Létrehozva: 2018.11.08.

Minden eddiginél durvább lehet az idei influenzajárvány

A hosszú, meleg õsz miatt késõbb jelentkezik majd az influenzajárvány, de minden eddiginél nagyobb méreteket ölthet és sokáig tarthat - vélekednek a szakemberek. Attól tartanak, hogy egy új vírustörzs is kialakulhat, ami különösen azokra lehet veszélyes, akik nem oltatják be magukat.

 

A jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány

– vélekedik Szlávik János infektológus.

„Különösen a 60 évnél idősebbeknek, a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek ajánlott az influenza elleni védőoltás– hangsúlyozta a Szent László Kórház főorvosa tegnap az M1 csatornán. Hozzátette: az influenza elleni oltás körülbelül 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki. Ez nagyon fontos, mert a legtöbben a szövődményekbe halnak bele.

Tovább tarthat az idei szezon

Eddig még nem mutattak ki influenzavírust, az előző évek tapasztalatai alapján decemberben várhatók megbetegedések. Sokat számít, milyen lesz az időjárás a továbbiakban. A járvány általában januárban kezdődik, és az időjárástól függően elhúzódhat márciusig vagy áprilisig. Az időjárással kapcsolatos megfigyelések szerint, ha enyhe az ősz, akkor tovább kitart a tél, és azzal együtt az influenza is. Ráadásul tavaly januárban és februárban drasztikusan előre tört egy olyan influenzatörzs, ami ellen nem védett a vakcina. Az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának január 24-én kiadott tájékoztatása szerint az addig vizsgált minták 88,5 százalékában az influenza B (Yamagata) vírus volt, ami ellen nem védett a háromkomponensű vakcina. Ez a vírustörzs nem szerepel az idei oltóanyagban sem. Miért?

A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az oltóanyaggyártók számára

– magyarázta a %Ripost% kérdésére dr. Molnár Zsuzsanna főorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa.

„Nemcsak azt veszik figyelembe, hogy melyik okozott tavaly sok megbetegedést, hanem az influenzavírusok tulajdonságait vizsgáló laboratóriumi eredményeken kívül számos más tényezőt, többek közt azt, mit tapasztalnak a déli féltekén, ahol korábban kitör az influenzajárvány, és a sokéves tapasztalat szerint ugyanaz a vírus támad télen Európában."

 

Ausztrál influenza + meleg ősz: új mutáció?

Elkerülhetetlen, hogy újra és újra pusztító világjárványok törjenek ki, a kérdés csak az, hogy mikor – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a spanyolnátha-, más néven spanyol influenza-járvány 100. évfordulóján. Az 1918-ban induló világjárvány több embert ölt meg, mint ahány áldozatot követelt az éppen véget ért első világháború. Egy évszázadban 3-4 olyan pusztító világjárvány fordul elő a WHO szerint, ami rengeteg áldozatot követel, mert új emberi vírus-altípus születik és könnyedén terjed emberről emberre.

Tavaly, amikor megjelent az új, ausztrál vírustörzs, már sokan attól tartottak, hogy eljött a nagy járvány ideje. Angliában és az Egyesült Államokban ez volt a legdurvább influenza az elmúlt két évtizedben – és most a szakemberek attól tartanak, hogy a tavalyi vírustörzsek az idei, szokatlanul meleg időjárással tovább mutálódnak, és új, még pusztítóbb járványt hoznak.

Mire elég akkor az oltás?

A védekezés akkor hatékonyabb, ha a közösség minél több tagja be van oltva

– mondta el a %Ripost%-nak dr. Szelényi Andrea. Háziorvosként azt tapasztalta, hogy sajnos az ingyenes oltásra jogosultak közül sem mindenki kéri a vakcinát.

„Pedig az immunválasz kialakulásához idő kell, 7-10 nap, ezért nem érdemes halogatni. A kisgyermekek és idősek hozzátartozóinak is érdemes oltatni, ugyanis akkor védettebbek, ha a környezetük is védett. Az influenza ellen ugyan nem véd a vakcina 100 százalékosan, de a súlyos szövődmények elkerülésére ez a legjobb módszer."

 

Sokan ingyenesen megkapják


1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Térítésmentes védőoltásra jogosult kivétel nélkül minden 60 évesnél idősebb személy, de például az asztmások, cukorbetegek, szív-érrendszeri betegségben szenvedők és a várandós nők, az egészségügyi dolgozók, a szociális intézmények munkatársai, de még az állattenyésztők, a vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemben dolgozók is, mert a hússal való érintkezés fokozza a fertőzésveszélyt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián