RETRO RÁDIÓ

Lecsaptak az ingyen gyümölcsre a magyar háziasszonyok! Ezt nézd!

Lecsaptak az ingyen gyümölcsre a magyar háziasszonyok! Ezt nézd!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 07. 29. 21:00

Sokan lenézik az utak mentén akár vadon is termõ, apró szemû mirabella szilvát, melyet a köznyelv leginkább fosóka szilvaként ismer. A méltánytalanul hanyagolt magyar gyümölcsbõl fantasztikus finomságokat készíthetsz!

Cseresznyeszilva, potyóka, mórabóra, mirabella, azaz fosókaszilva - legalább ennyiféleképpen nevezheted az apró, sárga termésű gyümölcsöt. Féléretten savanykás az íze, ám amint beérik, igazi mézédes csemegévé változik. A mirabella szilva rendszerint magról, vadon nő, néhány területen úgy terjed, mint a gaz.

Amelyik fa érlel gyümölcsöt, biztosan bőven terem, általában roskadoznak a gyönyörű sárga szilvaszemektől az ágak. Szedni ezért nagyon szapora és kár is lenne kihagyni, mert fantasztikusan ízletes finomságokat készíthetsz a sokszor senkinek sem kellő mirabellából.

Ne tévesszen meg senkit a fosóka szilva elnevezés!

Nincs ilyen hatása a gyümölcsnek - legföljebb, ha túl nagy mennyiséget eszel belőle éretlenül. Viszont amikor beérik, szörpöt, befőttet, savanyúságot, lekvárt varázsolhatsz szinte egyetlen forint költség nélkül az éléskamrába. És akkor még nem beszéltünk az egyebekről, hiszen a mirabella ágyaspálinka alapnak is kitűnő.

A gyümölcs kimondottan gazdag K- vitaminban, mely jótékony hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségére. Ez a vitamin az immunrendszer egyik fontos élharcosa,  számos módon támogatja az egészséget, például véd a daganatos betegségek ellen.

 

Lekvárnak érdemes más gyümölccsel együtt elkészíteni, mert sok levet ereszt. Remek párosítás lehet sárga illetve őszibarackkal! Ez utóbbira mutatunk egy különleges, ám nagyon egyszerű receptet.

Vaníliás mirabella-őszibarack dzsem

Hozzávalók:

1 kg mirabella szilva

1,5 kg őszibarack

1 rúd vanília kikapart magjai

1 kk durvára vágott rózsabors (kihagyható)

1 csomag 3:1 arányú dzsemzselésítő

Édesítésre ne használj cukrot, helyette steviat, nyírfacukrot vagy Lowely Sweet édesítőt javaslunk.

 

1. A mirabellát tedd fel főni a vaníliával, és addig főzd, néha megkeverve, amíg a magok teljesen elválnak a héjtól és a hústól. Öntsd szűrőbe, és a kanál domború részével passzírozd át. Tedd félre.

2. Az őszibarackot hámozd meg, magozd ki, és vágd falatnyi darabokra. Tedd fel főni az édesítővel és a rózsaborssal. Folyamatosan kevergetve, kb. 10-15 perc alatt összezuttyan.

3. Keverd el a mirabellát a zselésítővel, és add az őszibarackhoz. Nagy lángon forrald öt percig, majd gyorsan öntsd  sterilizált üvegekbe. Az üvegek szájára szorosan csavard rá a tetőt és már mehet is a dunsztba.

 Január környékén áldod majd magad, amiért nyáron volt türelmed összeszedni az apró szilvát, s így a komor napokon visszaköszönhet a napfény az üvegekből !

TIPP

Készíthetsz süteményeket is mirabellából. Egyszerű piskóta tésztájára - még nyersen - tegyél kimagozott mirabellát, és így süsd meg. Nagyon finom sütemény lesz!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.