Létrehozva: 2019.10.02.

Novák Katalin: minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő – mintegy 2,5 millió – ember jogosult – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte: a nyugdíjprémium maximális összege 22 ezer, átlagos összege pedig 20 ezer forint lesz. „Mindenki, akinek 80 ezer forint vagy annál magasabb a havi nyugdíja, jogosult lesz novemberben a 22 ezer forintos nyugdíjprémiumra” – mondta az államtitkár.

Hangsúlyozta: a novemberi lesz az eddigi legnagyobb összegű nyugdíjprémium, mert most a tavalyi és a tavalyelőtti évnél is nagyobb mértékben nőtt a magyar gazdaság.

A pluszjuttatás szabályozásáról kifejtette: abban az esetben tud az állam nyugdíjprémiumot fizetni, ha a magyar gazdaság növekedése meghaladja 3,5 százalékot. Az afeletti GDP-növekedés mértékének megfelelő összeggel szorozzák meg a nyugdíjak egy heti összegét – részletezte az államtitkár.

Számításaik szerint idén 4,6 százalékkal fog nőni a magyar GDP, ezért a jogosultak a heti nyugdíj összegének 1,1-szeresét kapják meg nyugdíjprémiumként. Novák Katalin beszámolt arról is, hogy a kormány bővítette a jogosultak körét, így nemcsak az öregségi nyugdíjban, hanem minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy, tehát összesen 2,5 millió ember fogja a megkapni a novemberi nyugdíjprémiumot.

Kiemelte: azért biztosítják idén immár harmadszor a nyugdíjprémiumot, hogy a nyugdíjasok tudják, ők is részesei a magyar gazdasági növekedésnek.

Az államtitkár jelezte, hogy a nyugdíjprémiummal együtt egyszeri nyugdíj-kiegészítést is kapnak novemberben az arra jogosultak. Mint felidézte, 2010-ben megígérték, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét, kilenc év alatt „nominálisan 33 százalékkal” nőttek a nyugdíjak, „ha a vásárlóértéküket nézzük, akkor is volt egy 10 százalékos emelkedés 2010-hez képest” – hangoztatta.

Novák Katalin emlékeztetett, hogy minden évben a tervezett inflációnak megfelelő mértékben emelik a nyugdíjakat. Januárban 2,7 százalékkal emelték meg a nyugdíjakat, a 3,4 százalékos éves várható infláció miatti különbözetet pedig utólag biztosítják a jogosultaknak.

Novemberben a nyugdíjasok a rendszeres havi nyugdíjukkal együtt megkapják az egyszeri – egész évre számolt – nyugdíj-kiegészítést is, amelynek összege átlagosan 10 ezer forint lesz – hangsúlyozta.

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíj-kiegészítés kifizetésére összesen 75,7 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a központi költségvetésben. Egy másik újságírói felvetésre reagálva Novák Katalin azt közölte: a kormány jelenleg nem tervez semmilyen módosítást a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, mert a nyugdíjasok a jelenlegi, „a nyugdíjak értékállóságát megőrző modellel jártak a legjobban”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Marics Peti és Binhky reagált a botrányra

mandiner.hu

Egész Lengyelország a Mandiner interjújáról beszél – a legsúlyosabb vádak is elhangzottak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki