Létrehozva: 2020.07.16.

Más lesz az idei augusztus 20. – így ünnepelünk majd a járvány árnyékában

Azt reméltük, hatalmas bulival, utcabállal és minden eddiginél látványosabb tűzijátékkal ünnepelhetjük idén az államalapítás évfordulóját, de a járványügyi helyzet miatt az emberek most családias, meghitt ünnepnapra készülnek. A Ripost által megkérdezettek többsége egyetért azzal, hogy túl nagy kockázatot jelentenének a tömegrendezvények.

A központi állami ünnepségeket lemondta a kormány, de a települések és a családok változatlanul készülnek augusztus 20. megünneplésére. Nem lesz tűzijáték a Dunán, sem utcabál az Andrássy úton, elmarad a Mesterségek Ünnepe és sok más központi rendezvény, egyedül a szokásos tisztavatást tartják meg a Kossuth téren.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk hagyományos nemzeti ünnepünkről, csak éppen idén ez is egy kicsit más lesz, mint a korábbi években: családiasabb, meghittebb.

Kenyérszentelés idén is lesz, de csak kisebb közösségekben Fotó: MTI

Most az Ország tortáját, illetve Magyarország Cukormentes Tortáját sem nagy nyilvánosság előtt vágják fel, ám a cukrászdákban elkészítik és ki-ki megkóstolhatja azt a lakóhelyén.

A Ripost által megkérdezett települések arra számítanak, hogy tarthatnak kisebb rendezvényeket, a gyerekek szórakoztatásáról is sok helyen szeretnének gondoskodni, de nem nagy tömegrendezvényeken, hanem például kézműves tevékenységgel vagy kis létszámú bábelőadással. A lapunknak nyilatkozók családi, baráti körben tervezik eltölteni az ünnepet és sokan választottak belföldi utazást, kihasználva, hogy négynapos hétvége lesz.

Több település is különleges rendezvényekre készül

Számos vidéki települést megkérdeztünk, változtatnak-e a terveiken a járványügyi helyzet alakulása miatt. Egyelőre nagy a bizonytalanság, a legtöbb önkormányzat mérlegel és kivár. Arról ugyanis csak július végén várható döntés, hogy tarthatók-e augusztus 15. után 500 fő feletti részvétellel rendezvények. A Debrecen város „Meglepetés” nevű virágkocsija az 50. Debreceni Virágkarneválon tavaly. Idén nem lesz felvonulás, egyenként állítják ki a virágkocsikat Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI Sokan már a rendezvények tervezésénél figyelembe vették a járványhelyzetet., elmarad a tűzijáték és a stadionshow, de lesznek virágkocsik, amiket augusztus 20-án a II. János Pál pápa téren, azt követően pedig a város különböző pontjain állítanak ki. A megszokott nagy városi rendezvény helyett kedves kis helyszínek sokaságával várják a látogatókat. Sok városban, mint például Székesfehérváron, nem is terveztek idén tűzijátékot. - Ahogy a járványidőszakban eddig, úgy a továbbiakban is betartja városunk az ajánlásokat, ezek mentén mérlegeljük a kormánybejelentések alapján a nemzeti ünnepre tervezett székesfehérvári programok megtartását – nyilatkozta a Ripost-nak dr. Cser-Palkovics András polgármester. – A döntésekről mindenképpen időben tájékoztatást adunk. „Szombathelyen évek óta nincs tűzijáték augusztus 20-án, így idén sem lesz, de az államalapításról mindenképpen megemlékezik a város. A járványügyi helyzet, illetve az augusztus 15-e után érvényben lévő korlátozások tükrében dönt majd a városvezetés arról, hogyan tartjuk meg az ünnepségeket„ -mondta a Ripost kérdésére Kéner Balázs kommunikációs vezető. „Mi megtartjuk a tervezett rendezvényeket, mivel a miénk kisebb település, nem kell tartanunk attól, hogy nagy lesz a tömeg ”– mondta Turó Tamás, a Heves megyei Kömlő polgármestere. Lapunk információi szerint a kisebb településeken megtartják az ünnepi szentmisét és körmenetet is.

Sokan elutaznak a négynapos ünnepre

A járványhelyzet miatt kevesebb ugyan a turista, de más hétvégékhez képest többen foglaltak szállást az augusztus 20-i hosszú hétvégére. Tegnap több fővárosi szállodát is megkérdeztünk, egyelőre nem mondják le a vendégek a foglalásokat a központi nagy programok elmaradása miatt. A vidéki szállodák és vendégházak iránt nagy az érdeklődés, különösen a Balaton népszerű úti cél. Aki a budapesti rendezvények elmaradása miatt dönt úgy, hogy inkább elutazik, az még talál szállást.

„Inkább most legyünk visszafogottak, mint hogy szeptembertől ne legyen iskola!”

Az internetezők többsége üdvözli a kormány döntését és egyetért vele. Ki-ki vérmérséklete szerint ad hangot egyetértésének, vannak, akik azt kérdezik: más tömegrendezvény, például az augusztus 22-re tervezett Pride is elmarad-e.

Botond: „Erre való tekintettel, bízom benne, hogy a kormány a Pride felvonulást sem engedélyezi!”

Márta:Nagyon jó döntés volt, inkább rendezvények maradjanak el, mint hogy ősszel ismét be kelljen zárni az iskolákat, óvodákat, stb...”.T

óth Jánosné: „Helyes! Példa lehet Olaszország is. Ott is a karnevál után robbant be a vírus. Sok életbe került!”

Indokolt az óvatosság

Több környező országban ismét felfutóban van a koronavírus-járvány, ami óvatosságra kell, hogy intse a magyarokat. Különösen ott nőtt a fertőzések száma, ahol nem elég fegyelmezettek az emberek. Horvátországban, Ausztriában, sőt Szlovéniában is egyre több a koronavírus-fertőzött. Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet, tegnap 777 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a szomszédos országban, ahol az aktív esetek száma meghaladta a 10 ezret. Belgiumban szintén új erőre kapott a vírus, a kormányfő bejelentette, hogy nem engedélyezik a korlátozások tervezett lazítását. Itthon is nőtt az új fertőzöttek száma: szerdán 16 magyar állampolgárnál mutatták ki fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma tegnap 528 volt, ez szerencsére napok óta csökken, és haláleset sincs. Szerdán életbe léptek a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban – javasolta.

Reményt keltő hírek a koronavírus elleni vakcinákról, gyógyszerről

A világon mindenütt arra törekednek, hogy megtalálják a koronavírus elleni vakcinát és ellenszert, mert csak akkor lehet véget vetni a járványügyi készültségnek, és vannak is biztató jelek.

A magyar kutatónő, Karikó Katalin és amerikai kollégája szabadalmán alapul az amerikai Moderna Therapeutics vakcinája, melynek kipróbálása az utolsó szakaszánál jár és az oltóanyagot várhatóan ősszel engedélyeztethetik.

Az orosz védelmi minisztérium veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette a Covid-19 elleni első orosz vakcinát, melyet a tervek szerint már augusztusban elkezdenek gyártani s év végéig 200 millió oltóanyag készülhet el.

Izraelben is komoly bejelentés történt: „Hatékony lehet a Covid-19 betegség kezelésében egy koleszterincsökkentő gyógyszer” – állapították meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HU) és a New York-i Mount Sinai Egészségközpont szakemberei. Az eddigi tapasztalatok alapján a szer, zsírbontó képességénél fogva öt nap alatt tönkreteszi a vírust.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán