RETRO RÁDIÓ

Jobb, ha tudod: durván átvernek ezekkel a sókkal!

Jobb, ha tudod: durván átvernek ezekkel a sókkal!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 03. 26. 10:00

Több mint hússzoros árkülönbség is van egyes étkezési sók között. De mennyivel tud többet a drágább? A Pénzcentrum szakértõi szerint semmivel - legfeljebb szebb. A Ripost is utánanézett: a sztárolt himalájai só ugyanúgy bányászott kõsó, mint az 55 forintos, és 300 kilométerre a Himalájától termelik ki.

Normalizálja a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, erősíti a csontokat, enyhíti a migrént, lassítja az öregedést, javítja a tápanyag felszívódását – ezt és még számos pozitív egészségügyi hatást ígérnek azok, akik a Himalája sót kínálják. Mindez csábítóan hangzik, de ugyancsak megtévesztő. A Pénzcentrum most szakértők bevonásával vizsgálta meg, mi a különbség az áruházak polcain sorakozó számos sóféleség között. A portál szerint a Sparban például a legolcsóbb só kilója 39 forint, a legdrágább 899 forint, de a CBA-ban találtak 1295 forintért is, a legdrágábbak a himalájai sók. Csakhogy ezek a termékek – bár csomagolásuk, kinézetük szebb – kémiai és biokémiai szempontból pontosan ugyanazt tartalmazzák!

Minden só a tengerből származik, csak az egyik régi, kiszáradt tengerek megkövesedett sója, amit bányásznak vagy vízoldással nyernek ki, a másikat a jelenlegi tengerekből párolják le, körülbelül négy liter vízből tíz deka sót nyerve. De mindegyik só, akár tengeri, asztali vagy himalájai, nem más, mint nátrium-klorid! Mindössze egy-három százaléka lehet más ásványi anyag.

Két dolog van, ami befolyásolja a só élvezeti vagy egészségügyi minőségét

– mondta a Pénzcentrumnak dr. habil. Rohonczy János, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézetének egyetemi docense.

 

"Az egyik a sószemcsék eltérő nagysága. A nagyobb sódarabokhoz érve az ember nyelve egy úgynevezett sórobbanást él át az ízlelőbimbói segítségével anélkül, hogy maga az étel agyon lenne sózva. A másik, ami vonzó lehet, egyes himalájai sók rózsaszínje, amit valamilyen színező ásvány ad."

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a só minőségére vonatkozóan nincs kötelezően betartandó szabály, de van „Étkezési só (nátrium-klorid)” a Magyar Szabványban, és ha azt az előállító önmagára nézve elfogadja, akkor ezt a csomagoláson is feltünteti. Az asztali só előállítása során nem végeznek utólagos tisztítást, abban kisebb-nagyobb mennyiségben megjelenhet idegen anyag (például homok), de csak nyomokban.

Kíváncsi vagy rá, mi lehet még a sóban? Szerinted a magyar vásárlók melyik sót választják leggyakrabban? A Ripost hétfői számából kiderül, mi az igazság az asztali és a himalájai sóról!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.