Létrehozva: 2021.09.01.

Józsefváros idén sem nyaraltathatott gyerekeket a balatoni táborában

Eltelt az egész nyár és a józsefvárosi gyermekek nem tudták használni az önkormányzat balatoni táborát, mert Pikó András polgármester nem írta alá a kormányzati támogatáshoz szükséges szerződést – állítja Sára Botond.

A józsefvárosi önkormányzatnak van Káptalanfüreden egy strandja és ugyanott, ugyan­azon a településen egy sporttábora. A tábort és a strandot 2010 előtt a balliberális városvezetés nem újította fel, évtizedekig csak használták.

A már felújított épületek két éve hiába várják a kis lakóikat (Fotó: Baranyai Attila)

„A fideszes városvezetés a tábor felújítása mellett döntött” – mondta el a Ripost7-nek Sára Botond, Budapest főváros kormánymegbízottja, a kerület korábbi polgármestere. „Az egyik fő szempont az volt, hogy ez a józsefvárosiaknak minél kevesebb pénzébe kerüljön. A veszprémi kézilabdacsapat vállalta, hogy beszáll a felújításba, edzőtáborozási lehetőségért cserében. Ez elfogadható kompromisszumnak tűnt, hiszen ők inkább a téli időszakban használták volna a tábort.”

2017-ben, amikor a kormányzattól kétmilliárd forintot nyertek a tábor felújítására, már túl voltak az újjáépítés első fázisán, és elkészültek az új épületek is. Így elszámoltak a kézilabdásokkal, és már nélkülük tervezték meg a 2. ütemet.

Sára Botond (Fotó: Ripost)

„Ezt kellett volna a jelenlegi önkormányzatnak befejeznie” – ismerteti Sára Botond. „Már megvoltak az építési engedélyek. 2019 őszén úgy adtam át a baloldalnak a városvezetést, hogy csak a közbeszerzési eljárást és a kivitelezést kellett volna lebonyolítani.”

Pikó András, az új polgármester azonban durván megcsonkította az eredeti felújítási tervet, amit az állami pénzt folyósító Emberi Erőforrások Minisztériuma ­(Emmi) nem fogadott el. A második ütemben éttermet, étkezőt, orvosi szobát kellett volna kialakítani, de azóta sem történt semmi. Az állami támogatás arra szólt, hogy téliesítik és egész évben működtetik a sporttábort.

Fotó: Baranyai Attila

„Ezzel szemben a terveket úgy alakították át, hogy továbbra is csak nyáron lenne használható a tábor” – mondja Sára Botond. „A menza méretét is csökkentették, pedig a terv az volt, hogy a tábor konyhájáról a környékbeliek is étkezhetnek, ami bevételt jelentett volna. A baloldali városvezetés ezt a bevételi forrást is elvágta.”

A kerület vezetése így elveszítette a tábor felújítására szánt állami pénzt, de Kocsis Máté fideszes ország­gyűlési képviselő közbenjárására visszakapták a józsefvárosiak a támogatást – hiába.

„Az új támogatói okiratot alá kellene írni ahhoz, hogy befejezhessék a tábor felújítását. A dokumentum hetek óta ott van a polgármester asztalán és nem történik előrelépés” – tette hozzá Sára.

Pikó András, Józsefváros polgármestere (Fotó: Hírnyolc City Magazin)

A Ripost7 kérdésére a józsefvárosi sajtós azt írta: idén 200 józsef­városi gyerek Balatonszemesen üdülhetett, miután a káptalanfüredi tábor 2015 óta felújítás alatt van. Mint írták, a korábbi terveket az állami Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt.) nem fogadta el, ráadásul 2020-ra megváltoztak a műszaki előírások, emiatt kell új terveket készíteni, ezért húzódik a felújítás. Biztosította lapunkat: a támogatói szerződést – annak alapos átvizsgálását követően – hamarosan aláírja a polgármester.

Nincs pénz?

A józsefvárosi önkormányzat idén 28 milliárd forintból gazdálkodik. Sára Botond szerint a fideszes városvezetés alatt soha nem rendelkeztek ekkora összeggel, tehát nem felel meg a valóságnak, amikor azt hangoztatják, hogy nincs pénze a kerületnek.

Alapítvány kárpótolta a gyerekeket

A tábor felújításának idejére korábban a kerület a kispesti önkormányzattal egyezett meg, az ő táborukba vitték a józsefvárosi gyerekeket is, cserébe használhatták a józsefvárosiak strandját.

„Meg tudtuk oldani, hogy több mint 400 gyerek eljusson egy hétre a Balatonra, a jelenlegi önkormányzatnak ez nem sikerült” – mondta Sára Botond. „Mivel nyár elején látszott, hogy idén sem lesz táborozási lehetőségük a gyerekeknek, alapítványi segítséggel meghirdettük a Grund Balatont, és július közepétől augusztus közepéig nyaraltattuk a kerület gyerekeit, akik nagyon jól érezték magukat.”

S hogy eközben mi történt az önkormányzathoz tartozó, a kerület előző vezetése által felújított stranddal? Kiderül a Ripost7 augusztus 31-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Koholák Alexandra megtörten mesélt tönkrement házasságáról

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin