1 éve

Elképesztő: 97 évesen is hajnalig dolgozik az ország legidősebb háziorvosa

Magyarország legidősebb, még mindig praktizáló orvosa, dr. Körmendi István beengedte a Ripost7-et a rendelőjébe. Még 97 évesen is hajnali 1-ig dolgozik. Rajong a munkájáért, semmi pénzért sem hagyná abba!

Készségesen fogadta rendelőjében a Ripost7 munkatársait az ország legidősebb háziorvosa, dr. Körmendi István. Az idős orvossal a munka iránti szeretetéről, a koronavírusról, az orvostudomány változásairól és a magánéletéről beszélgettünk.

Ripost7: Mikor és hogyan kezdte a pályát?

Dr. Körmendi István: „1950-ben szereztem diplomát, tavaly volt 70 éve. A praxis pedig 100 éves, ugyanis az édesapám indította el. 1910-ben végzett, a háborúban katonaorvos volt, utána, 1920-ban alapított háziorvosi praxist. Én 1923-ban születtem. Édesapám 1957-ig rendelt a budapesti, I. kerületi Attila úton, akkor vettem át tőle a pácienseit. 1989-ben nyugdíjaztak, utána két évig helyettesítgettem, és amikor bevezették a szabad orvosválasztásos rendszert, újra háziorvos lettem.”

Körmendi István háziorvos (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

Ripost7: Hogyhogy még dolgozik ennyi idősen?

Dr. K. I.: „Olyan nem lehet, hogy én ne dolgozzak! A bölcsőtől a koporsóig, én még így tanultam. Mit is csinálnék? Jó, lehet olvasni, sétálni, tévét nézni, de ennél én sokkal nyughatatlanabb vagyok.”

Ripost7: Mit szeret ennyire a munkájában?

Dr. K. I.: „A nyomozást. Ha valaki arra panaszkodik, hogy sokat fáj a feje vagy szúr valamije, meg kell állapítani, mi a baj. Ez valóságos detektívmunka! Az is izgalmas, hogy utána meg kell találni egyénre szabottan a terápiát, és ha ez sikerül, az hallatlan öröm. A betegekből sosincs elegem, csak az adminisztrációból.”

Ripost7: Mennyit fejlődött az orvoslás ennyi év alatt?

Dr. K. I.: „Óriásit! Amikor kezdtem, a kórházi folyosón minden kórterem előtt volt egy szék, azon lavór fertőtlenítő klóros vízzel. A recepteket kézzel írtuk, töltőtollal, a kórlapokat is. Ma már van ultrahang, CT, automata laboratóriumi készülék, ami 5 perc alatt eredményt ad. Amikor friss diplomás voltam, EKG már volt, de csak kórházakban, ráadásul akkora, mint egy fél íróasztal. Most elfér zsebben. Molekuláris biológia – ezt a kifejezést 1950-ben nem ismertük. Mikor én végeztem, nem létezett traumatológia, ortopédia, reumatológia, mint önálló orvostudományi szakág. Egy baleseti esetet általános sebészeten láttak el. Mozgásszervi betegségeket a belgyógyászat keretében tanultunk.”

Ripost7: Hogyan éli meg a koronavírus-járványt?

Dr. K. I.: „Borzasztó támadás ez az emberiség ellen. A járvány persze nem újdonság, az influenza-járványokkal is bőségesen szereztem tapasztalatokat. A mai generáció már nem is tudja, milyen volt, amikor még nem volt ellene oltás. A '70-es, '80-as években pergőtűzként jöttek a telefonhívások a járvány idején! Volt, hogy reggel úgy indultam el, hogy 8 fekvőbeteghez kell mennem, estig 25-35 helyre hívtak.”

Fotó: Ripost / Máté Krisztián

Ripost7: Megbízhatónak tartja, beadja a koronavírus elleni vakcinákat?

Dr. K. I.: „Igen, oltok. A szervezés rémesen nehéz. Gyorsan be kell hívni a pácienseket, felvilágosítani, alkudozni, hogy milyen oltóanyag van. Rengeteg az adminisztráció. Akármennyire furcsa, sok idősnek csak egyszerű mobilja van, se okostelefon, se számítógép, hogy levelezni tudnék vele. A napot hajnali 1-2 körül fejezem be.”

Ripost7: Egyedül él?

Dr. K. I.: „Igen, 3 éve, miután szegény feleségem, akivel 73 évig voltunk együtt, magamra hagyott. Azóta mindent magam csinálok.”

Állja a sarat a 97 éves orvos a járvány idején is: Patkós Balázs tőle kapta meg az oltást (Fotó: Facebook)

Ripost7: Mi kell ahhoz, hogy valaki jó háziorvos legyen?

Dr. K. I.: „Elsősorban együttérzés. Az orvos annak is segít, aki esetleg neki nem szimpatikus. Nekem nagyon rosszul esik, ha valaki panaszkodik, hogyan bántak vele az egészségügyben. Minden ember élete, egészsége ugyanolyan fontos, bárki legyen is az.”

Ripost7: Van, akit gyerekkorától kezdve ismer?

Dr. K. I.: „Sőt olyan is, akit már a születése előtt ismertem! Az állapotosokat ugyanis a háziorvoshoz küldik belgyógyászati vizsgálatra, ahol – többek között – meghallgatjuk a magzati szívhangokat is. Az egyik páciensemét 43 évvel ezelőtt hallgattam meg először.”

Ripost7: Ön megkapta már az oltást?

