Létrehozva: 2020.03.30.

Csapatokban járnak a hajléktalanok Budapesten, miért nem tesz semmit Karácsony?

Ahogy ürülnek ki Budapest utcái, úgy válik egyre láthatóbbá: hajléktalanok csapatai lepték el a fővárosi közterületeket és tömegközlekedési járműveket. A többségük idős és rossz állapotban van, fokozottan veszélyeztetett a járvány miatt. Gyorsan elterjedhet köztük a koronavírus, és könnyen megfertőzhetnek másokat is. Veszélyben vannak tehát ők is és a környezetük is, de a fővárosi önkormányzat nem sokat törődik velük a veszélyhelyzetben. Hihetetlenül hangzik, de van olyan átmeneti szállás, melynek vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy a kézfertőtlenítőt a hajléktalan embereknek maguknak kell megvásárolniuk…

Ki szállna fel a járvány idején egy olyan buszra, amin négy hajléktalan alszik szélesen elterülve? Ki várakozna egy olyan buszmegállóban, ahol csapatnyi hajléktalan ül és italozik, senkitől nem tartva a másfél méteres távolságot?

Ön szívesen felszállna erre a buszra? 4 hajléktalan alszik elterpeszkedve a hátsó részén... Fotó: Ripost

Gyorsan terjedhet körükben a járvány

A hajléktalan emberek elfoglalták a parkokat, buszmegállókat, tömegközlekedési járműveket. A többségük nincs jó állapotban, így fokozottan veszélyes rájuk a koronavírus. És mivel csapatokban járnak, villámgyorsan el is terjedhet a körükben a járvány. Sok ember megy munkába, vásárolni – és ők kénytelenek azokkal a járművekkel utazni, amiket megszálltak a hajléktalanok.

A problémára Karácsony Gergely főpolgármesternek és a Fővárosi Önkormányzatnak nincs válasza. Ők nem féltik a hajléktalanok életét? Hiszen így, ha egy is elkapja a koronavírust, tömegesen megbetegedhetnek – és nem csak ők, hanem azok is, akik közel kerülnek hozzájuk.

 

Elhagyási tilalom van, de minek

Pedig a veszélyhelyzetben különleges szabályok vonatkoznak az átmeneti szállásokra, de még ezeket sem tartják be a fővárosi intézmények. A hajléktalanok szabadon ki-be mászkálnak ezeken a szállásokon – ami pedig tilos! Az országos tisztifőorvos rendelete szerint nemcsak látogatási és felvételi tilalom van, hanem elhagyási tilalom is. De a Fővárosi Önkormányzat vagy nem tud erről, vagy nem foglalkozik vele…

Nincs kijárási tilalom, a lakóink mehetnek bármerre, amerre szeretnének

- ezt a választ kapta egy olvasónk, mikor felhívta a Dózsa György úti átmeneti szállást, hogy ismerőse elhagyhatja-e azt.

„Meglepődtem, mert az a szabály, hogy nem jöhetnek ki. Kérdeztem azt is, hogy kapnak-e maszkot vagy kézfertőtlenítőt, erre azt mondta a hölgy, hogy azokat nekik kell megvenni, hát ezen ledöbbentem”

– mesélte a Ripost-nak Katalin.

Fotó: Ripost

A tisztifőorvos március 8-án adott ki látogatási tilalmat a kórházakra és az ország összes szakosított szociális intézményére is, és ezt március 17-én kiterjesztették az összes bentlakásos hajléktalanszállóra is, és ezekben az intézményekben elhagyási tilalmat is bevezettek. A kivételt az éjjeli menedékhelyek és a saját háztartásként működő külső férőhelyek jelentik. Indokként a határozatban kiemelték:

„az ellátottak egészségi állapota gyakorta rossz, így fokozottan kitettek a koronavírus- fertőzés okozta szövődményeknek”.

Fotó: Ripost

Nagy többségük 65 feletti

A rendeletből az is kiderül: az átmeneti szállásokon lakók közül mintegy 1500-an elmúltak 65 évesek, így koruknál fogva is veszélyeztetettek. A kijárási tilalom alapvető célja, hogy náluk is csökkentsék a megbetegedés kockázatát. De például a budapesti Dózsa György úti átmeneti szálláson ezzel nem foglalkoznak: fotóink tanúsága szerint szabadon ki-be mászkálhatnak a hajléktalanok.

Megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy miért nem tartják be a jogszabályt. Erre írtak egy hosszú választ arról, hogy mobil kézmosókat és sebészeti maszkokat küldenek majd a következő napokban az intézményekbe, és hogy plakátolnak a kézmosásról, a “csikkezés” és a közös üvegből ivás veszélyeiről, de egyetlen sort sem írtak arról, hogy miért nem foglalkoznak a tisztifőorvos elhagyási tilalmat is előíró rendeletével.

Ez két dologra enged következtetni: a Karácsony-féle városvezetésnek vagy fogalma sincs a vonatkozó szabályokról, vagy magasról tesznek rá.

Ki-be járkálnak a Dózsa György úti intézményben, pedig a tisztifőorvos elrendelte, hogy az ilyen intézményekből tilos kijönni. Fotó: Ripost

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Brutális, akár 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk hazánkban is

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Deutsch Tamás: A dollárbaloldal már megint támadást indított Magyarország ellen

INSIDER

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt