1 éve

A színpadon hódít, otthon 4 fiút nevel a magyar opera-énekesnő

Megyesi Schwartz Lúcia, a Magyar Állami Operaház szólistája nemcsak a színpadon sikeres, hanem anyaként, családi összetartó erőként is derekasan helyt áll. Férjével több mint 25 éve boldog házasságban élnek, melynek gyümölcse négy fiúgyermek.

Már gyermekkorában is négy gyerekről álmodott Megyesi Schwartz Lúcia, aki ma négy fiút nevel.

„28 éves voltam, amikor Kolos megszületett. Nyolc­éves koráig azt hittük, hogy a Jóisten egy gyermekkel áldott meg minket, azonban felgyorsultak az események és még három fiunk született. Mátyás most 15, Vilmos 13, Farkas 12 éves. Nemrégiben hozzánk került egy kiskutya is, így most már mondhatom, hogy hat férfival élek együtt”

– meséli a Ripost7-nek a Magyar Állami Operaház szólistája.

Lúcia és családja

Ahogy a legtöbb családban, náluk is ő a szív, a törődés, az odafigyelés.

„Mivel a művészek munkaideje nem hagyományos, ezért nem egyszerű a mindennapok logisztikája. Akár hétvégeken, ünnepnapokon is lehet fellépés, emiatt a gyerekeknek is ehhez kell alkalmazkodniuk.

Ha anya nincs otthon, bizonyos dolgokat akkor is meg kell csinálni. Édesapjukkal szívesen tevékenykednek a ház körül: szerelnek ezt-azt, füvet nyírnak, fúrnak-faragnak, barkácsolnak: nemrég a konyhabútort rakták össze. Látják, hogy úgy működik jól a család, ha mindenki kiveszi a részét a munkából!”

– meséli büszkén Lúcia.

„Elfogyasztottunk jó pár bébiszittert”

Lúcia az évek alatt három diplomát szerzett, több nemzetközi versenyen első helyezést ért el. 2001-ben megjelent szólóalbuma, szerepeket énekelt az Operában és világszerte koncertről koncertre járt, bővítette repertoárját. Mindeközben családanyaként, feleségként is helyt állt.

A fiúk, akár az orgonasípok

„Amíg a gyerekek kicsik voltak, általában Miklós vállalta át a velük kapcsolatos teendőket, de szükség volt néha bébiszitterre is. Amikor például hosszabb ideig a Grazi Operaházban dolgoztam, Mátyás is velem jött. Akkor még egyéves sem volt, így a próbák és az előadások alatt bébiszitter vigyázott rá. Férjem pedig az akkor már iskolás Kolos fiunkkal maradt otthon, és csak hétvégenként tudtak bennünket meglátogatni.”

Keresztény elvek szerint nevelik gyermekeiket

„Katolikusok vagyunk, fontosak számunkra a keresztény értékek. Vasadon, ahol élünk, épült egy kápolna és igyekszünk ott egy kis közösséget létrehozni. A gyermekeinket úgy neveljük, hogy tudják, milyen fontosak a 'lélek gyümölcsei': a szeretet, az öröm, a békesség, a türelem, a szívesség, a jóság, a hűség, a szelídség, az önmegtartóztatás. Célunk, hogy gyermekeink felnőttként is jó emberek legyenek, akik majd ugyanezeket az értékeket adják tovább leendő unokáinknak. Szeretném, hogy édesapjuk példáját kövessék, akinek legfőbb alapelve a tiszta becsületesség.”

Férjével az éneklés hozta össze

Lúcia férje, Turjányi Miklós, a Zempléni Fesztivál igazgatója szintén muzsikusként kezdte pályáját.

„1993-ban a Zeneakadémián Schubert Éva művésznő színészmesterség-óráin találkoztunk először. Nem sokkal később megnyertem egy nemzetközi barokk énekversenyt, Miklós pedig Monteverdi különdíjat kapott, akkor figyeltünk fel egymásra” – emlékszik vissza Lúcia.

„Mindketten nagy, összetartó családból származunk. Az én ágamon is minden évben szervezünk nagy családi, Megyesi–Schwartz-találkozót, ahol akár nyolcvanan is összegyűlünk. A férjem oldaláról pedig minden ősszel többnapos túrára megyünk, mivel a rokonságból sokan erdészek és vadászok.”

Sosem helyezte a karrierjét a családja elé

Sokan úgy gondolják, előbb fel­építik a karrierjüket, és csak azután jöhet a családalapítás.

„Nálam abszolút nem így volt. Amikor a kolléganőim ezzel kapcsolatban kérdeztek, mindig azt mondtam, ha jön a baba, annak úgy is kell lennie, mert nincsenek véletlenek. Isten segítségével úgyis minden meg fog oldódni! 39 éves voltam, amikor Farkas negyedikként megszületett, nagy boldogságunkra.”

Amikor családot alapítottak, egy fővároshoz közeli lakhelyet kerestek. Vasadon találták meg azt a gyermekek számára is ideális otthont, ahol azóta is élnek.

Megyesi Schwartz Lúcia és Szegedi Csaba operaénekes Rosina és Figaro kettősét adja elő Mozart: Figaro házassága című operájából
Fotó: Beliczay László/MTI

„Sokáig nem szabad a színpadtól távol maradni – még kisgyermekes anyukaként sem –, mert hamar háttérbe szorulhat az ember. Legfeljebb 6-8 hónap szünetet engedhettem meg magamnak a gyermekek születése után. Előtte pedig dolgoztam, amíg lehetett, Grazban várandósan énekeltem és táncoltam”

Hogy miből is töltekezik a négygyermekes művésznő? Kiderül a Ripost7 július 27-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!