Dr. K. I.: „Igen, már mind a kettőt. Sajnos még nem tudni, meddig tart majd a védettség.”

A legidősebb magyar praktizáló orvost dr. Merkely Béla oltotta be (Fotó: Facebook)

Ripost7: Nem tartott a koronavírustól?

Dr. K. I.: „Én a Covid előtt is ki voltam téve betegségeknek. Dolgoztam a Honvédkórház fertőző osztályán néhány évig. A tífusztól a diftériáig minden volt, és akkor még a tizenéves korúaknál idősebbek nem részesültek a kötelező védőoltásokban. Nem féltem a koronavírustól sem, csak tudatában voltam, hogy fennáll a veszély. Jó érzés volt a második oltást megkapni, mert most van egyfajta biztonságérzetem. A legjobb oltóanyag is csak 93-95%-os védelmet nyújt, de ha meg is betegszik az ember, nem olyan súlyosan. Azért jobb vigyázni. Most is viselek maszkot és gumikesztyűt. Sőt elárulok egy műhelytitkot: ha előre csomagolt élelmiszert vásárolok, kiterítem egy papírtörlőre, rácsöppentek fél mokkáskanálnyi fertőtlenítőt és áttörlöm, majd így teszem a hűtőbe.”

Ripost7: Mit szól a család a munkamániájához?

Dr. K. I.: „A lányom 69 éves, orvos, ő is dolgozik. A vőm ortopéd szakorvos, 30 éve kiköltöztek Bécsbe. Van két unokám, a lány szociális munkás, a fiú filozófus, Koppenhágában vendégprofesszor. A dédunokám, Lea októberben volt 1 éves.”

Érdekes volt mobilon keresztül diagnosztizálni

Bármilyen hosszú időt töltött a pályán dr. Körmendi István, az ország legidősebb háziorvosa, különleges élmény volt mobiltelefonon ellátni a betegeket a járvány idején. „Egyik este felhívott egy régi betegem. Elmondta, hogy egész nap rosszul érezte magát, a mellkasában „összevisszaságokat” érez, rendetlen a szívverése. Azt mondtam, tegye a mobilját a mellkasára, úgy hallgattam meg. Hallottam, hogy olyan ritmuszavara van, ami azonnal vérhígító kezelést és ritmusszabályozót igényel. Rögtön megírtam a beutalót és szkennelve elküldtem (szerencsére az illetőnek van nyomtatója). Másfél óra múlva telefonáltak a kórházból: valóban pitvarfibrilláció volt. Jó érzés, hogy sikerült megmenteni a távolból is.”

Körmendi István háziorvos több mint 70 évvel ezelőtt vette át a diplomáját (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

 

Fél évszázada is mentett életet telefonon

Még számítógép és mobiltelefon sem volt, amikor 50 évvel ezelőtt dr. Körmendi István otthonról mentette meg egy betege életét.

„Éjjel kettőkor hívott egy 25 éves nő, hogy egyedül van otthon és erős hasgörcse van. Önvizsgálatot csináltattam vele: az utasításaim szerint nyomkodta a hasát és szólt, hol fáj a legjobban. Rákérdeztem a menstruációjára, ami késett. Arra következtettem, hogy méhen kívüli terhessége lehet, küldtem hozzá mentőt. Egy órával később megoperálták. Jó érzés volt, hogy álmomból felriadva, a távolból is segíthettem. Ha akkor azt mondom, vegyen be görcsoldót, el is vérezhetett volna. Ma azonban már nagymama.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos alkoholista több magyar sztár, végzetesen lecsúsztak

origo.hu

Ettől félt a Nyugat: itt van Kína félelmetes bejelentése

borsonline.hu

Megszólalt a szakértő: hivatalosan is befuccsolt Harry és Meghan Markle házassága

magyarnemzet.hu

Itt az újabb injekció a fogyni vágyóknak, lehet, még a WHO is fogja ajánlani

ripost.hu

Női holttestet találtak Győrben, egy férfit előállítottak

magyarnemzet.hu

A szegedi edzőváltás felülírja a két ősi rivális párharcát a BL-ben

origo.hu

Újabb botrány az RTL Klubban, súlyos büntetésre számíthatnak

travelo.hu

Olaszországi cirkuszból befogadott tigrisekkel és oroszlánokkal nyit a Richter Safari Park

origo.hu

Száz különleges térkép QR-kódokkal - A Pallas Athéné Könyvkiadó ajánlója

vg.hu

Technológiai fejlesztések megvalósítása a ZOLMAT Kft.-nél (x)

mindmegette.hu

Egy igazi retró édesség: így készül a diótorta főzött krémmel.Receptvideó! (x)

mindmegette.hu

13 csodás desszert húsvétra, amit képtelenség elrontani

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kulcsár Edina olimpiai bajnok, Győzike eredeti neve Csonka József - legalábbis a mesterséges intelligencia szerint...

INSIDER

Szurkoló politikusok: nem mindenki örült a magyar válogatott győzelmének

INSIDER

A Holdért folyik az űrverseny – mondja a magyar űrkutatási miniszteri biztos

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Volt izgalom: átadták az év horgászsportolói elismeréseket

INSIDER

Két fiatal fiú tűnt el a XVII. kerületből

INSIDER

Elképesztő, milyen könnyen lehet valaki milliárdos Magyarországon

INSIDER

Halálos baleset az M5-ös autópályán: két kamion és egy kisteherautó karambolozott