1 éve

Újabb állapotfelmérős lehúzás jött divatba

Egymást figyelmeztetik az emberek az interneten: újra felbukkant egy korábbi lehúzós trükk. Állapotfelmérést ígérnek idős embereknek, majd az állapotukra hivatkozva gyógyhatásúnak mondott termékeket, szolgáltatásokat adnak el nekik jó pénzért.

„Piti csalók megpróbálják átverni az időseket” – ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetések jelentek meg a közösségi portálokon. A bejegyzések egy régi módszer újjáéledéséről szólnak: idős embereket hívnak egészségügyi állapotfelmérésre, majd az eredmény alapján gyógyhatásúnak beállított szereket vagy eszközöket kínálnak nekik megvételre és rá is beszélik őket.

Egyre több erről tanúskodó hozzászólás kering az interneten. Az egyik ilyen „szolgáltató” azzal védekezik, hogy „lejárató kampány áldozata a csapatunk, egy Instagram-oldal mögött álló személyek minden igazságot mellőzve támadnak” – állt internetes oldaluk címlapján.

Fotó: Ripost

Újabb trükk vagy rágalmak? A Ripost7 felkereste a cég ügyvezetőjét és megkérdeztük, milyen hazugságokat terjesztett róluk az időközben megszűnt Instagram-oldal. A férfi először az válaszolta, nem emlékszik, majd hosszas levelet írt szerkesztőségünknek. Ebben azt nehezményezi, hogy megsértették munkatársaik személyiségi jogait, amikor kitették a fotójukat azzal a megjegyzéssel, hogy becsapják az időseket. Azt azonban továbbra sem árulta el, milyen tényeket terjesztettek róluk hamisan. Az Instagram-oldal megszűnéséről beszámoló poszt alatt viszont megjelent egy komment: „Balhéba keveredtek nagyikat átverő emberekkel, és emiatt privát lett az oldaluk”. Miután a Ripost7 megkereste a céget kérdéseivel, a „lejárató kampányról” szóló felhívásukat törölték.

Egy hasonló elven működő vállalkozás korábbi munkatársa egy videóban tett vallomást arról, hogy lelkifurdalása van korábbi tevékenysége miatt.

„Az elmúlt napokban rengeteg támadást kaptunk a múltunkkal kapcsolatban, amiben vannak igazságok… Megjelent rólunk, hogy nyugdíjasokat vertünk át. Van valóságalapja. Egy olyan cégcsoportnál dolgoztunk, aminek olyan termékei vannak, ahol főként a nyugdíjasok a potenciális vevők. Gyakorlatilag itt nagyon jó pénzt kerestünk. Hogy nyugdíjasokat vertünk volna át? Én úgy gondolom, hogy ez erős. Hogy erkölcsösen viselkedtünk-e minden helyzetben? Úgy gondolom, hogy nem. Rengeteg olyan helyzet volt, amit már megbántunk utólag„ – mondta a videóban és azt is hozzátette, hogy több ezer ügyfelük volt.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a nyugdíjasokat különböző egészségügyi termékek vásárlására rábíró vállalkozások továbbra is virágoznak. Mielőtt bármi ilyesmit megvesz, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Luxussal csábítják a fiatalokat az idősek átverésére

