsit toló, vagy a gyermeket karjaikban cipelő anyák szótlanul elmennek a szeretetszolgálat sátra mellett és elfordítják a fejüket, amikor segítséget kínálnak nekik.

Egyébként hullámszerűen érkeznek a menekülők, ami azt jelenti, hogy összegyűjtik és nagyobb csoportokban engedik át őket - magyarázta.

Közlése szerint a szeretetszolgálat Gelénesen állította fel a raktárát. Oda érkeznek folyamatosan az adományok és onnan szállítják tovább az élelmiszert és a menekülők ellátásához szükséges eszközöket a határállomásokra és az önkormányzatokhoz.

Beregsurányban a helyi kastélyépületben rendezett be átmeneti szállást a helyi önkormányzat, illetve szervezik az emberek továbbszállítását.

Unoka Gyuláné, az önkormányzat aktivistája elmondta, hogy táblázatban vezetik a szállás- és fuvarfelajánlásokat. Annyi felajánlást kapnak, hogy az ország bármelyik pontjára el tudják juttatni az Ukrajnából magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz igyekvőket.

A kastélyépületben halmokban áll az élelmiszer, így mindenkit el tudnak látni.

Szálláshellyel és adománygyűjtéssel segítik magyar városok az ukrajnai menekülteket

Sok magyarországi város, egyetem, segélyszervezet, egyházi intézmény segíti az Ukrajnából érkező menekülteket szálláshely-felajánlásokkal és adománygyűjtéssel.

A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte, hogy több intézkedéssel segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a Fővárosi Önkormányzat; kétezer ember kaphat szállást és étkezést szinte azonnal.

A fővárosi operatív törzs a főpolgármester vezetésével azt a feladatot adta az intézményeinek és cégeinek, hogy biztosítsanak szállást akár a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban vagy üdülőkben. Továbbá gondoskodjanak a napi háromszori étkezés biztosításáról is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a város honlapján azt írta: a veszprémi önkormányzat pénzgyűjtést indított, a bakonyi megyeszékhely a város költségvetéséből átutalt ötmillió forinttal támogatja a gyűjtést.

Bács-Kiskun megyében a kecskeméti önkormányzat Beregszász javára tartós élelmiszer és meleg takarók felajánlását, illetve az adományok átvételéhez önkéntesek jelentkezését várja - közölte az MTI-vel Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A kiskunhalasi városháza udvarán élelmiszereket és egyéb adományokat várnak, Baja és Kiskunfélegyháza önkormányzata átmeneti lakhatás biztosítását ajánlotta fel Ukrajnából menekülő családoknak, Tatabánya önkormányzata pedig az ukrajnai Tiszapéterfalvának kezdeményezett adomány- és pénzgyűjtést.

Oroszlányban a Bányász Klubban gyűjtenek a határon érkező menekülteknek, a Kárpátalján maradt magyaroknak, Esztergomban a Máltai Szeretetszolgálat irodájában és a művelődési házban várják a felajánlásokat.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy a város készen áll befogadni 200 kárpátaljai magyart a Kistályai úti munkásszállóban. Emellett az önkormányzat együttműködési megállapodást köt a Főegyházmegyei Karitász Központ Egerrel, amelynek keretében a Karitász telephelyein gyűjti a tartós élelmiszereket, jó minőségű

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere az MTI-nek elmondta: Munkács járásnak felajánlották, hogy mintegy 70-80 emberről gondoskodnak a mátrafüredi és sóstói táborban.

Dézsi Csaba András polgármester tájékoztatása szerint a győri önkormányzat kétmillió forintot utal át a Híd Kárpátaljáért program számlájára.

A Szegedi Tudományegyetem 150 kollégiumi férőhelyet ajánlott fel a Szegeden tanuló, Ukrajna területéről származó hallgatóinak és családjuknak.

Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete gyűjtést indított a háború elszenvedőinek támogatására.

A Pécsi Tudományegyetem az MTI érdeklődésére közölte: segítséget ajánlanak az ukrán-magyar kettős állampolgárságú hallgatóinak, szükség esetén szállást biztosítanak az Ukrajnából menekülteknek, és gyűjtést is indítottak.

