Létrehozva: 2021.04.21.

Varga Mihály: Újabb, 2,5 milliárd forint értékű egészségipari beruházás valósult meg

Termőre fordultak az Egészségipari Beruházási Támogatás fejlesztései, most újabb három beruházás valósult meg összesen 2,5 milliárd forintból – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szerdán.

Az F-Team Kft. a megelőzésben fontos automata fertőtlenítő gépsort állított üzembe 825 millió forintos beruházással Jászteleken.

A Karsai Alba Kft. több mint 1,1 milliárd forintos fejlesztéssel maszkok és immunerősítő vitamintabletták csomagolásának előállítását kezdte meg Székesfehérváron.

A Prement Kft. pedig félmilliárd forintos beruházásból 3D-s nyomtatással állíthat elő orvosi eszközöket győri üzemében – ismertette.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Varga Mihály arra is kitért, hogy Magyarország ipara az elmúlt néhány hónapban több területen erősödött, a maszkok tekintetében önellátóvá vált az ország. A Vajda-Papír Kft. dunaföldvári üzeme az elmúlt két hónapban több mint 38 millió darab sebészeti maszkot gyártott és értékesített.

A koronavírusos betegek gyógyulását segítő Favipiravirból az elmúlt egy hónapban 3,5 millió tablettát állított elő pilisborosjenői üzemében a Meditop Kft., és a támogatási program révén erősödött a fertőtlenítő berendezések fejlesztése és az oltáshoz használt eszközök gyártása is az országban – jelezte a pénzügyminiszter.

Az ágazati bértámogatásra jogosultak április 30-ig igényelhetik a bérek 50 százalékát fedező támogatást a munkaügyi központok foglalkoztatási főosztályain – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte: a kormányzati segítség 167 ezer ember állásának megtartásában segíthetett, ennyi dolgozóra vették ugyanis igénybe a munkaadók a bértámogatást, összesen 72 milliárd forint értékben.

A vendéglátói szakma jelezte, hogy a teraszok nyitása kihívást jelent a szektor számára, ugyanis néhány napon belül felkészült kollégákat nagy számban kell munkába állítani – jegyezte meg Bodó Sándor. Bíznak abban, hogy a nyitásnak nem lesznek munkaerőpiaci akadályai – tette hozzá, jelezve, hogy számításaik szerint közel 700 vendéglátóipari vezető, 5000 pincér és felszolgáló, illetve 1000 cukrász áll készenlétben.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy 40 ezer fő tért haza külföldről, akik közül sokan „lendületes tudásukkal” itthon is megtalálhatják számításaikat.

A közkedvelt magyarországi kirándulóhelyek, főleg a tavak környékén óriási kihívás elé néznek szintén, hiszen a turizmus beindulásával várhatóan igen nagy számú vendég érkezésére számíthatnak főként belföldről – vélekedett az államtitkár. A külföldi vendégek elmaradása miatt egyelőre Budapest helyzete turisztikai szempontból kevésbé kedvező, ezért fontos, hogy a hazai utazók a fővárost is tekintsék célpontnak, ahogy arra a szakmai szervezetek is felhívták a figyelmet – fűzte hozzá.

Csaknem 2000 milliárd forint értékű olyan beruházás megvalósulásához járult hozzá az állam, amely a járvány nélkül egyébként nem vagy csak később valósult volna meg – mondta a Világgazdaságnak György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, aki szerint ha újranyit a világ, a magyar vállalkozások készen állnak majd a versenyre.

Az államtitkár a lap keddi számában kifejtette: a tervezetten felül további ezermilliárd forintot fordított fejlesztésekre az állam, a támogatásokkal arra ösztönözték a vállalkozásokat, hogy a bizonytalanság ellenére is hajtsák végre a korábban tervezett beruházásaikat. Ennek köszönhető, hogy az EU-ban tavaly Magyarországon volt a második legmagasabb, 27,5 százalékos a GDP-arányos beruházási ráta.

Hozzátette, hogy a beruházás- és bértámogatási programok mellett számos kedvezményes hitelprogram is elérhető a vállalkozások számára, egyebek közt a Széchenyi-kártya program kedvezményes hiteltermékei, a az MNB Nhp Hajrá! programja, valamint a tízmillió forint újraindítási gyorskölcsön. Az elmúlt egy évben mintegy 3000 milliárd forint értékű hitelt helyeztek ki a pénzintézetek – jegyezte meg.

György László kijelentette, hogy a kormány teljesítette azt a vállalását, amelyet a válság kezdetén tett, miszerint több munkahelyet hoz létre, mint amennyit a vírus elpusztít: Magyarországon ma, ha kicsivel is – nyolcszázzal -, de többen dolgoznak, mint egy éve. Ami csökkent, az a közfoglalkoztatottak, illetve a külföldön dolgozó magyarok száma. A munkaerőpiacon eközben megindult az átrendeződés: több mint harmincezerrel többen dolgoznak az IT-szektorban, emellett bővült a foglalkoztatás az oktatás, az építőipar és a tudományos tevékenységek területén is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Négy esküvőt is tartottak a csernobili dolgozók a reaktorbaleset napján

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést