4 éve

Magától locsolja a virágot az okoscserép

Megmenekülnek a szobanövények! Egy magyar gimnazista, Kovács Róbert Jenõ ugyanis olyan okoscserepet talált fel, amely a szoba páratartalmából nyer vizet és így öntözi a növényt. Egy mobil applikáció segítségével többek között a talaj nedvessége és a víz hõfoka is szabályozható a távolból is.

Fantasztikus segítséget jelent a feledékeny, vagy az örökös időhiányban szenvedő embereknek egy magyar fiatalember találmánya. Kovács Róbert Jenő, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium végzős diákja ugyanis megalkotta a KO-pot névre keresztelt okoscserepet. A névben a KO Kolozsvárra utal, míg a az angol pot nevű szó cserepet jelent. A találmány képes a levegő páratartalmát hasznosítani, így még a vizet sem szükséges tölteni a cserépbe.  A különleges cserepet díjazták már az innovációs és tehetségkutató versenyen és az ötlet a szabadalmi hivatal előtt van.

„Nagyon szeretem a növényeket, de ahogy sokan mások, én is mindig elfelejtem őket meglocsolni"-mondta el a %Ripost%-nak Kovács Róbert Jenő.  A gyerek kora óta barkácsoló, műszaki beállítottságú fiú számára egyértelmű volt, hogy a technika segítségével kell valahogy megoldani ezt a problémát. Mivel az elmúlt években mindig részt vett különféle innovációs versenyeken, kitalálta, hogy idén ezzel indul. Az elkészült okos cserép kétféle változatban készült el: az egyszerűbb beállított paraméterek alapján dolgozik egy újra tölthető víztartályból, míg a komplexet hálózatra is lehet kötni és mobil applikációval irányítani.

„A felhasználó megadhatja  az alkalmazáson keresztül a locsolóvíz hőmérsékletét, a páratartalmat, és a talajnedvességet, és a rendszer ezeket automatikusan beállítja"– mondta Kovács Róbert Jenő, aki ősszel kezdi a tanulmányait a kolozsvári Műszaki Egyetem elektromérnöki karán.

Bár korábban már találtak fel az okos cseréphez hasonló alkalmazást, de azok közül egyik sem tudta automatikusan újra tölteni a víztartályt. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem kell vízvezetékhez sem csatlakoztatni a rendszert. Az elektromos hálózatról működő ventilátor a meleg levegőt a hideg oldalra tereli, amelynek hatására kialakul egy hőhíd, így a levegőből kondenzvíz csapódik ki. Ezt a vizet az okos cserép ásványi anyagokkal dúsítja, amit előre rudacskákban helyeznek a rendszerbe.

Az applikációnak van még egy hatalmas előnye: minden adatot vissza lehet követni, és grafikonban is meg lehet nézni a változásokat, mert a szerver fél évig tárolja azokat. Ezzel a találmánnyal Róbert már két versenyre is benevezett. A Budapesti Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató versenyben dicséretben részesült májusban, míg a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján második helyezést ért el az okos cseréppel és tovább jutott a nemzetközi fordulóra, ahol nagydíjat kapott. Róbert nem csak magának találta fel az okos cserepet, piacra is szeretné dobni. Ehhez megtette a szükséges lépést, elkezdődött a szabadalmaztatási folyamat Magyarországon.

„Mivel csak egy darab készült és egy prototípus, a várható tömeges gyártásnak csak megjósolni lehet az árát" - mondta az alkotó, aki 100-200 euróra becsüli a találmánya piaci árát.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Áttekert a biciklis a vonat mögött, csak azzal nem számolt, hogy a másik irányból is jön egy

origo.hu

Ötmillió forintért vett kutyát a TV2 sztárja

metropol.hu

„Az éj leple alatt fotózták az udvart” – gyanús alakok járják Pesterzsébetet, Erika az unokáját félti

ripost.hu

Darabok hullottak le az arcáról: megszólalt a robbanásban megsérült férfi menyasszonya

mandiner.hu

Katonai szakértő: Zelenszkij egyszerűen le lesz tartóztatva, hogy kiderüljön, miért nem a háborúra költötte a pénzt

origo.hu

Rita Ora szinte meztelenül találkozott a hercegi párral - fotó

travelo.hu

Nemsokára megnyílik a világ egyik legnagyobb reptéri terminálja

vg.hu

Az élelmiszer-infláció letöréséhez nem elég a 6 árharcos multi élelmiszerlánc(x)

she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

ripost.hu

Ki nem találnád, melyik TV2-es sztár öccse szerepel a Kőgazdag fiatalokban - Videó!

life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk, mit lehet tudni a háromgyermekes anyák SZJA-mentességéről

INSIDER

Így akarják térdre kényszeríteni Magyarországot az ellenfelei, mutatjuk a részleteket

INSIDER

Lebuktak az árspekuláns multik. A hatóság véget vetett a fogyasztók megtévesztésének

INSIDER

Újabb őrült ötlet Brüsszeltől: a mai jogsival csak 110 lenne a maximális sebesség - íme a részletek

INSIDER

Apja öngyilkos lett, volt párja és fia nem állt szóba az esztergomi robbantóval

INSIDER

Eddig van lehetősége a pedagógusoknak jelentkezni az ösztöndíjpályázatra

INSIDER

„Már nem lehetne itt” – Vesebetegséggel jött világra az imádnivaló kisfiú

INSIDER

„Nagy vágyunk egy kerekesszék” – születése óta a betegségével küzd a 17 éves Dani