Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2021.06.02.

Orbán Viktor és Varga Mihály az újraindításról egyeztetett – Fotó

Az ország lakosságának egyre nagyobb átoltottságának köszönhetően, folyamatosan újabb lépésekkel közeledünk régi életünk felé.

Szerző Ripost

Orbán Viktor közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy egy újabb tárgyalással folytatta az újranyitás következő fázisának az előkészítését.

Ezúttal Varga Mihály pénzügyminiszterrel az újraindítás költségvetéséről beszéltek. A koronavírus okozta járványhelyzet ugyanis rengeteg munkahelyet lehetetlenített el. Így a magyar kormány folyamatosan azon dolgozik, hogyan segítsen ezen a helyzeten.

A kormány azért dolgozik, hogy jövőre is folytatódjon az adócsökkentések politikája, ezért a benyújtott költségvetési törvényjavaslat számos adókönnyítéshez biztosít fedezetet – mondta a pénzügyminiszter kedden a Facebookra feltöltött videójában.

Varga Mihály példaként említette a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, amely a gazdasági újraindítási-akcióterv egyik fontos lépése. A miniszer szerint az intézkedéssel a fiatalok életkezdését segítik, hiszen ezáltal az éves fizetésük akár félmillió forinttal lehet magasabb, így számításaik szerint jövőre 140 milliárd forint marad a fiataloknál.

Kiemelte: 2022. július elsején újabb 2 százalékponttal csökken a munka közterhe: megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás és 0,5 százalékponttal mérséklődik a szociális hozzájárulási adó, ezzel évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Varga Mihály közölte, ezáltal öt és fél év alatt csaknem a felére csökkentették a munka közterhét, hiszen ez jövő nyártól 15 százalék lesz, 2016 decemberében azonban még 28,5 százalék volt.

A pénzügyminiszter elmondta, az adócsökkentésekkel a legkisebb vállalkozásokat is segíteni akarják, ezért kedvezőbbé válik az egyéni vállalkozók átalányadózása, az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelem adót fizetniük.

Szólt arról is, hogy a felére csökken a virtuális pénzeket terhelő adó, ami a kriptodevizák piacát is kifehérítheti.

A rezsicsökkentést is fenn akarják tartani, ezért az energiaellátók jövedelemadójában a korábban keletkezett veszteségek beszámíthatóak lesznek a tárgyévi nyereségbe – tette hozzá a miniszter.

„Azon leszünk a következő hetekben, hogy a költségvetés és az adótörvények elfogadásával biztosítottá váljanak ezek az adócsökkentések is” – fogalmazott Varga Mihály.

A kormány a június elsején indult kibővített vállalati munkaerő támogatási programban 60 ezer regisztrált álláskereső elhelyezkedését segíti mintegy 35 milliárd forint támogatással a következő hónapokban – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Felidézte, az eddigi vállalati bértámogatási programok leginkább a munkahelyek megvédéséről szóltak, a kibővített lehetőséggel már az új munkahelyek létrejöttét segítik majd.

Megjegyezte, ez a lehetőség részben már működött, a 25 év alattiakat, és az alacsony iskolai végzettségűeket érintette, ezután minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső elhelyezkedését segíti a kormány havonta legfeljebb 100 ezer forinttal fél éven keresztül.

A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Bodó Sándor elmondta, hogy a május 31-én zárult bértámogatási programban mintegy 200 ezer ember munkahelyének megőrzésében segített a kormány. Az ágazati bértámogatással több mint 180 ezer munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány, a kutatás-fejlesztés területén 28 ezer munkavállaló munkahelyét védte meg.

Bodó Sándor kiemelte, a munkahelyek megőrzését nemcsak bértámogatással segítette a kormány, hanem más lehetőségekkel is, köztük adókedvezménnyel, járulékfizetési kötelezettség elengedésével, hitelmoratóriummal.

Hétfőn igényelhették utoljára az ágazati bértámogatást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szektorok vállalkozásai. Tavaly november óta mintegy 30 ezer cég kért kormányzati segítséget 180 ezer munkavállalója megtartásához – jelentette be kedden Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára. A minisztérium közleményében hozzátette, keddtől már bármelyik, legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőt munkához juttathatja a kibővített Vállalatok munkaerő támogatása program.

Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok – elsősorban a turizmus és a vendéglátás – cégeinek talpon maradásához járult hozzá – részletezte Schanda Tamás. A programban a támogatott munkavállalók bérének felét térítették meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedte, ezzel a munkabér mintegy kétharmadát fedezte – tette hozzá.

Az ágazati bértámogatás összesen több mint 87 milliárd forinttal járult hozzá a munkahelyek megőrzéséhez. A legtöbb kérelmet Budapesten nyújtották be, de számottevő volt az érdeklődés a program iránt Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyékben is. Az érintett munkavállalók kétharmada mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozik, több mint felük a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, közel negyedük pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban. A megítélt támogatások több mint 99 százalékát már ki is fizették a cégeknek.

Az államtitkár elmondta: a kormány a továbbiakban is ösztönzi a foglalkoztatás bővítését. Június elsejétől szélesebb kör számára érhető el a Vállalatok munkaerő támogatása program, amelybe a fiatal álláskeresők mellett nyártól minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső bekapcsolódhat. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A foglalkoztatók az eddigi öt hónap helyett fél évig kaphatják az összesen így akár 600 ezer forintra rúgó támogatást. A program több tízezer álláskereső elhelyezkedését teheti lehetővé.

A Vállalkozások munkaerő támogatására folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el.

Schanda Tamás hozzátette: a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítésében elért eredmények a járványhelyzetben is fenntarthatónak bizonyultak. A tavaly júniusi foglalkoztatási mélyponthoz képest több mint 100 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. A kormányzati gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően így tartósan 4,5 milliónál többen dolgoznak Magyarországon.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Tóth Gabinak kellett segítenie, rettenetes dolog történt Tóth Verával

magyarnemzet.hu

Helikopterből készült, eddig nem látott felvételeket tett közzé Moszkva az orosz-ukrán háborúról

ripost.hu

Több mint 10 fokot esik vissza a hőmérséklet: mutatjuk, hogy mire készülj!

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

travelo.hu

Ilyenkor a legjobb a virágos udvarokkal teli Córdobában lenni

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Fél valamitől? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

INSIDER

Győrffy Balázs: a magyar kormánynak prioritás a gazdák támogatása

INSIDER

"Több időt töltök a TikTokon, mint a családommal" – Ezt gondolják a magyar fiatalok a felület betiltásáról

INSIDER

Képek a múltból: így nézett ki az érettségiző Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Pintér Sándor