Debrecen önkormányzata a helyi karitatív testülettel összefogva kezdte meg az elsősorban Kárpátaljáról érkező menekültek ellátását. Az első jelentősebb segélyszállítmányt szombaton indították el a határra - közölte Papp László polgármester jelezve, az önkormányzat szálláshelyeket is tud biztosítani a menekülteknek.

A Debreceni Egyetem 250, jelenleg üres kollégiumi helyet ajánlott fel a menekültek elhelyezésére.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere felajánlotta, hogy menekülő ukrajnai magyaroknak átmeneti lakhatási lehetőséget és ellátást biztosítanak. A városvezető a polgármesteri hivatal udvarára gyűjtést is szervezett, az adományokat pénteken szeretnék eljuttatni a magyar-ukrán határra.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a helyi művelődési házba várja a felajánlásokat, amelyeket Szőlősgyulára juttatnának el.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere pedig megyei gyűjtőközpontot hoz létre a városi kulturális központban.

Szentendre 30 ukrajnai menekült befogadását ajánlotta fel a V8 szabadidőközpontban legfeljebb 30 napra. Ellátásukat a Szentendréért Közalapítvány biztosítaná, amihez bárki hozzájárulhat - tudta meg az MTI.

Csömörön a polgármester elrendelte, hogy az önkormányzati tulajdonú Csömöri Vendégháznak kötelező térítésmentesen fogadnia az ukrajnai menekülteket, az önkormányzat emellett a krízislakás férőhelyeit is a menekülteknek biztosítja. A település weboldala szerint az önkormányzat a Szociális Alapszolgáltatási Központ koordinálásában és a sportcsarnok bevonásával adománygyűjtést is szervez.

Vác Facebook-oldala szerint az önkormányzat az adományok határhoz való eljuttatását segíti, az adományokat a váci művelődési központban vagy a városi sportcsarnokban várják.

Szombathelyen Ungvárnak nyújtanak segítséget, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig adománygyűjtést indított.

Petró László kaposvári református lelkész a Facebook-oldalán azt írta: az adományozóktól tartós élelmiszereket várnak, a szállítmányt kedden indítják útnak az ukrán határhoz közeli településekre, majd onnan Ukrajnába. Felajánlásoknak köszönhetően több százezer forintnyi pénzadomány is összegyűlt, amiből hétfőn további tartós élelmiszereket vásárolnak.

Kaposváron több intézmény játékgyűjtést is szervezett.

Székesfehérvár fideszes polgármestre közösségi oldalán jelezte, hogy készek befogadni Ukrajnából érkező menekülteket, és létrehoznak egy adományszámlát is.

Bálint Istvánné polgármester arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy Bicskén tartós, könnyen fogyasztható élelmiszereket kezdenek el gyűjteni, és pénzadományt is fogadnak. Jelezte: az egyik segélyszervezet tulajdonában lévő egykori menekülttábor alkalmas lenne sokszáz menekült befogadására.

Egyre több ukrán állampolgár menekül Románia felé

Egyre emelkedik a háború elől Románia felé menekülő állampolgárok száma: szombat délig már több mint 31 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta, csaknem 14 ezren azonban már elhagyták az országot, többségük Magyarország felé.

A román határrendészet szombat délután közzétett összesítéséből kiderült, hogy a nap első felében több mint 6600 ukrán állampolgár érkezett Romániába (több mint 2400-an nem közvetlenül, hanem Moldova érintésével). Ez 12 százalékkal haladja meg az előző napi belépő forgalmat. Közülük szombat délig 57-en kértek menedékjogot Romániában. A nap első felében csaknem háromezer ukrán állampolgár hagyta el Romániát.

A román határrendészet arról számolt be, hogy erősítést vezényelt a román-magyar határ legforgalmasabb átkelőire (az Arad megyei Nagylakra, illetve a Szatmár megyei Petére és Csanálosra), ahol szombaton torlódás alakult ki a nyugatra tartó ukrán állampolgárok miatt.

A román katasztrófavédelem (IGSU) a legforgalmasabb bukovinai határátkelő, a Suceava megyei Szeretvásár közelében 30 sátorból álló mobil menekülttábort üzemelt be, egy másikat pedig Máramarosszigeten kezdett felszerelni. Az IGSU 39 mobil táborral rendelkezik. Az összecsukható ágyakkal, hálózsákokkal, áramellátással, klimatizálással és tábori konyhával rendelkező táborok mindegyike legalább 200 menekült elszállásolására alkalmas.

