Létrehozva: 2020.01.21.

Hableány-katasztrófa: A Viking cég nem akar fizetni

Sem a Viking Sigyn tulajdonosa, sem a hajót biztosító társaság nem ismeri el a felelősségét a Hableány-katasztrófában – tudta meg a Ripost. Bár a magyar áldozatok hozzátartozóinak képviselői a peren kívüli megegyezés ügyében tárgyaltak, a Viking mégis azt javasolta: forduljanak bírósághoz. Nem is akárhol: Londonba citálnák az összes magyar és dél-koreai érintettet.

Elképesztő, milyen ajánlatot tett a Viking Sigyn tulajdonosa a magyar kapitány családjának! Dr. Gulyás Krisztián, aki Lombos László családját képviseli, közvetlenül a Viking Sygin hajó tulajdonosát kereste meg 2019 szeptemberében, és közölte vele az ügyfele kárigényét. A tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Azok után ugyanis, hogy a nyomozás során kirendelt szakértő kimondta a hajó teljes körű felelősségét a Hableány tragédiájában, a svájci tulajdonos nem hajlandó elismerni az anyagi felelősségét.

Fotó: Police.hu

„Az egyeztetést végül a biztosító társaság vette át, annak ellenére, hogy mi közvetlenül a Viking River Cruises AG társasághoz fordultunk” – árulta el dr. Gulyás Krisztián ügyvéd. – „Annak ellenére, hogy a nyomozati iratok egyértelműen rámutatnak a felelősre, nem ismerte el a felelősséget sem a Viking, sem pedig a biztosító. Nekem úgy tűnt, hogy csak ködösítenek, és eszük ágában sincs fizetni, helyt állni azért a kárért, amit okoztak.”

Uszályon fekve vizsgálták át – Foró: Ripost

Pedig a kár nem kevés: 2019. május 29-én 28 ember veszítette életét, mikor a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a dél-koreai turistákat szállító Hableány városnéző kishajóval, majd maga alá gyűrte azt. A kapitány, Jurij C. nemsokára bíróság elé áll halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt, az ügyészség 9 év börtönt ajánlott, ha tárgyalás nélkül elismeri a bűnösségét. Ugyanakkor folyamatban van a nyomozás a Viking Idun személyzete ellen is, szintén segítségnyújtás elmulasztása miatt. A Viking Sigyn testvérhajója tudta, hogy baleset történt a Margit-híd közelében, de nem állt meg menteni, hanem áthaladt a vízbe esett turisták feje felett.

Fotó: Facebook

Az áldozatokat és a Hableány tulajdonosát képviselő ügyvédek már hónapok óta próbálnak zöld ágra vergődni a svájci hajózási céggel. Mint ahogy a Ripost is megírta: úgy tűnik, egyáltalán nem veszik komolyan őket, sem a biztosítási iratokat, sem az őket képviselő ügyvédek megbízási leveleit nem mutatták be a tárgyalásokon. Úgy tudjuk, a Panoráma Deck Kft. 1-1,5 milliárd forintra becsüli az őt ért kárt, az áldozatok hozzátartozói pedig a svájci joggyakorlat szerint akár 300 millió forintot is kérhetnek fejenként egy peren kívüli egyezségben.

Fotó: Wikipedia

„Mi ennek érdekében kerestük meg a Vikinget, a cég azonban érdekes módon bíróságot emleget. Azt mondja, hogy „természetesen meg akar egyezni minél előbb”, a javaslata mégis az, hogy vigyük az ügyet Londonba, az Admiralitás bíróságra. Úgy mondják ezt, mint egyedüli lehetőséget” – folytatta az ügyvéd. – „Érthetetlen, hiszen a tragédia Magyarországon történt, az áldozatok magyarok és dél-koreaiak, a hajótársaság viszont Svájcban van bejegyezve. Amennyiben elfogadnám a londoni bíróság illetékességét, ezzel mindenkit magammal rántottam volna, amit semmiképp sem tehetek meg. Az lett volna ugyanis a jogi következmény, hogy valamennyi károsultnak és tanúnak Londonba kellene utaznia minden alkalommal, amikor szükség van rá az eljárásban. Ez lehetetlen, ezt sehogyan sem vállalhattam. Ráadásul ez jelentős többletköltséggel is járt volna, túl azon, hogy az égvilágon semmi nem indokolja. Így ezt a javaslatot elutasítottam. Mi továbbra is a megegyezés lehetőségét keressük, de ha mégis perre kényszerülünk, csak az érintett három ország jöhet szóba.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

„Egy hete még tudtad, de segítek!” – Hont András rövid időn belül másodszor is keményen odaszúrt Magyar Péternek

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

A régészek valószínűleg bizonyítékot találtak az amazonok létezésére Azerbajdzsánban

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast