tóth gabi
Nemcsak akkor kapsz így kedvet egy zöldséges vacsorához, ha diétázol. A szivárvány színeiben pompázó zöldségek mindenkinek meghozzák az étvágyát.
Tudtad, hogy minél színesebb egy étel, annál több tápanyaghoz juttatod a szervezeted? Ezt a finomságot fogyaszthatod magában, de húsok mellé köretnek is kiváló.
Rakj egy kivajazott tepsibe szépen egymás mellé egy sor piros kaliforniai paprikát, egy sor sárgarépát, egy sor sárga kaliforniai paprikát, brokkolit, cukkinit és a lilahagymát. Fűszerezd ízlésed szerint kaporral, zsályával vagy rozmaringgal és fél óra múlva finom vacsorát varázsolhatsz az asztalra.
Lássuk, hogyan hatnak rád a színes zöldségek!
A piros gyümölcsök és zöldségek a likopin nevű antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. Tumorellenes hatásúak és segítik a vörösvérsejtek szaporodását. Vérszegénységre kiválóak és serkentik a vérkeringést. Legfontosabb forrásaik a zöldségek közül a paradicsom, pirospaprika és a cékla.
A narancssárga zöldségek és gyümölcsök a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrásai. A karotin megvédi sejtjeidet a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól, segíti a szép barnulást, lassítja a bőr öregedését.
A sárga ételek tele vannak C-vitaminnal. Így felvértezed magad a betegségek ellen és segíted a fertőzések leküzdését. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkenti a koleszterinszintet. A sárga paprika mellett a spárga és a káposzta tartalmaz sok C-vitamint.
A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a legjobb méregtelenítők. Tisztítják a vért, hozzájárulnak a máj hatékony működéséhez. Szinte kimossák a szervezetedből a felgyülemlett káros anyagokat. Brokkoli, spenót, zöldbab, saláta, uborka, zöldborsó mindig kerüljön az asztalra!
A sötétlila gyümölcsök a legjelentősebb antioxidánsok. Segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, erősítik és rugalmassá teszik az érfalat. A lilakáposztáról és a padlizsánról sose feledkezz meg!