5 éve

Óriási vita a betegek lekötözéséről

Amikor lekötözik a beteget, az megalázó vagy életmentõ? Amikor a nõvérnek döntenie kell, nincs ott a hozzátartozó vagy a betegjogi képviselõ.

Fellobbantott egy régi, de ma is elevenbe vágó vitát a gödi otthonról szóló borzalmas jelentés: szabad-e az ágyhoz kötözni a betegeket? Megalázó a szabadságuk korlátozása, vagy éppen az ő védelmükben történik? A %Ripost% kiderítette: gyakran egy-egy nővér maga dönt arról, mi történjék a beteggel, mert a szabályozás életszerűtlen.

Rendszeres gyakorlat volt a gödi Topház Speciális Otthonban, hogy a betegeket az ágyukhoz vagy más bútorhoz kikötözik – jelentette egy angol szervezet. Mint arról lapunk is beszámolt, a miniszter azonnal vizsgálatot rendelt el és leváltotta az igazgatót. Ám a kikötözés nem csak Gödön fordul elő, és nem is csak a pszichiátrián.

„Megalázó élmény volt”

Éva már átélte azt, milyen kikötözve feküdni egy kórházi ágyon, és nem kívánja senkinek.

"A kórházban, ahol feküdtem, ez gyakorlat volt, pedig szerintem nem normális. Igaz, a betegségem miatt voltak hallucinációim, de jobb lett volna, ha gyógyszerekkel kezelnek.

Az ember teljesen kiszolgáltatott, férfi ápolók is vannak, volt, amelyik megfogdosott, de nem mertem feljelenteni, mert megfenyegetett.

Borzalmas emlékek ezek" – számolt be tapasztalatairól a %Ripost%-nak.

Ádámnak tudomása van arról, hogy egy megyei kórház belgyógyászatán gyakran lekötözik a betegeket, különösen az idősebbeket hétvégén, mert kevés a nővér, és így „kevesebb velük a gond”. Különösen azoknak rossz, akiket a hozzátartozók nem látogatnak. Néha infúziót is bekötnek, amibe altatót adagolnak, mert akkor átalussza a beteg a hétvégét, és nincs rá gond. A férfi azonban – akinek a nagymamája fekszik ebben a kórházban – nem vállalja a nevét, sőt, a kórházat sem szeretné megnevezni, hiszen kiszolgáltatott hozzátartozója fekszik ott.

Csak engedéllyel szabad kikötözni

Az egészségügyi törvény nagyon pontosan meghatározza, hogyan, milyen körülmények között lehet rögzíteni egy beteget. Először is, értesíteni kell a hozzátartozóját és a betegjogi képviselőt, ők hagyhatják jóvá a személyi szabadság korlátozását. Gondot jelent, ha a hozzátartozó ritkán látogatja, ilyenkor még fontosabb a kórházban dolgozó betegjogi képviselő szerepe. A magatehetetlen vagy önmagára veszélyt jelentő beteget folyamatosan felügyelni kellene, de ez megoldhatatlan.

Nehéz a nővérek helyzete

A nővérek nagyon nehéz helyzetben vannak: Se a hozzátartozó, se a betegjogi képviselő, de még a szakorvos sincs jelen általában, amikor dönteni kell arról, hogy az ágyhoz rögzítsem-e a beteget. Lapunknak egy neve elhallgatását kérő nővér elmesélte, hogy sok beteg gyakran késő este, éjszaka válik olyan nyugtalanná, hogy attól kell tartani, kitépi a kanült a kezéből vagy leesik az ágyról. Az sem jó, ha állandóan erős nyugtatókat kap, azt még kevésbé adok orvosi rendelés nélkül.

Egy másik nővér egy olyan szörnyű történetet mesélt el, amelynek a végén meghalt a beteg, mert a hozzátartozók kérésére végül leszedték róla a kötéseket. A nővérek szörnyű dilemmáiról, a felháborodott hozzátartozók és az egészségügyi személyzet vitájáról, illetve a lekötözés szabályairól a szombati Ripost napilapban olvashat!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!