RETRO RÁDIÓ

Vegánok és paleósok összefogtak, itt az új szuperdiéta

Vegánok és paleósok összefogtak, itt az új szuperdiéta
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2019. 02. 15. 10:10

Mark Hyman amerikai orvos találta ki a legújabb diétaõrületet, ami két étrendet kombinál: a paleo és a vegán étrendeket. Ennek a két irányzatnak egyszerre való követése nagyjából lehetetlennek tûnik, de sokan mégis sikeresen fogynak vele.

A pegán diéta valójában a paleo és a vegán szavak összetételéből született meg. Az étrendet az amerikai Cleveland Orvosi Központ munkatársa, dr. Mark Hyman fejlesztette ki. A paleót ősemberdiétának is szokták hívni, hiszen követői alapvetően azt próbálják fogyasztani, amit valaha az ősember ehetett: feldolgozatlan ételeket, sok húst és fehérjét. A vegán étrend pedig kizár minden állati eredetű élelmiszert. Így aztán teljese természetes, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, hogy a fenébe lehet ezt a kettőt összeilleszteni?

Dr. Mark Hyman legfontosabb irányelvei:

1. Kerüljük a tejet, a glutént, a finomított cukrot és a hüvelyeseket, helyette pedig sok gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket együnk.


2. Ebben a diétában megengedett a tojás, a hal és a hús is – de csak akkor, ha nem nagyüzemi, forrásból származik, vagyis a piacon kistermelőktől vásároltuk, és mindenféle vegyszerektől mentes.


3. A diéta 75%-át zöldségek kell, hogy kitegyék. Emellett sok gyümölcsöt és Omega-3 zsírsavban gazdag ételeket lehet még fogyasztani, mint a diófélék és az avokádó.

4. 25%-ban megengedett a csirke, a marha, a tojás, a lazac, noha a hüvelyesek nem, a bab mégis, csak kis mennyiségben, illetve édesíteni a juharsziruppal, a mézzel és a kókuszcukorral lehet.


5. A pegán étrendben a gluténmentes alapanyagok az ajánlottak, mint pl. a quinoa. amaránt, hajdina, köles, vadrizs


6. Szója: bár a vegán étrendben szerepelhet, a pegán étrendben nem, elsősorban fitoösztrogén-tartalma illetve a potenciális genetikai módosítás miatt.

Hogy hat az egészségünkre?

Mind a paleo, mind a vegán étrend szerinti táplálkozás olyan egészségügyi előnyökkel járhat, mint a fogyás, a koleszterinszint-csökkenés és a cukorbetegség visszaszorítása. A gyümölcs- és zöldségfogyasztásra való ösztönzés nem rossz dolog, mivel segíthet megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket, a rostok miatt egészségesen tartja a beleket, és mivel kalóriában is alacsony, segíthet az egészséges testsúly fenntartásában” mondja a szakember.

Mire kell figyelni? A legtöbb diétás étrend esetében figyelni kell arra, hogy ne lépjenek fel tápanyaghiányok. Mivel a tejtermékek fogyasztását kizárja, a kalciumot például mindenképp pótolni kell.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.