Létrehozva: 2020.01.03.

Félmilliót spórolnak a 4 gyerekes anyák évente

A babaváró támogatás, csok, jelzáloghitel-elengedés, autóvásárlási támogatás mellett január 1-jétől újabb két elemmel bővült a kormány családvédelmi akcióterve: a 4 gyerekes anyukák személyijövedelemadó-mentességével és a nagyszülői GYED-del. Ezen felül a jelenlegi közel 50 ezer bölcsődei férőhely 2022-re 70 ezerre nő. Így minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, bölcsődébe tudja vinni a gyermekét. De már készül a második családvédelmi akcióterv is!

2020. január 1-jétől azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól jövedelmük után.

Fotó: 123RF

„Az átlagkeresetet alapul véve ez az intézkedés évi 500-600 ezer forintot hagy az érintett családoknál” – mondta Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese.

A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. Az adómentesség, amely 40 ezer anyát érinthet évente, párhuzamosan érvényesíthető a családi adókedvezménnyel, és akkor is jár, ha valaki elveszítette egy gyermekét.

Nem jogosultak rá viszont azok, akik nem saját gyermeküket, hanem házas- vagy élettársukkal közösen annak gyermekeit nevelték fel, továbbá a nevelőszülők sem.

Szintén január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást.

A nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik.

A nagyszülői GYED a CSED időtartamának lejártát követően a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig járhat a nagyszülő részére. Sokakban azonnal felmerül, vajon milyen mértékű a nagyszülői GYED?

A nagyszülői GYED összege 2020-ban 225 288 Ft, amelyből 10% nyugdíjjárulékot és 15% SZJA-előleget vonnak le.

Minden várakozást felülmúl a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés: átlépte az 50 ezret a babaváró támogatást igénylő fiatal párok száma, és több mint 20 ezren igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is.

Babaváró támogatás

A babaváró támogatást fiatal házaspárok igényelhetik a bankfiókokban 2022. december 31-ig. A támogatás mértéke maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft. Ha a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig felfüggesztik a törlesztőrészlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30 százalékát elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Ha az egyik házastársnak (az előző házasságából) már van gyermeke, akkor az igénylés feltétele, hogy a másik házastársnak ez az első házassága legyen.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

Az új lakás építésére, vásárlására vagy használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a kormány által nyújtott támogatás. Összege 600 ezer és 10 millió forint között van a lakás méretétől és a gyerekek számától függően. A csok mellé kedvezményes – legfeljebb 3%-os ügyleti kamattal terhelt – hitelt már nemcsak új, hanem használt lakásra is fel lehet venni. Két gyerek esetén maximum 10, három vagy több gyerek esetén pedig maximum 15 millió forint összegben. A falusi csok 2486 vidéki településen érhető el.

Jelzáloghitel-elengedés

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet módosításával jelentősen nő az igénybe vehető állami támogatás mértéke. Eddig a harmadik és további gyermekek után 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzálog-hiteléből. Július 1-je óta már a második gyermek után igényelhető az 1 millió, a harmadik gyermek után pedig 4 millió, további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére (amennyiben a gyermek 2019. július 1-jén vagy azt követően születik).

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A 2,5 millió forint összegű támogatást (ennek mértéke legfeljebb a bruttó vételár fele lehet) nagycsaládosok, vagyis azok igényelhetik, akik legalább három gyermeket nevelnek. A támogatás 7 személyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez, illetve maximum 2000 km-t futott bemutató autóra igényelhető. A megvásárolni kívánt autó árának nincs felső korlátja. Fontos tudni, hogy a támogatással megvásárolt autó három évig nem adható el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Nem volt kegyes az idő a Baywatch bombázójával: sokkoló friss képeken az egykori szépség

magyarnemzet.hu

Lázár: Karácsony és Vitézy vidéken nem tudna boldogulni

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria