Létrehozva: 2021.05.19.

Rusvai Miklós: A járvány nem tűnik el, csak lassul

Miután a tömeges védettség alsó határát folyamatosan felülírják a felbukkanó mutációk, érdemesebb oltatni, hiszen aki nem teszi: kizárásos alapon elkapja a koronavírust.

Nem beszélve arról, hogy veszélyt jelent környezete számára is. A nyájimmunitás alsó értéke ma 80 százalék, de ez a szám az indiai mutáció elterjedésével emelkedni fog – tudtuk meg dr. Rusvai Miklós virológustól.

Rusvai oltakozásra szólít fel mindenkit (Fotó: Origo / Talán Csaba)

A nyájimmunitás attól függ, hogy milyen mutáció terjed

„Az eredeti, vuhani koronavírusnál még 60-70 százalékra tettük a nyájimmunitás minimális alsó határát, mivel annak gyengébb volt a terjedő képessége. Most 80 százalékra tesszük a határt, mégpedig a brit mutáns miatt. Előfordulhat azonban, hogy ezt az értéket 85 százalékra kell emelni az indiai variáns megjelenése és terjedése következtében„ – mondta a virológus.

Az oltással szerzett védettség mindenképpen jobb

A nyájimmunitás mindenképp kialakul, az nem úszható meg. Rusvai Miklós szerint azonban a kérdés az, hogy hány százaléka alakul ki oltás révén és mennyi fertőzés révén.

”Az a cél, hogy minél többen szerezzék meg oltással a védettséget és minél kevesebben fertőzéssel. Utóbbi ugyanis kockázattal jár, hiszen több lesz a megbetegedés, többen kerülnek kórházba, megemelkedik a fertőzés okozta szövődmények száma, és többen halnak meg a betegség következtében” – figyelmeztet a professzor.

Folyamatosan zajlik itthon a vakcinálás (Fotó: MTI / Komka Péter)

A koronavírussal mindenképpen együtt kell élnünk

Rusvai Miklós szerint a koronavírus mostantól itt marad velünk, csak a nyájimmunitás kialakulása után nem jelent majd akkora terhet az egészségügynek.

”Szórványos megbetegedések minden évben lesznek a légzőszervi betegségek szezonjában, vagyis ősszel és télen„ – mondja a professzor, akinek szavait dr. Tóth Sándor virológus is megerősítette.

”Annál komolyabb veszélyt nem fog jelenteni a koronavírus sem, mint bármely más, jelenleg is cirkuláló vírus – például a nátha. Ha van a kezünkben egy gyógyszer, akkor a járvány megfogható” – emeli ki Tóth Sándor.

Vakcinabőség van, mindenki oltathat

Hogy mi segíthet a nyájimmunitás elérésében és a járvány gyorsabb leküzdésében?

”Oltatni, oltatni és oltatni!„ – feleli Rusvai Miklós. A virológus hozzátette: most már vakcinabőség van, mindenki beoltathatja magát. Ha a héten nem is, de a jövő héttől már a Pfizer-vakcina is többletben lesz, mindenki azzal oltathat, amivel csak szeretne.

Online Időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu

Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-ingyenesen-letoltheto-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak-es-az

Az oltási program előrehaladásával és a járvány megfékezése érdekében már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu

Ezen az oldalon lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Az oltás önkéntes és ingyenes. Amennyiben szeretné beoltatni magát, regisztráljon most.

 

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/idopontfoglalas-nelkul-intezhetok-vedettsegi-igazolvannyal-kapcsolatos-ugyek

Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/igy-ellenorizheti-hogy-rogzitve-van-e-az-oltasa

Felhívjuk a figyelmet, az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-16

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin