2 éve

Hableány-katasztrófa: A Viking cég nem akar fizetni

Sem a Viking Sigyn tulajdonosa, sem a hajót biztosító társaság nem ismeri el a felelősségét a Hableány-katasztrófában – tudta meg a Ripost. Bár a magyar áldozatok hozzátartozóinak képviselői a peren kívüli megegyezés ügyében tárgyaltak, a Viking mégis azt javasolta: forduljanak bírósághoz. Nem is akárhol: Londonba citálnák az összes magyar és dél-koreai érintettet.

Elképesztő, milyen ajánlatot tett a Viking Sigyn tulajdonosa a magyar kapitány családjának! Dr. Gulyás Krisztián, aki Lombos László családját képviseli, közvetlenül a Viking Sygin hajó tulajdonosát kereste meg 2019 szeptemberében, és közölte vele az ügyfele kárigényét. A tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Azok után ugyanis, hogy a nyomozás során kirendelt szakértő kimondta a hajó teljes körű felelősségét a Hableány tragédiájában, a svájci tulajdonos nem hajlandó elismerni az anyagi felelősségét.

Fotó: Police.hu

„Az egyeztetést végül a biztosító társaság vette át, annak ellenére, hogy mi közvetlenül a Viking River Cruises AG társasághoz fordultunk” – árulta el dr. Gulyás Krisztián ügyvéd. – „Annak ellenére, hogy a nyomozati iratok egyértelműen rámutatnak a felelősre, nem ismerte el a felelősséget sem a Viking, sem pedig a biztosító. Nekem úgy tűnt, hogy csak ködösítenek, és eszük ágában sincs fizetni, helyt állni azért a kárért, amit okoztak.”

Uszályon fekve vizsgálták át – Foró: Ripost

Pedig a kár nem kevés: 2019. május 29-én 28 ember veszítette életét, mikor a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a dél-koreai turistákat szállító Hableány városnéző kishajóval, majd maga alá gyűrte azt. A kapitány, Jurij C. nemsokára bíróság elé áll halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt, az ügyészség 9 év börtönt ajánlott, ha tárgyalás nélkül elismeri a bűnösségét. Ugyanakkor folyamatban van a nyomozás a Viking Idun személyzete ellen is, szintén segítségnyújtás elmulasztása miatt. A Viking Sigyn testvérhajója tudta, hogy baleset történt a Margit-híd közelében, de nem állt meg menteni, hanem áthaladt a vízbe esett turisták feje felett.

Fotó: Facebook

Az áldozatokat és a Hableány tulajdonosát képviselő ügyvédek már hónapok óta próbálnak zöld ágra vergődni a svájci hajózási céggel. Mint ahogy a Ripost is megírta: úgy tűnik, egyáltalán nem veszik komolyan őket, sem a biztosítási iratokat, sem az őket képviselő ügyvédek megbízási leveleit nem mutatták be a tárgyalásokon. Úgy tudjuk, a Panoráma Deck Kft. 1-1,5 milliárd forintra becsüli az őt ért kárt, az áldozatok hozzátartozói pedig a svájci joggyakorlat szerint akár 300 millió forintot is kérhetnek fejenként egy peren kívüli egyezségben.

Fotó: Wikipedia

„Mi ennek érdekében kerestük meg a Vikinget, a cég azonban érdekes módon bíróságot emleget. Azt mondja, hogy „természetesen meg akar egyezni minél előbb”, a javaslata mégis az, hogy vigyük az ügyet Londonba, az Admiralitás bíróságra. Úgy mondják ezt, mint egyedüli lehetőséget” – folytatta az ügyvéd. – „Érthetetlen, hiszen a tragédia Magyarországon történt, az áldozatok magyarok és dél-koreaiak, a hajótársaság viszont Svájcban van bejegyezve. Amennyiben elfogadnám a londoni bíróság illetékességét, ezzel mindenkit magammal rántottam volna, amit semmiképp sem tehetek meg. Az lett volna ugyanis a jogi következmény, hogy valamennyi károsultnak és tanúnak Londonba kellene utaznia minden alkalommal, amikor szükség van rá az eljárásban. Ez lehetetlen, ezt sehogyan sem vállalhattam. Ráadásul ez jelentős többletköltséggel is járt volna, túl azon, hogy az égvilágon semmi nem indokolja. Így ezt a javaslatot elutasítottam. Mi továbbra is a megegyezés lehetőségét keressük, de ha mégis perre kényszerülünk, csak az érintett három ország jöhet szóba.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Apáti Bence: Geri olyan buta, mint egy tök

origo.hu

Egy pötty a mellbimbón: ennyiből áll Demi Rose bikinifelsője - fotók

metropol.hu

Rendkívüli intézkedést jelentettek be a tűzifát érintően

vg.hu

Erdogan húszmilliárdot kap Moszkvától, ötven páncélozott járművet küld Kijevnek

ripost.hu

Tóth Vera: Az átlagnál többet keresek

mandiner.hu

Parászka Boróka (Facebook): Világszerte azt látjuk, omlik a diktátorok és autokraták alatt a rezsim

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel paradicsomot

ripost.hu

A legrosszabbtól tartanak az eltűnt inárcsi családanya lányai, most friss hírek érkeztek

ripost.hu

Kiderült, mennyit keres bébiszitterként Szandi lánya

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így örültek a fővárosi állatkert lakói a szülinapi ajándékoknak – fotók

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!