tóth gabi
Az öntöttvas serpenyõ remek dolog: jól forrósodik és tartja a hõt, ideális edény gyors vacsorákhoz. Néhány ételt mégsem tanácsos készíteni benne, mutatjuk, mik ezek.
A savas ételek, amilyen például a paradicsom, oldhatják a serpenyő anyagát: ettől egyrészt az edény is károsodik, másrészt pedig az ételnek is fémes íze lesz. Ráadásul nem is egészséges, ha a fém az ételbe oldódik.
A paradicsomhoz hasonlóan a bor savtartalma is oldhatja a vasat, így a borral főtt húshoz is jobb inkább rozsdamentes serpenyőt használni.
A tészták finoman ropogósra sülnek az öntöttvas serpenyőben – ám ennek a módszernek megvannak a hátrányai is. A tészta hajlamos átvenni mindennek az ízét, ami korábban sült ugyanabban az edényben. Ez a hatás akkor is érezhető, ha gondosan mosogattál. De ki szeretne fokhagymás vagy curry-ízű süteményt?
Az öntöttvas serpenyők felülete sosem tökéletesen sima, így a tojásos ételek könnyen rátapadnak. Ettől az étel is csúnya lesz, te pedig súrolhatod a serpenyőt, ami sérülni fog a kíméletlen bánásmódtól. A tojásételeket jobb inkább teflonserpenyőben sütni.
A könnyen széteső halfilé darabkái a tojáshoz hasonlóan hozzátapadnak a serpenyőhöz. A lazac és a tonhal-steak kibírja a vasserpenyős sütést, de a tilápiát, a tőkehalat és a lepényhalat jobb, ha teflonban sütőd.