INSIDER

Megérkezett az első AstraZeneca vakcinaszállítmány Magyarországra

Szombat reggel érkezett meg az első szállítmány az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagból.
  • Szerző: Ripost

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca innovatív gyógyszergyártó vállalat közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinájából most 40.800 adag érkezett. Március végéig több százezer jön majd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az AstraZeneca vakcinája újabb fegyver a koronavírus ellen Fotó: Astrazeneca

A vakcina előnye, hogy szokványos betegellátási körülmények között be lehet adni és normál hűtőben (2-8 fok) lehet szállítani és tárolni.

Megérkezett az első szállítmány, ezt több is követi majd.

Az Európai Unióban nálunk engedélyezték először ezt a vakcinát.

A vektorvakcina kevésbé érzékeny, normál hűtőben is tárolható.

A The Lancet című tekintélyes orvosi folyóiratban a héten publikált eredmények megerősítették, hogy a COVID-19 VaccineAstraZeneca 100%-os védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel, a kórházba kerüléssel és a halálozással szemben, a vakcina első dózisának beadása utáni 22. napot követően.

Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett fázis III klinikai vizsgálatok elemzése szerint az első dózis után a védelem 75% feletti (CI: 59%-86%), a hatékonyság pedig növekszik a beadott dózisok közt eltelt idő legfeljebb 12 hétre növelésével. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82%-os (CI: 63%-92%). Az első eredmények szerint a vakcina jelentős mértékben (67%) képes megelőzni a betegség továbbadását, ami megerősíti, hogy a vírus terjedését is akadályozza.

Nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásokat, valamennyinek rendkívül kevés a mellékhatása, alig-alig okoz helyi reakciókat, és mindegyik képes megakadályozni a súlyos megbetegedést – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szlávik János hangsúlyozta, egyik vakcina esetében sincs több mellékhatás, mint a korábban megismert más típusú oltásoknál. Nem kell félni az oltóanyagra adott testi reakcióktól sem, azok ugyanis azt jelzik, hogy az emberi szervezet felismerte a beadott injekciót – tette hozzá.
A főorvos szólt arról is, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem napokban Magyarországra érkezett oltóanyaga úgynevezett vektorvakcina, amely egy ártalmatlan csimpánz-adenovírust használ arra, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel.

Kiemelte, a három hét különbséggel beadott két oltást követően több mint 80 százalékos lesz a védettség, ugyanakkor szinte 100 százalékban megvédi az embereket a súlyos megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől és a koronavírus-fertőzés miatti haláltól.
Az AstraZeneca vakcináját hűtőszekrényben lehet tárolni, ami nagyban megkönnyíti a használatát – mondta Szlávik János. Megjegyezte, néhány ország, köztük Magyarország is óvatosságból úgy döntött, hogy 65 év felett nem adja be az Astra-Zeneca-oltást. Ez azonban változhat, azzal párhuzamosan, hogy a világban egyre több ennél idősebb ember is megkapja a vakcinát – tette hozzá.
A főorvos aláhúzta, Magyarországon növekszik az oltási hajlandóság. Néhány hete körülbelül 35 százalék volt azoknak az aránya, akik biztosan beoltatnák magukat valamilyen koronavírus elleni védőoltással, ez az arány ma már több mint 40 százalék, a legnagyobb rizikójúaknál pedig még ennél is sokkal magasabb – mondta.
Szlávik János szerint a magyar lakosság 50-60 százaléka májusra megkaphatja a koronavírus elleni első védőoltást, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik az országba.

És ezeket olvastad már?