Létrehozva: 2022.02.10.

Bagdy Emőke: A gyermekvédelem nem lehet politikai csaták színtere

Óriási vitát váltott ki a tavaly júniusban elfogadott gyermekvédelmi törvény. A Ripost7 dr. Bagdy Emőke véleményére volt kíváncsi.

Szerző Ripost

A gyermekvédelmi törvény többek közt leszögezi: tilos „olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.” A parlament népszavazásra bocsátotta a kérdést. A témában dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa állt a Ripost7 rendelkezésére.

Fotó: MTI

Ripost7: Napjainkban sokféle családról beszélnek: mozaik­család, szivárványcsalád, egyszülős család… Tulajdonképpen mit nevezhetünk családnak?

Dr. Bagdy Emőke: „A család természeti és társadalmi egység, amely az élet fennmaradását és továbbvitelét szolgálja. Apa-anya-gyermek hármasa a „magcsalád” vagy nukleáris család, amelyet szeretetkapcsolatok alapján házassággal, azaz a felek tartós elköteleződésével, közös szándékkal hoznak létre és tartanak fenn. A családot, mint a társadalom legkisebb közösségi egységét, jogok és kötelességek illetik meg, védelmet élvez. Mint informális közösséget, az önkéntesen szervezett és vállalt együttélés jellemzi. Ez a meghatározás európai keresztény kultúránk konszenzusát tükrözi. A házasság intézményének működését az erről való központi ideológiai, politikai állásfoglalások nyomán sokféle változás sújthatja, ami szerkezeti és működési változásokhoz vezet. Ezt éljük meg napjainkban. Mégsem a család intézménye van válságban, hanem a társadalmi etika, morál, viszonyulás.”

Ripost7: Hogyan hat a nemi identitás kialakulására, ha a hagyományostól eltérő nemi szerepeket népszerűsítenek a gyermekek körében? Milyen következménye van annak, ha egy lányt fiúként, egy fiút lányként nevelnek, szólítanak? 

B. E.: „Az a kérdés, vajon mi késztethetné a szülőket arra, hogy gyermekük biológiailag veleszületett nemi adottságai­val ellentétes társadalmi nemi identitást erőltessenek a gyermekre. De mi készteti beleszólásra az illetékteleneket? A gyermek nevelése a szülők felelőssége és joga, az első három évben kizárólagosan – primer családi szocia­lizáció –, az óvodától kezdve pedig szekunder, azaz másodlagos szocializációról beszélünk, vagyis a nevelésbe beleavatkozik a felelősséggel nevelő társadalom is az egyes szinteken, mint bölcsőde, óvoda, iskola, felsőoktatás stb. A gyermek joga a kiskorúság idején a szülők felelőssége alá van rendelve, be kell tartani azt, hogy minden beavatkozásuk az egészséges fejlődést szolgálja, és a gyermeknek nincs személyes joga ennek megakadályozására. Ez a normalitás követelménye, nem csóválhatja a farok a kutyát. Van természeti és társadalmi rend, ez szabályozást és a határok meghúzását jelenti. Ennek felelőssége a szülőé. Ha kívülről bárki bele akar e folyamatba avatkozni, rendelje alá magát a törvénynek és annak, amit a személyiség fejlődése egyes időszakokban megkövetel. Ezért csak szülői egyetértéssel és csak azt tehesse, ami a gyermek  egészséges testi-lelki-szellemi fejlődési folyamatába illeszthető, előrevivő, hasznos, és megerősíti a gyermek eredendő identitását. Ha rosszkor és rosszul avatkoznak be, annak életre szóló lenyomata marad a személyiségben. Ki a felelős a károkozásért, a negatív következményekért? Az önazonosság zavara akár a nemi identitásban, akár az életvezetésben diszharmóniát, boldogtalanságot és gyakran mentális zavarokat idézhet elő.”

Fotó: MTI

Ripost7: Hány éves korban stabilizálódik a nemi szerep és a szexuális orientáció? 

