RETRO RÁDIÓ

Gyilkos a házban: minden háztartásban előfordul ez az életveszélyes étel

K.B.
Szerző
K.B.
Létrehozva2023. 11. 09. 11:00

A szója kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben méreg.

Vannak ételek, amik éveken keresztül divatos, és egészséges ételnek számítottak, azonban a tudomány fejlődésével egyre inkább az egészségtelen kategóriába kezdenek átkerülni. Egy kicsit talán ilyen élelmiszer a mai főszereplőnk, a szója is. Ennek az egyik oka az, hogy a génmanipulált szója készítmények is ellepték a piacokat a Greenpeace beszámolói szerint, illetve a hétköznapi szója túlzott fogyasztása is kockázatot rejt magában. Ha pedig nagy mennyiségű szójával etetik a haszonállatokat, vagy éppen génmanipulált szójával táplálják az asztalra kerülő vágóhídi állatokat, akkor rájöhetünk, hogy mindenki számára kockázatot rejt ez az élelmiszer.

szója
A szójabab nyersen mérgező, és néhány kutatás szerint a leggyakoribb allergén élelmiszer  / Fotó: mindmegette.hu

Alapvetően a szójabab a vegetáriánusok egyik legfontosabb fehérjeforrása, és emésztés és vérzsír-csökkentő hatású. Emellett pedig telítetlen zsírsavakban gazdag, és különféle ásványi anyagokat is tartalmaz. Gazdag az agy és a máj egészséges működéséhez nélkülözhetetlen lecitinben, továbbá omega-3 és omega-6 zsírsavban, magnéziumban, kalciumban, szelénben, folsavban, vasban és cinkben. Ehhez azonban hosszadalmas elkészítési folyamatokon és erjesztési folyamatokon kell átesnie.

Nagy mennyiségben rákkeltő és a hormonháztartásra is hatással lehet

A Webbeteg összefoglalója szerint azonban egy bizonyos mennyiség felett már akár rákkeltő is lehet a szójafogyasztás a másodlagos növényi anyagok, az úgynevezett izoflavonok miatt.

Az ő ajánlásuk szerint naponta 25 grammnyi szójafehérje fogyasztása teljesen egészséges és kockázatmentes. Ez körülbelül egy 300 grammos tofunak, vagy 800 ml szójatejnek felel meg.

Emellett a Mindmegette beszámolója szerint a benne lévő fitoösztrogén miatt képes befolyásolni az emberek hormonháztartását. Ez a zöldség ugyanis más növényi eredetű ételekkel szemben magasabb fitoösztrogén mennyiséget tartalmaz, amely képes kötődni a szervezet ösztrogénreceptoraihoz és ott hatást kiváltani.

Mikor lehet halálos a baj?

A Ladbible most kiderítette, hogy mekkora mennyiségű szója okozhat már gyógyíthatatlan problémát az emberek szervezetében. A lap konkrétan a szója-szószt vizsgálta meg.

Állításuk szerint egy kis csésze szójaszósz körülbelül 14 gramm sót tartalmaz, emellett pedig azt írják, hogy a szójaszószban található só halálos dózisa nagyjából 0,75 gramm/testtömeg kilogramm és 4 gramm/kilogramm között van. Vagyis egy 75 kilós ember nagyjából 10 kis csésze szójaszószt is elfogyaszthat, mire életveszélybe kerülne. Azonban minél több szójaszószt önt az ételére, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egészségügyi gondokat okoz magának.

A túl fűszeresen étkező embereket így arra figyelmezteti a lap, hogy ne vigyék túlzásba az ételeik ízesítését.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.