kulcsár edina
Ünnepi édesség, de akár már most hétvégén elkészítheted! A tölteléktõl, a kókuszos amarettó vajkrémtõl menthetetlenül elolvadsz, olyan mennyei!
Nem csak csodálatosan finom, hanem még gabonamentes, gluténmentes, finomított cukor nélküli, és paleo is. Az elkészítése picit munkás, de ezerszeresen megéri! A tölteléktől, a kókuszos amaretto vajkrémtől menthetetlenül elolvadsz, olyan mennyei!
Előkészítés: 2 óra. Sütés: 1 óra.
1. A palacsintához öntsd az összes hozzávalót egy nagy tálba. Verd simára botmixerrel (1 perc) vagy kézi habverővel. A tészta elég híg lesz. Ha mégsem, adj hozzá még vizet.
2. Takard le, és hűtsd be egy fél órára, hogy a légbuborékok eltávozhassanak.
3. Forrósíts fel közepes lángon egy palacsintasütő serpenyőt. Ha már forró, emeld le a tűzről, merj bele ¼ csésze tésztát, és csöppentsd a közepére. Gyorsan terítsd körbe, és tedd a tűzre. Süsd 1-2 percig. Ha már megszilárdult a teteje, fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd 30-45 másodpercig. Fontos, hogy a palacsinták minél vékonyabbak legyenek.
4. Helyezd a kész palacsintát hűlni egy papírtörlőre, majd folytasd a többi kisütését. Amikor már mind kész, és ki is hűlt, tedd az összeset egy légmentes dobozba vagy papírtörlőstől egy cipzáras hűtőzacskóba.
5. Az amarettós vajkrémhez egy hőálló edényben keverd össze a tojásfehérjét a juharsziruppal, tartárral. Helyezd az edényt egy gőzölgő fezék tetejére. Vigyázz, ne érje a hőálló edény alját a forró víz. 4-5 percen keresztül habverővel verd folyamatosan a tojásfehérjés keveréket. Ha van cukorkészítő hőmérőd, ellenőrizd vele. 70 Celsius-foknál kész a keverék.
6. Öntsd át a gőzölt keveréket egy konyhai robotgépbe, amihez álló keverő is tartozik. Csatold be a habverőket. Először a legalacsonyabb fokozatra kapcsolj, majd fokozatosan magasabbra, ahogy sűrűsödik, keményedik a krém. A legmagasabb fokozaton fejezd be. Ez eltart pár percig. Akkor kész, amikor a közepén kemény kis csúcs formálódik. Hagyd tökéletesen lehűlni. (Ha akár a közepe picit langyos, a vajat megolvasztja, és túl lágy állagú lesz).
7. A hideg krémet ismét kezdd el keverni, közepes sebességgel. Evőkanalanként adagolva, lassan add hozzá a pálma sütőzsírt (vagy vajat). Nem meglepő, ha a habcsók összeesik, leapad, de azért ennek előbb-utóbb meg kell keményednie. Ha mégis túl folyósnak tűnik, szórj bele 1-2 ek. kókuszlisztet. Ez segít felszívni a nedvességet. Folytasd a krém készítését, a habverést, de közben add hozzá a kókuszkrémet és az amarettót is. Ez utóbbi mennyisége tetszésedre van bízva. Kóstolgasd. Ha intenzívebben szereted, löttyints még hozzá, ha nem, elég a kevesebb. Végül szórd bele a kókuszreszeléket is, és jól keverd össze.
8. A torta összeállításához egy szép tálcára fektess egy vékony palacsintát, kend meg vékony rétegben az amarettós krémmel, és így tovább. Fejezd be a végén az utolsó palacsintával.
9. A tetejére kókuszkrém kerül. Ehhez egy kanállal szedd le a behűtött konzerv kókusztej tetejéről a sűrű krémet (csak a híg kókuszvíz marad benne). Tedd a krémet egy tálba. Töltsd hozzá a vanília kivonatot és a mézet, és kézi mixerrel verd 10-20 mp-ig.
10. Kanalazd a felvert kókuszkrémet a torta tetejére, és szórd meg gazdagon mandulaszeletekkel.