Létrehozva: 2021.05.01.

Kenyérsütésben is művész az operettprimadonna, itt a receptje

Három éve foglalkozik különleges, színes belsejű, festett kenyércipók készítésével Palotás Ágnes. Hobbinak indult, de rövid időn belül szerelem lett belőle: ma már online workshopokon oktatja a művészire fejlesztett kenyérsütést a Facebookon több ezres követőtáborral büszkélkedő operettprimadonna.

A marcali születésű operett-musical színésznő annak idején autodidakta módon sajátította el a kovászolást, a kenyérsütést és a kenyerek díszítését. Néhány éve egy baráti összejövetelre vitte el az első festett kenyerét, aminek a sikere lendületet adott a folytatáshoz. Palotás Ágnes operettprimadonna mostanra művészire fejlesztette a kenyérsütést – írja a Ripost7 e heti száma.

Palotás Ágnes operettprimadonna művészi szintre fejlesztette a kenyérsütést. Fotó: Ripost

Kívül-belül varázslatosak a cipói

„Igyekeztem a saját egyéniségemhez igazítani ezt az egészet és így jött az ötlet, hogy kívül-belül természetes színezőanyagokkal fessem meg a kenyereket” – árulja el az operettprimadonna. A kenyérbelet kurkumával, lila édesburgonyával, céklalével színezi, míg a kenyerek külsejének festéséhez olyan természetes színezőanyagokat használ, mint a kakaó, a paprika vagy a spenótpor. Egyedülálló technikáját szabadalmaztatja is a művésznő.

Sokan kíváncsiak a tudományára

Ágnes a kenyereihez, kalácsaihoz kizárólag kiváló minőségű, adalékanyagoktól mentes lisztet használ, amit kézműves malmokból szerez be. „Az embereket magával ragadja, hogy sóból, vízből és lisztből ilyen csodákat lehet létrehozni” – meséli tapasztalatait a kenyérművész primadonna, aki nagy örömmel adja át tudását és osztja meg saját receptjeit a blogján és a workshopjain. Facebook oldalát hétezernél is többen követik.

Most a színpad helyett a konyhában mutatja meg a tudását

Amikor a járvány miatt sorra mondták le Ágnes fellépéseit, nagyon összetört.

Fotó: Ripost

„Hiányzik a színpad, a fellépések, az éneklés, de rengeteget segített a kovászolás, az, hogy tudtam mibe tenni a kreativitásomat és az energiáimat” – vallja be Palotás Ágnes. Hozzáteszi, kenyérkészítés közben sosem szokott énekelni, legfeljebb utána. „Ha elkezdek énekelni, elkezd járni a lábam és táncra perdülök. Ez azért nem annyira jó, amikor a kenyerek díszítésénél milliméter pontosságú bevágásokra van szükség” – mondja nevetve, éppen ezért csendben, minden idegszálával a kovászos kenyér készítésére és a díszítésére koncentrál.

Fotó: Ripost

Az elkészült ropogós cipókat és szemet gyönyörködtető kalácsokat legtöbbször Ágnes családtagjai és barátai kapják meg.

Édesburgonyával is megszínezhető a kenyér belseje

Fotó: Palotás Ágnes Official Facebook oldal

A színes kenyérbélzetet lila édesburgonyával, cékla-, illetve sárgarépalével vagy kurkumával is el lehet érni.

Palotás Ágnes kenyérfestési eljárása egyedülálló az országban

Fotó: Facebook

„Kifejlesztettem egy kenyérfestési eljárást. Ecsettel, szabadkézzel vászon gyanánt a kenyeret festem meg. Elsősorban stilizált népi magyar motívumokat szoktam használni” – árulja el Ágnes.

Az aprólékos díszítéseket kenyérvágó pengével ejti a cipókon a kenyérművész

Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

Miután egy késsel óvatosan megrajzolja az elképzelt mintát, kenyérvágó pengével mélyíti el a milliméter pontosságot igénylő díszítéseket a kenyércipók tetején.

A kenyérsütés mellett a színpad a másik nagy szerelem Palotás Ágnes életében

Fotó: Palotás Ágnes Official Facebook oldal

Svédország, Németország, Ausztria, Szlovákia, Románia – számos ország színpadán aratot sikert Palotás Ágnes operett-musical színésznő, ahova most a koronavírus járvány miatt nem juthat el. „A kenyérsütésben és workshopjaimon viszont szerencsére kiélhetem a felszabadult energiáimnak egy jó nagy részét.”

Születésnapi kenyér

Ezek a karamellizált répás és pirított hagymás, kézzel festett kenyerek is Palotás Ágnes kezének munkáját dícsérik. Palotás Ágnes. Fotó: Palotás Ágnes Official Facebook oldal

Egyszerű kovászos kenyér recept Palotás Ágnestől

HOZZÁVALÓK (450 grammos kenyérhez): 200 gramm Bl 55 (sima finomliszt) 100 gramm rétesliszt 200+25 gramm víz 70 gramm aktív, habos kovász (2x frissített, nálam 100%-os fehér) 8 gramm só A liszteket a 200 gramm vízzel épp csak annyira összekeverjük, hogy elvegyüljön a két hozzávaló. Egy órát pihentetjük, majd egy perc alatt hozzádagasztjuk a kovászt.15 perc újbóli pihentetés után mehet bele a maradék 25 gramm víz és a só, majd egy percig ismételten kidagasztjuk. Kb. 4 órán keresztül pihentetjük a kelesztőtálban, óránkénti sziromhajtást végezve. (Megfogjuk a tészta egyik „szélét”, kissé felhúzzuk, amíg a tészta engedi, és ráhajtjuk a tésztagombóc közepére. Így szépen végigmegyünk az egész tésztán.) Feszes gombóc formára húzzuk a pulton és letakarva fél órát pihentetjük. Majd megformázzuk, rizsliszttel kiszórt szakajtóba tesszük, ahol letakarva, a pulton kb. 5 óra alatt készre kelesztjük. (A kelesztési idő csak irányadó! Figyeljük a tésztát!) A sütőt 250 fokra hevítjük a sütőkővel együtt, legalulra teszünk egy kis tepsit tele vízzel, mert, mint minden kovászosnak, ennek is jót tesz a gőz. 235 fokra mérsékelve a hőfokot, betesszük a tésztát és alsó-felső légkeverés funkción 20 percig sütjük. Kivesszük a vízzel teli tepsit, és sima alsó-felső sütésre váltva kb 25. percig készre sütjük a kenyeret.  

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek