Létrehozva: 2021.03.08.

Müller Cecília: Ez az első tünet a mutáns vírusnál

Az operatív törzs megtartotta hétfői sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy az operatív törzs nevében köszönti a hölgyeket. Ezt követően beszámolt a legújabb szigorításokról.

Több házibulit is felszámoltak: a belvárosban 54 személlyel szemben tettek feljelentést a rendezvények tartásának tilalma miatt a hétvégén – mondta Kiss Róbert.

Fotó: M1

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy a beoltottak száma egy kissé meghaladta az egymillió főt. 1 002 714 fő kapta meg az első oltását. A lakosság átoltottságában a második helyet foglaljuk el az unióban, lakosságarányosan 10,26 százalék itthon.

Müller Cecília elmondta, hogy versenyt futunk az idővel. Holnapra is várnak Pfizer-vakcinát, miközben folytatódik a regisztrált emberek beoltása – tette hozzá. A hét második felében oltanak majd azzal az AstraZeneca-oltással, amit nem használtak fel. A fiatalabbakat is érint a megbetegedés, és súlyos lefolyása van. A lélegeztetett betegek száma két hét alatt megduplázódott – mondta Müller Cecília. Nagyon magasak ezek a számok, rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszerre.

Nagyon elterjedtek a vírusvariánsok itthon

Müller Cecília elmondta, hogy számos vírustörzs jellemzően fertőzőképesebb. Az országos tiszti főorvos szerint 70-80 százalékos arányban találtak vírusvariánst a mintákban. „Az új mutációknál az első jellemző tünet a köhögés, és sokaknál alakul ki hirtelen magas láz és ízületi fájdalom. Ezért olyan fontos, hogy valamennyi közterületen viselni kell a maszkot„ - mondta az országos tiszti főorvos.
A brit vírusmutáns fertőzőképessége sokkal magasabb. A kórházban lévők arról számoltak be, hogy egyre több fiatalt érint a megbetegedés és kerülnek súlyos állapotban kórházba – mondta kérdésre Müller Cecília. Órákon belül bárki lélegeztetőgépre kerülhet – tette hozzá.

Fontos e-mail cím

A 1818-as telefonszámot ajánlotta még a lakosság figyelmébe, itt lehet a korábban megadott adatokat pontosítani. Ha mégis foglalt, akkor az [email protected] címre érdemes írni, innen is átvezetik az adatokat. Folyamatosan zajlik az oltás, ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe. 2696 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806 -an vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna oltóanyagokkal és a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. Az AstraZeneca-vakcinával való oltás e hét második felében folytatódik. A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek mától léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. Éppen ezért két hét szigorításról döntöttünk abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet. A korlátozásokról szóló kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. Lásd: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/49938f217e712ce35fbd9be13af1113f65703127/megtekintes A minden eddiginél nehezebb, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők.
  • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.
  • Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.
  • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gulyas-lesz-gyermekfelugyelet-hetfotol-az-ovodakban-iskolakban A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria