Létrehozva: 2021.02.09.

Koronavírus: elkezdődött az AstraZeneca oltóanyagok kiszállítása!

A közmédia információi szerint az AstraZeneca oltóanyagait a kormányhivatalokba szállítják, és onnan viszik majd a háziorvosokhoz.

Elkezdődött az AstraZeneca oltóanyagainak kiszállítása a kormányhivatalokba – tudta meg az M1 csatorna. A közmédia információi szerint az AstraZeneca oltóanyagait a kormányhivatalokba szállítják, és onnan viszik majd a háziorvosokhoz.

Ezzel a 18-60 év közti krónikus betegek koronavírus elleni oltása kezdődik meg, a rendelkezésre álló vakcina 20.400 embernek elegendő.

Székesfehérvár, 2021. február 7.
MTI/Vasvári Tamás

Magyarország 6,5 millió adagot kötött le a brit-svéd vakcinából. A közmédia helyszíni tudósítása szerint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályára kedd délelőtt 90 ampulla AstraZeneca oltóanyag érkezett.

Debrecenben ez már a kilencedik vakcina szállítmány, korábban hétszer a Pfizer-BioNTech, egyszer pedig a Moderna oltóanyagából kaptak.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára 60 ampulla AstraZeneca vakcina érkezett kedden, ezeket szállítják majd ki a kijelölt háziorvosoknak.

A Heves Megyei Kormányhivatalba 30 ampulla AstraZeneca oltóanyag érkezett, ami 300 ember oltására elég.

Ezt 30 háziorvosi praxisban adják be. Pajtók Gábor heves megyei kormánymegbízott a közmédiának megerősítette, hogy 60 év alatti krónikus betegeknek adják be a brit-svéd vakcinát.

Vas megyébe 50 ampulla érkezett a brit-svéd oltóanyagból, amellyel a megyében 500 embert oltanak be a napokban a háziorvosok.

Wächter Walter Vas megyei tisztifőorvos kiemelte: ez az oltóanyag könnyen kezelhető, hűtőszekrényben tárolható, tehát nem igényel speciális körülményeket, viszont mivel még a 60 év feletti korosztályban nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű vizsgálat a hatásosságáról, a fiatalabbakat oltják vele.

Budapesten a fővárosnak szánt 720 AstraZeneca-ampullából egyet-egyet kapnak a háziorvosok, így mintegy 7200 embert tudnak majd beoltani.

Ezt a vakcinát azok kapják, akik szív- és érrendszeri betegségben, krónikus tüdőbetegségben szenvednek, daganatos betegségük van, cukorbetegek vagy szervátültetésen estek át.

Sára Botond, Budapest főváros kormánymegbízottja közölte: ütemezetten zajlik az oltási folyamat, minden héten fel kell használni a beérkezett vakcinaszállítmányokat. Hozzátette: a héten már négyféle vakcinával oltanak Budapesten.

A közmédia információi szerint most országszerte 2040 háziorvosi praxis kapja meg az AstraZeneca vakcinát. Eddig egy, 20 400 ember beoltására elegendő szállítmány érkezett a brit-svéd készítményből, és csütörtökre további, 22 800 ember számára elég adagot várnak.

Ettől a héttől már négy vakcinával is oltanak, a fővárosban kezdődik az orosz Szputnyik V vakcinával az oltás – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot. A vakcinából 2800 adag áll most rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg – tette hozzá.

Emlékeztetett, ebből az oltóanyagból „nem rendelkezünk tetemes mennyiséggel”. Még decemberben érkezett hatezer adag Szputnyik V, ebből laborvizsgálatok után szabadították fel a most beadható mennyiséget.

Ebből az oltóanyagból további húszezer ember beoltására elengedő mennyiség van az országban, de ezen tételek laboratóriumi vizsgálata még folyamatban van – jelezte.

A héten már nemcsak az oltópontokon használhatják, hanem a háziorvosok is olthatnak a Pfizer-vakcinával, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, és egy ampulla 5-6 ember beoltására elég. A regisztrált beolthatók listáját az orvosok ismét megkapják, és a rendelőben kell megszervezni a legidősebbek oltását – mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti, krónikus betegséggel élők oltása az AstraZeneca vakcinájával. 2040 háziorvos fog kapni egy-egy ampullát ebből az oltóanyagból, amelyből tíz-tíz ember beoltására lesz lehetőség. Ebből a vakcinából csütörtökön várható újabb szállítmány – tette hozzá.

Az AstraZeneca készítményéből is az idősebbek oltása kezdődik, de itt a krónikus egészségi állapoton is van hangsúly, hiszen fiatalabb emberek is élnek krónikus betegséggel – mondta. Ide sorolta a szív- és érrendszeri, a tüdő-, a vesebetegséggel élőket, a daganatos és a cukorbetegeket vagy a szervátültetetteket. Minden esetben a háziorvos szakmai döntésén múlik, hogy kiket olt be legelőször ezzel a vakcinával – emelte ki Müller Cecília.

Jelezte, hogy csütörtökön a Moderna vakcinájából is érkezik 21 600 adag.

Oltást eddig 291 396 ember kapott, 110 395-en pedig már valamelyik vakcina második dózisát is megkapták.

Müller Cecília fokozott figyelemre intett mindenkit, mert bár a járványügyi adatok javuló tendenciát mutatnak, az elvégzett tesztek „pozitivitási aránya” nő. Szintén nő a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma: kórházban 3792 embert ápolnak a koronavírus szövődményeivel összefüggésben, közülük 304-en lélegeztetőgépen vannak.

Az adatok azt mutatják, hogy a járvány második hullámának lefelé menő szakaszában megtorpanás látszik, és sok helyen stagnál vagy emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben. „Ez némi aggodalomra ad okot” – fogalmazott Müller Cecília.

Kérdésre válaszolva elmondta, eddig 24 mintában mutatták ki a vírus brit variánsát, a brazil és az dél-afrikai mutánsra pedig még nem bukkantak rá itthon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának