Marics Peti
Sokan lenézik az utak mentén akár vadon is termõ, apró szemû mirabella szilvát, melyet a köznyelv leginkább fosóka szilvaként ismer. A méltánytalanul hanyagolt magyar gyümölcsbõl fantasztikus finomságokat készíthetsz!
Cseresznyeszilva, potyóka, mórabóra, mirabella, azaz fosókaszilva - legalább ennyiféleképpen nevezheted az apró, sárga termésű gyümölcsöt. Féléretten savanykás az íze, ám amint beérik, igazi mézédes csemegévé változik. A mirabella szilva rendszerint magról, vadon nő, néhány területen úgy terjed, mint a gaz.
Amelyik fa érlel gyümölcsöt, biztosan bőven terem, általában roskadoznak a gyönyörű sárga szilvaszemektől az ágak. Szedni ezért nagyon szapora és kár is lenne kihagyni, mert fantasztikusan ízletes finomságokat készíthetsz a sokszor senkinek sem kellő mirabellából.
Ne tévesszen meg senkit a fosóka szilva elnevezés!
Nincs ilyen hatása a gyümölcsnek - legföljebb, ha túl nagy mennyiséget eszel belőle éretlenül. Viszont amikor beérik, szörpöt, befőttet, savanyúságot, lekvárt varázsolhatsz szinte egyetlen forint költség nélkül az éléskamrába. És akkor még nem beszéltünk az egyebekről, hiszen a mirabella ágyaspálinka alapnak is kitűnő.
A gyümölcs kimondottan gazdag K- vitaminban, mely jótékony hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségére. Ez a vitamin az immunrendszer egyik fontos élharcosa, számos módon támogatja az egészséget, például véd a daganatos betegségek ellen.
Lekvárnak érdemes más gyümölccsel együtt elkészíteni, mert sok levet ereszt. Remek párosítás lehet sárga illetve őszibarackkal! Ez utóbbira mutatunk egy különleges, ám nagyon egyszerű receptet.
Hozzávalók:
1 kg mirabella szilva
1,5 kg őszibarack
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kk durvára vágott rózsabors (kihagyható)
1 csomag 3:1 arányú dzsemzselésítő
Édesítésre ne használj cukrot, helyette steviat, nyírfacukrot vagy Lowely Sweet édesítőt javaslunk.
1. A mirabellát tedd fel főni a vaníliával, és addig főzd, néha megkeverve, amíg a magok teljesen elválnak a héjtól és a hústól. Öntsd szűrőbe, és a kanál domború részével passzírozd át. Tedd félre.
2. Az őszibarackot hámozd meg, magozd ki, és vágd falatnyi darabokra. Tedd fel főni az édesítővel és a rózsaborssal. Folyamatosan kevergetve, kb. 10-15 perc alatt összezuttyan.
3. Keverd el a mirabellát a zselésítővel, és add az őszibarackhoz. Nagy lángon forrald öt percig, majd gyorsan öntsd sterilizált üvegekbe. Az üvegek szájára szorosan csavard rá a tetőt és már mehet is a dunsztba.
Január környékén áldod majd magad, amiért nyáron volt türelmed összeszedni az apró szilvát, s így a komor napokon visszaköszönhet a napfény az üvegekből !
TIPP
Készíthetsz süteményeket is mirabellából. Egyszerű piskóta tésztájára - még nyersen - tegyél kimagozott mirabellát, és így süsd meg. Nagyon finom sütemény lesz!