2 éve

Koronavírus idején teljesítette a magyar El Caminót – Videó

Soha nem adom föl, de figyelek a test jelzéseire! – szól Bognár Rudolf zarándok jelmondata, aki 65 évesen, most, a járvány második hullámának idején teljesítette az Esztergomtól Máriagyüdig tartó, 431 kilométeres magyar El Caminót.

38 kilométer gyalog, szakadó esőben, sárban, hidegben, szélben, vagy éppen a cipő által több helyen feltört lábbal – a 65 éves Bognár Rudolfot, a magyar El Camino egyik alapítóját a harmadik teljes hazai zarándoklatán értük utol telefonon.

Fotó: Bognár Rudolf

431 kilométeres a táv

A magyar zarándok a hatalmas távot már teljesítette. „Október 6-án, Esztergomból indultam. Budapesten, majd az Alföldön és a Kiskunsági Nemzeti Parkon át haladtam, s a Duna vonalát követően Kalocsán keresztül a szekszárdi szőlős domboktól a Mecsek szakrális helyeinek útvonalát követve jutottam el október 23-án Máriagyüdre.„

A 431 kilométeres táv is embert próbáló. Kíváncsiak voltunk, fél-e a koronavírustól.

Fotó: Bognár Rudolf

„Nem félek, mert betartottam a védekezés szabályait, maszkot húztam, fertőtlenítettem a kezem és betartottam az előírt távolságot, akárcsak a zarándokszállások vendéglátói. A koronavírus egyébként felerősíti a vágyat a magyar El Camino iránt a zarándoklatra készülők számára, mivel a járványhelyzet miatt a spanyolországi nem teljesíthető”– mondja a Ripost-nak Bognár Rudolf.

Szívvel, lélekkel és ésszel

Ha az embert hívja az út, akkor menni kell! – vallja Bognár Rudolf, akit többször is próbára tett a mostani zarándoklat. „Dabas és Ráckeve között óriási eső, sár és szél nehezítette az utamat, eltévedtem, de aztán csak sikerült ítéletidőben teljesítenem a 38 kilométeres távot. Egy extra napot voltam a zarándokszálláson, hogy fizikailag, szellemileg és lelkileg is feltöltődjek. Hasonló pihenőnapot iktattam be, amikor a cipőm feltörte a lábamat és más lábbeli után kellett néznem„ – meséli, majd így folytatja: „Soha nem adom föl, de figyelek a test jelzéseire! Bár a teljes útvonal 17-18 nap alatt teljesíthető, pár extra napot is beterveztem a nem várt megpróbáltatásokra. Az El Camino nem egy túlélőtúra, hanem egy zarándoklat, melynek során a fizikai út mellett egy saját belső utat is megtesz az ember. A testi, lelki és szellemi megpróbáltatás harmóniája pedig különös tudatállapotot, ami csodálatos élményeket eredményezhet..”

Új életszakaszhoz érkezett

Vajon miért vág neki az ember 65 évesen egy ilyen túrának? „Egyrészt hálából, hogy sikerült 10 évvel ezelőtt megalakítani a Magyar Zarándokút Egyesületet és a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás segítségével megvalósult a szükséges infrastruktúra a megfelelő zarándokházakkal, útjelzésekkel. Másrészt új életszakaszhoz érkeztem, s ezzel szeretném a régit lezárni és elindulni egy másikon, melyben az egyensúlyt keresem a külső és a belső, az anyagi és a spirituális értékek között„ – árulta el lapunknak Bognár Rudolf.

 

Mindene megvolt, valami mégis hiányzott

Bognár Rudolf sikeres villamosmérnöként kifejezetten jól élt, valami mégis hiányzott az életéből, ezért indult el 2008-ban a spanyolországi El Caminón, ami teljes értékrendváltást hozott a számára. Elvált és az anyagi helyett a spirituális világ felé fordult. A benne lezajló változás részeként többedmagával megalakította a magyar El Camino zarándokutat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai jóslat: a németek kihalnak

metropol.hu

Óriási a boldogság! Megkérték Agárdi Szilvia kezét - Videó!

mandiner.hu

Szakértő Ukrajnáról: a régi eszközök kifogynak, a csúcstechnika háborúja jön

metropol.hu

Megújul a farmer: ebben leszel igazán divatos idén

mandiner.hu

„Kifelé az ernyő alól, és három nap múlva elintézünk titeket” – üzente Dnyipro polgármestere a magyar kormánynak

origo.hu

Kanye West az utcán őrjöngött, többekre rátámadt - videó

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp január 28-február 3.: nagyon fontos most a kommunikáció

ripost.hu

Hátborzongató, mi vár ránk 2023-ban Nostradamus jóslatai szerint

ripost.hu

Nem lehet máshova nézni: Tolvai Reni hatalmas mellei majd kiesnek a ruhából

ripost.hu

Katalin hercegné helyretette Meghant: ez a válasza a sógornőjének

ripost.hu

Rosszul lett, árokba hajtott, és meghalt a 7-es úton egy férfi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS DIÁKOKHOZ! Felháborodtak a diákok is - az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

INSIDER

Évi kétezer eurót bukik minden német az ukrajnai háborún

INSIDER

Orbán Viktor: A magyarok békét akarnak

INSIDER

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

INSIDER

Itt a februári időjárás-előrejelzés: ez vár ránk a tél utolsó hónapjában

INSIDER

Kiderült: pesti sztárügyvédnő mosta az olasz maffia pénzét

INSIDER

Most derült ki: Erre is jó, ha be vagy oltva influenza ellen