INSIDER

Hat jogsértést állapítottak meg Józsefvárosban: a héten döntenek 50 millió forint bírságról

Ezen a héten eldől, hogy a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat mennyit kap vissza, ha egyáltalán visszakap valamennyit a befizetett 50 millió forintos büntetéséből. A Közbeszerzési Döntőbizottság megismételt eljárása július 10-én zárul le.
  • Szerző: Ripost

A Fővárosi Törvényszék legutóbbi ítéletét győzelemként értékelte Pikó András, de több képviselő szerint akkorát bukott a józsefvárosi polgármester, hogy már azt sem tudja, mit beszél.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Történt pedig, hogy tavaly nyáron Pikó András a veszélyhelyzetben egyszemélyi döntéssel megszüntette a korábbi menzaszolgáltató szerződését és felkérte az Eurest Kft.-t, hogy főzzön tovább. A Közbeszerzési Döntőbizottság ezért 50 millió büntetést szabott ki az önkormányzatra. Pikó bírósághoz fordult.

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében az önkormányzat terhére kiszabott bírság és a szerződés semmisségét megállapító rendelkezés tekintetében új eljárást rendelt el. Pikó András értelmezése szerint ezzel ők győztek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint azonban az önkormányzat keresetét érdemben elutasította a Fővárosi Törvényszék. „Valótlan, hogy jogtalanul bírságolta meg a józsefvárosi önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság. A Fővárosi Törvényszék nem vitatta a Döntőbizottság által korábban megállapított, a közbeszerzési törvénybe ütköző hat jogsértés meglétét, új eljárás lefolytatására csak a bírság mértéke és a szerződés semmissége tekintetében kötelezi a Döntőbizottságot az ítélet – ráadásul a bíróság az ügy folytatásaként kiírt nyílt eljárással kapcsolatos keresetet elutasította. Mindezek alapján a józsefvárosi önkormányzat mindegyik, közétkeztetési tárgyú eljárása a bíróság jogerős ítéletben is kimondottan törvényellenes volt” – közli a Közbeszerzési Hatóság.

Azt még nem tudni, mekkora lesz az új bírság, de az biztos, hogy a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat máris fizethet: az ítélet alapján köteles megtéríteni a Közbeszerzési Döntőbizottság perköltségeit is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?