B. E.: „A felnövekedés teljes folyamatába ágyazódottan. Mégis a pszichoszexuális érés során, a serdülés idején válik nyilvánvalóvá az orientáció, amely korábbi gyökerű. 15-20 éves korban lesz krízises, ha nem egyezik a vágy az átlagos heteroszexuális iránnyal. Húszéves korra eldől valamely irányban, és ez a döntés stabilnak bizonyul.”

Ripost7: Az együttérző ember számára dilemmát jelenthet, hogy szeretne elfogadó, toleráns lenni az embertársaival, ugyanakkor úgy érzi, nemet kell mondania a kisebbség harsány tolakodására, nem akarja, hogy gyermekei szexuális nevelésébe beleszóljanak. Hogyan oldható fel ez a dilemma, mi a helyes középút?

B. E.: „Társadalmi, filozófiai, jogi megegyezésre kellene törekednünk. Filozófiai konszenzus kellene: Ki az ember? Mi az ember? Milyen az egészséges személyiség? Mik a nevelők és a neveltek jogai a felnövekedés során? Joga van-e egy személynek a saját neme megváltoztatására? Milyen életkorban és milyen feltételek mellett? Hogyan lehet elérni, hogy egy gyermek egészséges legyen és maradjon? Milyen nevelési utakat javasol a tudomány? Szakemberek vitassák meg, melyik életkori szakaszban hogyan lehet a biológiai és a társadalmi nem összeillő egységébe, a természetes folyamatba beleavatkozni. Mikor mit vihetünk be az elmébe és a viselkedési szokásrendbe? Például a társadalmi toleranciát és a nemi ízlésre vonatkozó másság elfogadását mikor és hogyan kell „tanítani”, kinek van ehhez joga stb. Amíg tények, tudományosan bizonyított evidenciák helyett vélekedések, nézetek csatájává silányítjuk e fontos kérdéseket, és amíg az evidenciákat figyelembe se vesszük, addig a káosz felé tartunk, és ennek levét is a gyermekünk issza meg. Nagy hiba más irányú, például politikai csatározás szintjére vinni ezt a súlyos kérdést, hiszen a társadalmi közös döntés magáról a népesedési esélyekről és a jövő nemzedékről fogalmazhat meg életellenes vagy az élet törvényét tisztelő állásfoglalást. Az élet törvénye azt követeli, hogy védjük, oltalmazzuk a törékeny emberi életet és vigyük tovább.”

Fotó: Facebook

Ripost7: Mi a véleménye a nemváltoztató műtétekről? Lehet ez indokolt? Hány éves kortól?

B. E.: „Nagy baj, hogy ez a kérdés ennyire előtérbe került. Törvényerejű szabályozás szükséges e tárgyban. Ritka, kivételes esetben, a szükséges előzetes vizsgálatok elvégzése után szülessen felelős döntés az engedélyezésről. Ha szabályozás híján elszabadul a változtatás joga, akkor a fejlődő személyiséget szükségszerűen a saját identitását kereső feszültségei, a korosztályi és társas divat hasonulási csábításai belevihetik éretlen döntésbe. Ha ezt nem akadályozza meg a törvény, akkor beláthatatlan következményekkel számolhatunk. Klinikusként az egykori Lipóton megéltem, hogy a változtatást kérő és elérő személy két év múltán a visszaalakításért folyamodott, olyan elmeállapotba került. Nem azt érte el, amit szeretett volna, a krízis pedig egy életre kihatott.”

Ripost7: Magyarországon az elmúlt 12 év során a válások száma csaknem a felére csökkent, a házasságkötéseké pedig csaknem a duplájára nőtt és sokkal több gyerek születik. Minek tulajdonítható ez? 

B. E.: „Jó irányba tartunk, központi intézkedésekre van szükség. A kormányzatnak az utóbbi tíz évben tett családvédelmi, népesedéspolitikai, ifjúságpolitikai és gyermekvédelmi intézkedései mind hatottak a házasodási, gyermekvállalási kedvre és a család egységének megőrzési folyamataira is. Szerencsére a felvilágosító és pszicholó­giai ismeretterjesztő munka is beágyazódott e folyamatba, amely vélhetőleg, remélhetőleg ilyen irányban folytatódik.”