A román külügyminisztérium szombaton bejelentette: hazamenekítette Kijevből a román nagykövetség és Odesszából a román főkonzulátus teljes személyzetét. Az ukrán és moldovai hatóságok segítségével lebonyolított művelet szombat reggel ért véget. Románia csernyivci főkonzulátusa, illetve aknaszlatinai konzulátusa továbbra is teljes személyzettel működik.

Dan Carbunaru kormányszóvivő bejelentése szerint Románia - Nagy- Britanniához, Lengyelországhoz, Bulgáriához és Csehországhoz hasonlóan - helyi idő szerint szombaton 15 órától kezdődően lezárta légterét az Oroszországban bejegyzett légitársaságok gépei előtt.

Csütörtök óta százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak pénteken 50 ezren keltek át a határon - közölte Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes a szombati sajtóértekezletén.

A miniszterhelyettes által közölt adatokat Tomasz Praga tábornok, a lengyel határőrség főparancsnoka azzal egészítette ki, hogy szombat éjféltől hajnali 7 óráig már több mint 20 ezren érkeztek Ukrajnából.

A Medyka lengyel-ukrán határátkelőnél tartott sajtókonferencián Szefernaker, utalva az ukrán oldalon várakozók hosszú sorára, elmondta: megegyeztek az ukrán féllel arról, hogy az összes közös határátkelőhelyen a személygépkocsiknak szánt sávok egy részét a gyalogosok számára nyitják meg.

Ezzel gyorsult a menekültek átjutása az ellenőrzésen, csak szombat hajnali 7 és 9 óra között mintegy 5 ezer ember kelt át így a határon. A gyerekes nők gyorsított eljárásban mehetnek át a határátkelőkön - tette hozzá Szefernaker.

Beszámolt arról is, hogy növekszik azoknak az ukránoknak a száma, akik a határátlépés után igénybe veszik a határhoz közeli községekben létesített kilenc befogadóközpont valamelyikét.

Míg az előző napokban csak kevesen jelentkeztek ott, és egyenesen a Lengyelországban élő rokonaikhoz, ismerőseikhez indultak, jelenleg az érkezők mintegy 10 százalékának nincs konkrét úti célja. Őket a befogadóközpontokból a nyugatabbra fekvő vajdaságokban előkészített szálláshelyekre szállítják - mondta el a miniszterhelyettes.

Szombat reggel megnyíltak az ukrán menekülteknek szánt információs központok a lengyelországi városok pályaudvarain, valamint a varsói repülőtéren is.

Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter a délkelet-lengyelországi Przemyslben tartott szombati sajtóértekezletén bejelentette: a legközelebbi négy hétben az ukrán állampolgárok ingyen vehetik igénybe a PKP InterCity lengyel állami vasúttársaság vonatait.

Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal főnöke pedig tudatta: Przemysl pályaudvarán már készenlétben áll az ukrajnai sérültek szállítására berendezett mentővonat. Ez szükség esetén a lengyel határhoz közeli ukrán városból, Mosztiszkából a varsói nemzeti stadionban a koronavírus-járvány alatt megnyitott, jelenleg erre a célra átalakított kórházba viszi át a pácienseket.

A vonat most a lembergi körzetben összegyűlt menekülteknek szánt humanitárius segélyszállítmányt viszi Mosztiszkába - közölte Dworczyk. Bejelentette: a kelet-lengyelországi Lublin mellett logisztikai központot létesítenek az ukrajnai segélyszállítmányok továbbítása érdekében.

Dworczyk megköszönte a lengyel társadalomban tapasztalt „hatalmas szolidaritási megmozdulást”. Mint mondta, nem találkozott olyan emberrel, aki ne akarna segíteni az ukránoknak. Lengyelországban az utóbbi napokban számos jótékonysági gyűjtés indult Ukrajna és az ukrán menekültek megsegítésére.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter péntek este a Twitteren közölte: már Ukrajnába ért a korábban bejelentett, lengyel lőszereket szállító konvoj.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

travelo.hu

A régészek valószínűleg bizonyítékot találtak az amazonok létezésére Azerbajdzsánban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor