KÜLFÖLD

Hihetetlen: nemsokára telefonja fogja megmondani, hogy koronavírusos-e

Amerikai kutatók fejlesztik ki a koronavírus-tesztelő mobiltartozékot.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan telefonunk képes lesz tüsszentésünk vagy köhögésünk alapján felismerni, hogy megfertőződtünk-e a koronavírussal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Egyesült Államokban működő kutatócsoport kezdett kifejleszteni egy telefonos applikációt, ami 60 másodpercen belül megmondja a felhasználójának, hogy fertőzött-e - írja a Metro.

Randitrend 02

Fotó: Pixabay.com

A tervek szerint körülbelül 45 fontba (18.000 forint) fog került egy három hónapos hozzáférés.

A projekt vezetője, Massood Tabib-Azar professzor, az Egyesült Államok Utah Egyetemi mérnöke úgy véli, hogy ez nagy szerepet fog játszani a világjárvány megfékezésében.

Az applikáció fejlesztésébe egyébként egy teljesen más projekt kapcsán kezdtek neki, ugyanis eredetileg a szúnyogok által terjesztett zikavírus leküzdéséhez szerettek volna hozzájárulni.

Egyelőre tíz darab, egy hüvelyk széles prototípust építettek meg, amik az okostelefonokkal képesek lesznek majd Bluetooth technológián keresztül kommunikálni.

A felhasználóknak ezeket az érzékelőket kell a telefon töltőportján keresztül csatlakoztatni, majd az elindított alkalmazás, a mikroszkopikus nyálrészecskék segítségével képes kimutatni a fertőzést. Mobilunk pedig perceken belül kimutatja a teszt eredményét.

Tabib-Azar professzor elmondta: „Ha valaki rálehel, köhög, tüsszent vagy fúj az érzékelőre, akkor az alapján képes lesz kimutatni a Covid-19 kórokozóinak a jelenlétét.”

A megvásárolt érzékelő a tervek szerint többször is használható lesz, mivel az elektromos áram megsemmisíti az előző mintát. Ezzel pedig a kialakuló gócpontok előrejelzését is elősegítenék a szakemberek, mert a teszteredményeket, egyetlen gombnyomással lehet majd elküldeni a legközelebb egészségügyi központba.

És ezeket olvastad már?