2 éve

Megjöttek a friss koronavírus-adatok: rekordon a napi halálozás

818 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 20 beteg.

818 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 32 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 20 beteg, így az elhunytak száma 853 főre emelkedett, 8 723-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 722 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 50%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

Fotó: MTI

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. A kormány ezért meghosszabbította a járvány miatti határellenőrzést és továbbra is kérjük az általános szabályok betartását.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

A fertőzésekben nagyobb tömegben még mindig a fiatal korosztály érintett, de sajnos az idősek és krónikus betegek is bevonódtak. Változatlanul a járvány felszálló szakaszában vagyunk Európa-szerte, a világban mindenhol nő a fertőzöttek száma, Magyarország sem kivétel – mondta Müller Cecília, miután elismételte a reggel már publikált fertőzési adatokat.

A 11 elhunytról elmondta, 9-en szív- és érrendszeri megbetegedéstől – magasvérnyomás, érelmeszedés és egyéb keringési betegségek – szenvedtek, 2-en idült légzőszervi megbetegedéssel küzdöttek.

A laborvizsgálatok száma 765 598 a mai napon. A járvány felszálló szakaszában rendkívül fontosak a higiénés betartandó intézkedések és a nagyfokú fegyelmezettség a lakosság részéről a tervszerű védekezés érdekében – fogalmazott Müller Cecília.

A Covid-ellátására kijelölt intézményekben nő az ápoltak száma. Továbbra is igyekszünk a koronavírusos betegeket koncentráltan ellátni azokon a kijelölt helyeken, ahol minden feltétel adott, de e a gépeken és a gyógyszerkészleten kívül személyzetet kell rendelnünk az ellátáshoz, ez is tervszerűen zajlik – mondta Müller Cecília.

Az operatív törzs 21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál digitális munkarendet , ezek az adatok kedvezőbbek, mint az elmúlt héten – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Müller Cecília ezután a 3-4 alapvető szabályt betartására kért mindenkit.

Ezek:

maszkhasználat, higiénés kézmosás, fertőtlenítés és távolságtartás főként a közösségi terekben, de lehetőleg máshol is.

Kérdésekre adott válaszaiból kiderült még:

  • Nem veszélyes, ha valaki úgy oltatja be magát influenza ellen, ha koronavírusos, de nem tud róla, legyen bármilyen lappangási szakaszban. Az influenzaoltás inaktivált vírust tartalmaz, betegséget nem okoz, csak az immunválaszt váltja ki.
  • A kórházparancsnokok jelentése alapján az intézményekben 2 hétre elegendő a gyorsan fogyó felszerelés mennyisége.
  • A szabadtéri piacon is ajánlott maszkot viselni. (Az otthon készült maszkkal szemben elvárás, hogy takarja az orrot és szájat, bírja a magas hőfokú mosást, vasalást, erre leginkább a pamut alkalmas.)
  • A PCR-tesztek végzésének nincs, nem is volt, és nem is lesz pénzügyi korlátja. A gyanús, illetve az indokolt esetekben mindenkinél térítésmentesen elvégzik a tesztet.
  • A Szuperkupát követően a járványügyi adatok alapján nincs a rendezvényhez köthető gócpont.
  • Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 25 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 83 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!