Ripost7: Foglalkozott boldogságpszichológiával is, ezért kérdezem: mi a boldogság? Mitől függ, hogy valaki boldognak érzi-e magát?

B. E.: „A boldogság a legszubjektívebb élmény az életünkben. Gyakran találkozunk hamis kérdésekkel, például: mi, vagy ki tesz boldoggá. Az igazi kérdés az, mikor voltál boldog te magad az életedben, és az ki, és mi által jött létre. Kiderül, hogy a világ minden nemzetében a kapcsolati élményekből – gyermek születése, szerelem, esküvő stb. – születik ki-ki személyes boldogsága. A közmeg­egyezéses definíció ezáltal abban határozható meg, hogy a megelégedettség és a pozitív élmények együttese nevezhető boldogságnak. Számos összetevője van persze, de kiderült, hogy a gazdasági jólét és a pszichológiai jóllét különbözik. Az anyagiak, a tulajdon, a gazdagság a nemzetközi kutatások alapján 10 százalékban része a boldogságnak. A Harvard Egyetem sok évtizedes kutatásai alapján állíthatjuk, hogy a harmonikus párkapcsolat, a családi élet és a szoros baráti kör „hármasa” alkotja a boldogságélmény stabil mutatóját, a korszaktól függetlenül.”

Ripost7: Ön családpárti, amit megalapoz a tudományos munkásságán kívül saját sikeres családja is. Mit tart a legfontosabbnak a családi kapcsolatokat illetően? Mennyire szólhatnak bele a szülők a gyerekeik életébe és a gyerekek a szülők életébe? 

B. E.: „A család szerepei kötöttek. Mint említettem már, az apa-anya-gyermek hármasa az úgynevezett nukleáris család. Vannak apai-anyai funkciók, amelyeket a szülők megoszthatnak úgy, hogy az apa anyaszívű, az anya a szigorú szabályozó, noha előnyösebb, ha ezek megmaradnak a biológiailag is erre alkalmasabb feleknél. Az anya legyen a családi tűzhely melegét teremtő, fenntartó központ, az apa a határvédő, a törvények közvetítője, szabályozó. A két fél legyen minden intézkedésben közös nevezőn. Ez így volna ideális. Ha a szülők egyike, másika vagy mindkettő szerephiányos, nem tudja, mi az ő saját feladata, akkor a kao­tikus bizonytalanságban a gyerek veszi kezébe az irányítást, és létrejön az a paradox helyzet, hogy „a farok csóválja a kutyát”. Nem jó kifejezés az, hogy „beleszólunk” a gyerek életébe, mert felelősek vagyunk érte. Kell a gyermeknek a biztonság, ezt mi a saját határozottságunkkal teremtjük meg. A legfontosabb a feltétlen szeretet, ebbe ágyazódik a követelmények közlése, „érted haragszom, nem ellened”. A közös anya-apa egyetértés és következetesség a szeretet melegében már elég ahhoz, hogy a gyermek megkapja a muníciót a felnőtt életre, és amit magával visz, hogy élet- és boldogságképes legyen. A családi élet mindig viszontagságokon át keresi az egyensúlyt, de „amelyik hajó nem tudja a célt, annak soha nincs jó széljárás”… mondhatjuk! De az élet egészébe ágyazottan „navigare necesse est”, hajózni muszáj. Én családpárti voltam mindig, 46 év házasságomat a férjem halála szakította meg. Családom, utódaim egészséges boldogulására büszke lehetek, tehát nem éltem hiába. Amit írtam, az elsüllyed az idő homokjában, a nevemre tíz-húsz év múlva már nem emlékeznek, de a gyermekeimben tovább élek. Aki utódot vállal, az a halhatatlanság mellett foglal állást: génjeiben tovább él.¨

 

Az interjú a Ripost7 című hetilap 6. számában jelent meg.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Még nagyobb sebességre kapcsolt az ukrán kényszersorozás + videó

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

magyarnemzet.hu

Magából kikelve próbálta tagadni Niedermüller és veje a tagadhatatlant + videó

origo.hu

Hónapokig csalta vőlegényét az ismert énekesnő Marics Petivel

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt

INSIDER

Karácsonyt még a saját munkavállalóinak a sorsa se érdekli