Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2016.03.12.

Mégsem mindenható a legnépszerűbb konyhai eszköz?

Az öntöttvas serpenyõ remek dolog: jól forrósodik és tartja a hõt, ideális edény gyors vacsorákhoz. Néhány ételt mégsem tanácsos készíteni benne, mutatjuk, mik ezek.

Paradicsomszósz

A savas ételek, amilyen például a paradicsom, oldhatják a serpenyő anyagát: ettől egyrészt az edény is károsodik, másrészt pedig az ételnek is fémes íze lesz. Ráadásul nem is egészséges, ha a fém az ételbe oldódik.

Borral készült húsételek

A paradicsomhoz hasonlóan a bor savtartalma is oldhatja a vasat, így a borral főtt húshoz is jobb inkább rozsdamentes serpenyőt használni.

Desszertek

A tészták finoman ropogósra sülnek az öntöttvas serpenyőben – ám ennek a módszernek megvannak a hátrányai is. A tészta hajlamos átvenni mindennek az ízét, ami korábban sült ugyanabban az edényben. Ez a hatás akkor is érezhető, ha gondosan mosogattál. De ki szeretne fokhagymás vagy curry-ízű süteményt?

Omlett és rántotta

Az öntöttvas serpenyők felülete sosem tökéletesen sima, így a tojásos ételek könnyen rátapadnak. Ettől az étel is csúnya lesz, te pedig súrolhatod a serpenyőt, ami sérülni fog a kíméletlen bánásmódtól. A tojásételeket jobb inkább teflonserpenyőben sütni.

Halételek

A könnyen széteső halfilé darabkái a tojáshoz hasonlóan hozzátapadnak a serpenyőhöz. A lazac és a tonhal-steak kibírja a vasserpenyős sütést, de a tilápiát, a tőkehalat és a lepényhalat jobb, ha teflonban sütőd.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek