Létrehozva: 2021.10.07.

Orbán Viktor: A családok helyett a klímaromboló nemzetközi vállalatokat kell megadóztatni!

Magyarország kormánya továbbra is védi a rezsicsökkentést.

Magyarország miniszterelnöke a héten Szlovéniába utazott, ahol részt vett az Európai Unió állam- és kormányfői számára szervezett kötetlen munkavacsorán, majd másnap az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón.

A találkozó keretein belül Orbán Viktor a lengyel és cseh kormányfőkkel együtt javaslatokat adott be, hogyan lehetne csökkenteni az energia árát.

Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Facebook

Mindezek ellenére szerdán ismét történelmi rekordot döntött a földgáz ára Európában, továbbra is megállíthatatlannak tűnik az emelkedés. Január óta ötszörösére, az ősz eleje óta duplájára emelkedett a gáz ára a nemzetközi piacokon. Több uniós tagállamban a lakosságot terhelő rezsiköltségek is emelkedtek.

A magyar rezsi – a kormány ígérete szerint – továbbra sem emelkedik. Orbán Viktor azt mondta, Brüsszel hibája miatt vannak az égben az energiaárak.

Csütörtök délelőtti posztjában Orbán Viktor ismét felhívta a figyelmet, miszerint Brüsszel a klímavédelmi csomag álcája alatt akarja megadóztatni a ház és lakástulajdonosokat, emelni akarja a rezsit.

Magyarország viszont ezzel szemben is kitart a rezsicsökkentés mellett.

A magyar emberek és vállalkozások energiaárait máig védi a kormány, mert ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, szerdán a növekvő európai energiaárakkal kapcsolatban. Az európai árrobbanás az uniós kormányfők találkozóján is téma. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel hibája is, hogy egekbe vannak az energia árak. Ráadásul egy klímavédelmi javaslatnak álcázott javaslat keretében Brüsszel további adókat akar kivetni a gépkocsi- és lakástulajdonosokra. A kormányfő egyértelművé tette, azon fog dolgozni, hogy Brüsszel ne emelje az energiaárakat.

Az energiaárak történelmi csúcsokat értek el az EU-ban, a földgáz és az áram világpiaci ára többszörösére nőtt az elmúlt hónapokban. Mindez a rezsidíjak jelentős mértékű megemelkedéséhez vezetett számos uniós tagállamban, ugyanis az energiaszolgáltatók rögtön a lakosságra hárították a terheket.

A növekvő energiaárakkal kapcsolatban Schanda Tamás az ITM államtitkára kijelentette, hogy a magyar emberek és vállalkozások energiaárait máig védi a kormány, mert ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya. Kifejtette, azt is, hogy a kormány beavatkozásának köszönhetően Európában ma is a magyar lakosság fizeti a legolcsóbb gáz árat és a második legolcsóbb áram árat, ellentétben a 2010 előtti időszakkal, amikor háromszorosára emelték a gáz árát, az áramét pedig a duplájára. 2013-14-ben 25%-kal csökkentettük a gáz, az áram és a távhő árát. A rezsicsökkentést azonban nem volt elég egyszer meglépni, az alacsony árakat, azóta is több fronton védeni kell. Védeni kell a világpiaci árak emelkedésétől és védeni kell a brüsszeli próbálkozásoktól is. A kormány által bevezetett rezsicsökkentéssel a családok minden évben átlagosan körülbelül 200 ezer forintot spórolnak.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy Brüsszel a klímaváltozásra hivatkozva olyan új adókat akar ránk kényszeríteni, ami a magyar családok rezsijét emelné meg, mindez számunkra elfogadhatatlan. A kormány szerint most, a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítás során sem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekre hárítsák a brüsszeli klímavédelmi javaslatok és az energiapiacokon bekövetkezett változások árát.

A járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációban válaszadók 99%-a nyilatkozott úgy, hogy a környezetszennyezés árát a környezetromboló nagyvállalatokkal kell megfizettetni nem a magyar családokkal, ezért a kormány ezt az álláspontot képviseli a brüsszeli vitákban.

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően. A kormányfő úgy véli, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek. Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni – fogalmazott.

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem emelkedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra. Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan – tette hozzá.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

mindmegette.hu

Nem tudod, mi legyen az ebéd a tavaszi szünetben? Remek menüötleteket ajánlunk a gyerekeknek

magyarnemzet.hu

Rengetegen megnézték Varga Judit megrendítő interjúját

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár