1 éve

Visszavették a vadak az új köztemetőt, állatok legelnek a sírok között

Elképesztő látvány tárult kollégánk szeme elé Budapest legnagyobb temetőjében.

Szerző Ripost

Budapest legnagyobb temetőjeként tartják számon az az Új köztemetőt. A 207 hektáros terület fenntartója a Budapesti Temetkezési Intézet Nonprofit Zrt., ami a főváros cége.

20210629 Új köztemetõ gazos 30as parcella Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A 30-as parcella sírjai között sétálva elhagyatott helyen éreztük magunkat:, a gaz térdig ért, ameddig a szem ellátott. Megkérdeztük a fenntartót, mi az elhanyagoltság oka.

20210708 új köztemetõ, gaz, szemét, õzikék Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Kiderült: a füvet azóta levágták. „A 30-as parcellában a kaszálási munkálatok az eltelt néhány napban megtörténtek„ – tájékoztatta lapunka a BTI sajtóosztálya. Megtudtuk: ütemesen zajlanak a munkálatok, a temető mérete miatt az egyes területeken ezért nagyobb különbség lehet a növényzet méretében. Az időjárás is kedvezett a gyomoknak. „Az elmúlt időszak időjárása kedvezett mind az egyszikű, mind a kétszikű növények fejlődésének, ezért a két kaszálási forduló között eltelt 14-20 nap alatt jelentős növekedés tapasztalható. Nem csak a temetőben, de minden más, kezelt zöldterületen is” – magyarázzák. Érdekesnek találjuk, hogy a nagy szárazságban hogy nő meg 2-3 hét alatt térdig a fű.

„A köztemetőben az aljnövényzet kaszálási munkálatait áprilistól kezdődően a rendelkezésre álló források tükrében folyamatosan végezzük„ – mondta a BTI sajtóosztálya. A temető üzemeltetője azt is elárulta, hogy az alulfinanszírozottság is nehezíti a munkájukat. „Szeretnénk kiemelni, hogy anyagi lehetőségeink lényegesen elmaradnak a szakmailag indokolt intenzitáshoz szükséges ráfordításoktól, de fontos kiemelni, hogy a temető zöldfelületeinek kezelése szakmailag is merőben más feladatot jelent a magánházak kiskertjeiben ismert, és heti rendszerességgel elvégzett kertészeti hobbitevékenységhez képest”- ecsetelte a szóvivő. Újra körbenéztünk a temetőben. A 30-as parcella valóban le van kaszálva, de vannak részek, ahol most is nagy a fű és a gaz.

20210708 új köztemetõ, gaz, szemét, õzikék Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A sírok között egy őzcsalád bukkant fel. A 7-es és a 18-as parcella környékén egy nőstény őz és két gida legelészett.

20210708 új köztemetõ, gaz, szemét, õzikék Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Nem zavartatták magukat, nem futottak el fotós kollégánk elől, otthon érezték magukat a temető erdős részén.

20210708 új köztemető, gaz, szemét, őzikék Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Felvetődik a kérdés: ott élnek a temetőben? Ha nem akkor hogyan jutottak be a zárt kerítésen?

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!