Létrehozva: 2019.07.29.

A Hableány tragédiája: kiderült, mi vár a Viking kapitányára

Nem várt fordulatra kerülhet ma sor a Hableány tragédiájának büntetõügyében. A délelõtt folyamán vizsgálja a Kúria, hogy törvényes volt-e óvadék fejében szabadlábra helyezni a 28 ember halálát okozó baleset okozásával gyanúsított hajóskapitányt, Jurij C.-t. Ez azonban még nem minden: úgy tudjuk, hogy újabb gyanúsítások is történhetnek.

Bővülhet Jurij C. bűnlistája, és akár újabb gyanúsított is képbe kerülhet a mai napon a %Ripost% információi szerint. A Hableány 28 emberéletet követelő tragédiája miatt jelenleg halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják a Viking Sigyn 64 éves kapitányát. Ezért a bűncselekményért akár 8 év börtönbüntetést is kaphat. Bár a május 29-én történt baleset után őrizetbe vették, két hét múlva 15 millió forintos óvadék fejében már szabadon is engedték őt.

Szabálytalan és felelőtlen volt a kapitány az ügyvéd szerint:

„Mindez annak ellenére történt, hogy a kapitány közvetlenül az ütközés után valamit letörölt a telefonjáról, tehát bizonyítékokat tüntetett el. Ez pedig az egyik komoly indoka annak, miért is kellene előzetes letartóztatásban lennie. Azt pedig lehet, hogy sosem tudjuk meg, hogy mit tüntetett el közvetlenül a tragédia után” – fejtegette dr. Sógor Zsolt, a Hableány tulajdonosát képviselő ügyvéd.

„Álláspontom szerint a baleset egyértelműen a kapitány sorozatos szabálytalanságai és felelőtlen viselkedése miatt történt meg.

"Ilyen például az, hogy kikapcsolta a radar hangjelzését, ami figyelmeztethette volna az ütközés közeledtére. Minden bizonnyal rutinból hajózott, nem tervezte meg előre az utat. A hajó kormányállása is ezért lehetett egy méterrel lejjebb. Ezt sem a vízállás, sem a hidak magassága nem indokolta. Lehet, hogy korábban szükség volt arra, hogy leeresszék, ám a budapesti szakaszon erre nem volt szükség. Egy méterrel magasabbról pedig lehet, hogy jobban láthatott volna. Javasoltuk is, hogy rekonstruálják a balesetet egy a Hableányhoz hasonló méretű hajóval. Ezek után a hab a tortán, hogy nem tudni mit csinált az ütközéskor, és utána pedig nem kezdett hozzá a mentéshez.”

 

Újabb felvétel került elő a vízbe esett emberekről

Ez utóbbi miatt akár újabb bűncselekménnyel is meggyanúsíthatják őt, mégpedig a segítségnyújtás elmulasztásával. Ezt azonban nem csak Jurij C., hanem a mögötte haladó testvérhajó, a Viking Idun kapitánya is elmulaszthatta. Mindössze négy perccel az ütközés után beszéltek, ekkor Jurij tudta, hogy balesetezett, a másik orosz kapitány pedig hallotta, hogy valaki kiabál. Ennek ellenére mind a ketten továbbhaladtak, pedig tudták, hogy emberek vannak a vízben.

„Az előző hét szerdáján indítványoztam, hogy vizsgálják meg a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény lehetőségét a Viking Sigyn és a Viking Idun kapitánya esetében is”

– jelentette ki dr. Sógor Zsolt, aki hozzátette: a hétfői meghallgatáson a Kúria nem bírálhatja felül a másodfokú bíróság döntését, tehát nem teheti ismét letartóztatásba Jurij C.-t. Ez csak abban az esetben történhet meg, ha egy másik bűncselekménnyel is meggyanúsítják.

A %Ripost% úgy tudja, hogy épp ez fog történni, és az sem kizárt, hogy az Idunon szolgálatban lévő kapitányt is előveszik ugyanezért. Főleg, hogy kiderült: az a fedélzeti kamera, ami a Viking Sigynen nem rögzített, az Idunon igen, és a felvételen látszik, ahogy a bajba jutott emberek kapálóznak a Dunában.

 

Beszédes vallomások

A terjedelmes tanúvallomások egyike sem szól arról, hogy a két kapitány közül bármelyik is az emberek mentésére sietett volna.

Jurij C.-t a fedélzeten tartózkodó turisták figyelmeztették, hogy összeütközött egy másik hajóval. Ezt még a közvetlen felettesének is bevallotta.

Jurij C. pár perc múlva megkérdezte a mögötte haladó másik Viking kapitányát, hogy lát e valamit, és a nemleges válasz után mindketten tovább haladtak. Eközben a matrózai már saját szakállukra belekezdtek a mentésbe.

„Láttam, hogy egy személyt visz, sodor a víz, hallottam, hogy sikoltozik. Ezek után csak egy nadrágot rántottam magamra, és azonnal mentem a mentőcsónakhoz, hogy vízre tegyem. Futás közben kiabáltam, hogy „Ember a vízben!”

A két gépész kollégám segített leereszteni a csónakot, hoztunk mentőmellényt, és ekkora már a matróz kollégám is megérkezett.” – emlékezett vissza a Viking Sigyn matróza a vallomásában. Társával együtt úgy kezdte el menteni a vízből az embereket, hogy fogalmuk se volt arról, hogy az ő hajójuk sodorta oda őket.

 

 

Még idén lezárulhat a nyomozás
A %Ripost% információi szerint a rendőrség gyorsan halad a nyomozással, és a terveik szerint még ebben az évben le tudják zárni a nyomozást. Ha minden jól halad, az ügyészség 2020 márciusában már vádat is emelhet, és a nyáron megkezdődhet a bírósági tárgyalás. A Hableány az eljárás végéig rendőrségi zár alatt marad, és csak utána készítenek emlékművet belőle.

Ez is érdekelhet

origo.hu

14 másodperc után meglőtte az év legviccesebb öngólját a válogatott focista - videó

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Olimpikonunk játszóterezett a kislányával, majd egyből érezte, nagy a baj

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin