RETRO RÁDIÓ

Erre nem árt figyelned: így trükköznek az eperrel az árusok

Erre nem árt figyelned: így trükköznek az eperrel az árusok
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 05. 02. 10:00

Gyanúsan olcsó epret találtunk több piacon és út menti árusnál, kérdés, igaz-e, ami rá van írva, hogy "magyar szabadföldi". A Ripost utánajárt, valóban érik-e már a tavasz elsõ gyümölcse, és hogyan gyõzõdhetünk meg arról, mit veszünk.

Míg másfél héttel ezelőtt átlagosan 3000 forintot kértek egy kiló eperért, egy fővárosi piacon és több más helyen is 600-800 forintos kilónkénti árral találkoztunk hétvégén. Az út menti árusok 680 forintért is kínálják a fóliás magyar kis szemű epret – legalábbis ezt állítják róla -, míg két-három hete még négyezerért adták ugyanazt! Valóban ilyen gyorsan lement volna az eper ára, itt van már a szezon?

Mint ahogy azt a %Ripost% korábban megírta, kiválónak ígérkezik az idei eperszezon, hiszen kedvez az időjárás a gyümölcsnek.

"Én évek óta árulok epret, tapasztalatból tudom, hogy most még csak fóliás lehet. Amit olcsóbban adnak, az biztos, hogy külföldi, hazaihoz nem lehet hozzájutni azon az áron" – vélekedik Buczkó Ica, aki egy forgalmas út mellett 1390 forintért adta a hétvégén az apró szemű, 1980-ért a közepes és 2600-ért az extra nagy, szép fóliás epret.

A lapunk által megkérdezett termelők szerint is érdemes óvatosnak lenni, nehezen hihető, hogy valóban magyar szabadföldi epret adnak ennyiért. A fóliás eper már valóban érik, mint mondják, de a szabadföldire kicsit még várni kell.

Sajnos sok helyen csalnak, és külföldi epret árulnak magyarként feltüntetve, vagy pedig a magyar zászló színeivel díszítik az ártáblát, ládát, hogy odacsalogassák a vevőt, a termékre közben nincs ráírva a származási hely

- hívja fel a figyelmet Fehérvári Judit lakhegyi epertermelő. 

"A másik trükk, hogy szabadföldiként hirdetik, holott még mindenhol csak fóliás epret árulnak, a szabadföldi nem érett be. Utóbbi jóval édesebb és puhább, a fóliás keményebb, egy laikus legfeljebb így tudja megkülönböztetni."

A legjobb, ha megkérjük az árust, hogy adjon egy-két szem kóstolót, akkor eldönthetjük, valóban elég édes és ízletes-e a gyümölcs. Aki ezt nem engedi meg, az biztosan trükközik! Az eper a szakemberek szerint akkor lesz a legolcsóbb, amikor a fóliás és a szabadföldi „összeér”, vagyis az egyik még, a másik már van. Érdemes ezt az időpontot kihasználni majd a befőzésre.

Május közepétől magunk szedhetjük

Mint minden évben, idén is több eperföldön indul Szedd magad-akció. Fehérvári Judit lakhegyi családi gazdaságában május 20-a körül indul a szezon, időjárástól függően, és idén is 600 forint körül adják majd az eper kilóját, ha magunk szedjük.

"Tavaly volt egy nagy fagy, így későn, csak június elején indult a szabadföldi szezon, idén ez hamarabb várható, úgy számítom, két-három hét múlva" - mondta a %Ripost%-nak R. Nagy János mosonszolnoki epertermelő, aki 540 forintos áron kínálja majd a szabadföldit az eperszedőknek.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.