Olvasóink arról számoltak be lapunknak, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta Budapesten egy újabb, a korábbihoz kísértetiesen hasonló cégháló épült fel, melynek csapatai – így hívják magukat – szintén nyugdíjasok állapotfelmérésére és gyógyhatásúnak mondott termékek eladására specializálta magát. Sorra nyílnak a budapesti központok, amik jelképes összegű, akciós szűrő- vagy állapotfelmérő vizsgálatra hívják a 60 év felettieket. Meglátogattunk egy ilyen helyet. A vitrinekben olyan „egészségügyi termékek” sorakoznak, melyeknek a gyógyhatása nem bizonyított. A Ripost7 megtudta: a termékek Kínából érkeznek márkajelzés nélkül, a fantázianév a forgalmazó magyarországi raktárában kerül a dobozokra. A forgalmazó „partnerüzletekkel” dolgozik, honlapján pedig figyelmeztet: „A partnerüzletek nem orvosi rendelők, nem orvosi intézmények, nem klinikák és nem is kórházak, egészségügyi intézmények! Partner cégeknél kiskereskedelmi tevékenység folyik… A partnerüzlet területén több díjmentes testelemző (állapotfelmérő) teszt elérhető, de ezen tesztek nem helyettesítik az orvosi diagnózist...” Ezzel a felirattal akarják levédeni magukat és a felelősséget az egyes „partnerüzletekre” terhelni. A „partnerüzletek” több álláshirdetést is közzétettek, amelyek fiataloknak luxus munkakörnyezetet, teljesítmény alapú bérezést, heti kifizetést, folyamatos továbbképzéseket és motivált csapatot ígérnek. „Hogyan lettem rendőrből üzletember? Csatlakozz Magyarország legjobb üzletkötő csapatába!” – csábítanak. Csak az nem derül ki rögtön, hogy olyan értékesítőket keresnek, akik „állapotfelmérésre” fogadják az időseket, majd rábeszélik őket termékek vásárlására. A Ripost7 munkatársa felhívott egy „partnerüzletet”, ahol teljes mozgásszervi átvizsgálást ígértek 3499 forintért. Derékbántalmakkal küzdő, idős édesanyának kértünk időpontot és tájékoztatást. „Ott a helyszínen megkapja az eredményt a teljes mozgásszervi állapotfelmérésről, illetve konzultálni is tudnak. Ez mind a 3500 forintos árban van benne. Első körben szakreferensek nézik meg, és ha bármi gond van, akkor onnantól kezdve lehet továbblépni, mi küldjük tovább” – mondta készségesen a munkatárs. Kérdésünkre, hogy mit takarnak az egyéb lehetőségek, azt válaszolta: vannak náluk kezelések, de ha nagyobb a baj, továbbküldenek orvoshoz. Vannak saját orvosaik? – kérdeztük. „Nincs, első körben szakreferensekkel dolgozunk” – válaszolták. Vagyis ezúttal szakreferensnek nevezik az értékesítőket, ami azt sugallja: egészségügyileg képzett ember végzi majd a vizsgálatot.

A csalást bizonyítani kell

Ezek az idősek lehúzásából élő cégek azért tudnak jó ideig nagy hasznot húzni, mert nehéz bizonyítani, hogy csalást követnek el. Hiszen sem az állapotfelmérés, sem a termékek értékesítése nem bűn önmagában. Az már azonban az, ha egy terméknek vagy eszköznek tudományosan nem bizonyított gyógyhatást tulajdonítanak és az is, ha az értékesítés során megtévesztik az ügyfelet, például indokolatlan félelmet keltenek benne, megalapozatlanul kóros elváltozást diagnosztizálnak nála csak azért, hogy megvásárolja a megoldásként kínált terméket.

Ezt mutatja az is, hogy a Szombathelyi Bíróság újratárgyalja annak az idősek átverésére szakosodott bűnszervezetnek az ügyét, amelyről korábban a Ripost hosszasan cikkezett. A 2018-as ügy vádlottai, az értékesítést végző alkalmazottak orvosnak adták ki magukat, fehér köpenyt és nyakukban sztetoszkópot viseltek. A banda 52 vádlottja mintegy 345 sértettet csapott be, nekik több mint 94 millió forintnyi kárt okozva. A szervezet országos működött, Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden is voltak üzleteik. A vád szerint a szervezet tagjai alkalmazottakat vettek fel azzal a céllal, hogy az ügyfeleknek egészségügyi felmérést színleljenek, a sértetteket megtévesszék az egészségügyi állapotuk súlyosságáról és a gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékeket értékesítsék.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő baleset történt Eszenyi Enikővel

origo.hu

Ez a bejelentés megváltoztatja a háború menetét

life.hu

Borzalmas tetteiről vallott a százhalombattai rém: "Ha egyszer szabadulnék, a temetőbe vezetne az első utam"

mandiner.hu

Brit szaklap: Szoboszlai igazi „hűha-pillanatot” szerzett a Liverpoolnak

ripost.hu

Zokogva beszélt fia haláláról az anya: barátja vitte a halálba Sátoraljaújhelynél

hirtv.hu

Karikóék munkásságának köszönhetően emberi életek milliói menekültek meg

origo.hu

Újabb kínos dolog derült ki a drogszeánszon félholtan talált VV Anettről

mindmegette.hu

Egyetlen barack miatt került Görög Zita a sürgősségire

origo.hu

Családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (x)

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a stressz(x)

life.hu

Tisztább, egészségesebb víz minden nap - Így válassz otthonra vízszűrőt (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Óriási magyar siker: Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat

INSIDER

József nádor ükunokája: "Dolgozunk Mindszenty boldoggá avatásáért"

INSIDER

Ezt ki kell próbálnod! Így spórolhatsz még többet az online árfigyelő segítségével

INSIDER

A baloldal ellenezte a Városliget újjáéledését, ma milliók látogatják és zöldebb, mint valaha - videó

INSIDER

Először szólalt meg Karikó Katalin a nagy hír után, nekik üzent

INSIDER

Erre költené Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó pénzt

INSIDER

Így ünnepli a világ az első magyar női Nobel-díjast

INSIDER

Szinte egyszerre derült ki az apa és a kis Máté súlyos betegsége - szívszorító videó