Létrehozva: 2020.07.28.

Irány a Balaton, a strandokon nem algásodik a víz!

Algásodik a Balaton, a kékalga pedig veszélyes lehet a gyerekekre – terjedt el a hír az utóbbi napokban. A Ripost utánajárt és kiderült: a balatoni strandokon nem jellemző az algásodás, a víz minősége kiváló, ráadásul elég meleg, 24 fokos, így bátran lehet tervezni az elkövetkezendő napokban nyaralást a magyar tenger partjára.

Az utóbbi egy-két hétben megjelent hírek szerint elszaporodtak az algák a Balatonon, elsősorban a tó nyugati medencéjében. A Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízügyi készültséget rendelt el, hozzátéve, hogy megkezdik a kotrást.

Semmi ok aggodalomra a professzor szerint

A Ripost megkereste a Balatoni Limnológiai Intézetet, hogy megtudjuk, mire számíthatnak az elkövetkezendő napokban azok, akik megfogadják a tanácsot: „Kevesebb Adria, több Balaton”, és a magyar tengernél szeretnék tölteni szabadságukat.

„Abszolút nincs ok aggodalomra” – mondta lapunknak dr. Vörös Lajos, az intézet kutató-professzora.

Dr. Vörös Lajos Fotó: Bajomi Bálint

„A tónál azt láttuk, hogy elsősorban a nyugati medencében, Keszthely és Szigliget tájékán kezdődött algásodás. Ha marad a kánikula, van esély arra, hogy a kékalga az egészségügyi határértéket meghaladó mértékben jelenjen meg, de ez közel sem biztos, a tó vize jelenleg mindenhol jó, fürdésre alkalmas. A meleg mellett ugyanis az algásodáshoz nitrogén és foszfor vegyületek is kellenek, melyek a fenékiszapból szabadulhatnak fel” – fogalmazott a professzor. Ezért kotorják a medret, mert ezzel is akadályozzák a kékalga szaporodását.

Arra a kérdésünkre, hogy miként ismerhető fel a vízben a kékalga, a professzor elmondta: a színe nem feltétlenül kék, sokkal inkább lehet sárgás, zöldes vagy barnás árnyalatú. Ez a színes hártya pedig a víz tetején úszik.

Kotorják a medret, hogy megelőzzék az algásodást

A kékalga szaporodását elősegíti a meleg, szélcsendes időjárás. Érzékenyebb bőrűeknél kiütéseket okozhat, vagy akár szemgyulladást, gyerekeknél, ha többször nyelnek a vízből, hasmenést. Ám mint a professzor hangsúlyozta, pánikra semmi ok, hiszen a strandokon a víz minőségét folyamatosan ellenőrzi a hatóság és ha szükséges, közbelépnek.

Múlt pénteken Gál Lajos, Gyenesdiás és Nagy Bálint, Keszthely polgármestere közölte: bár a kutatók jelezték, hogy előfordulhat algásodás a Balatonban, jelenleg kiváló a víz minősége a nyugat-balatoni strandokon is, ahol a megkezdett kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket.

Balatongyörök, 2020. július 23.
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentõsen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminõségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás elõkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
MTI/Varga György

Gál Lajos hozzátette, a vízminőséget hetente ellenőrzik, részben az önkormányzat költségére. Eddig egyetlen fürdőző sem panaszkodott semmiféle, kékalga-toxint jelző bőrirritációra, allergiás reakcióra.

A fürdőzők szerint kellemes és tiszta a víz

A Ripost hétfőn több fürdőzővel is beszélt a keszthelyi strandon, akik szerint kiváló a víz, ők nem is tapasztaltak algásodást.

Csendes Antal, a három keszthelyi önkormányzati strandot üzemeltető társaság ágazatvezetője az MTI-nek megerősítette, hogy kifogástalan a Balaton vize a Keszthelyi-medencében. Tapasztalataik szerint az algásodás akkor indulhat be, ha tartósan mozdulatlan a víz. Keszthely városi strandján tesztüzemmódba tettek egy vízmozgató gépet, amit a halastavakban használnak algásodás ellen, ez megakadályozhatja, hogy az alga szaporodjon a strandon és zavarja a fürdőzőket.

Hőség lesz, aztán jön egy hidegfront

A koponyeg.hu előrejelzése szerint szerdáig marad a 30-32 fok körüli hőmérséklet, ám van esély arra, hogy az algásodás folyamata megtorpan. Szerdán ugyanis egy hidegfront érkezése várható erős szél kíséretében, ami megmozgatja a vizet és nem engedi a felszínén kialakulni a színes hártyát. Ráadásul azt követően ismét változékonyabbá válik az idő, záporok, zivatarok is várhatók, a hőmérséklet pedig egy-két napra visszaesik. Augusztus első felében viszont újabb kánikulát jeleznek, tehát aki most készül a Balatonra, bízhat benne, hogy jó időt fog ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre