FAZÉK

Anyukám főztje a legfinomabb: Tyúkhúsleves szívvel-lélekkel

Talán nincs olyan fiúgyerek, aki számára ne az édesanyja főztje lenne a világon a legfinomabb. A Heves megyében élő Árvai Norbert pontosan így van ezzel: felnőttfejjel is rajong anyukája kosztjáért, és véleményét nem tartja magában.
 • Szerző:

Milyen fantasztikus lehet úgy visszatérni hétvégén a szülői házba, hogy amikor az ember kinyitja a bejárati ajtót, máris megcsapja a frissen készült húsleves illata. Gondoljuk csak el: a tűzhelyen lévő hatalmas fazékban még gyöngyözik az isteni leves, benne két egészben hagyott háztáji csirke és a rengeteg zöldség… Az érkezőt valósággal átöleli a finoman fűszeres, telt illat, amelyben külön-külön és együtt is érződik a répa, a petrezselyem, a káposzta, illetve a puhára főtt hús…

Ilyen az igazi tyúkhúsleves!

Tyúkhúsleves

Az igazi tanyasi tyúkhúsleves arany színben ragyog. (Fotó: Árvai Norbert)

Nos, nincs rajta mit ragozni, Árvai Norbertet annyira lenyűgözte az édesanyja által főzött hétvégi leves, hogy megható posztban számolt be róla egy hagyományos gasztronómiával foglalkozó Facebook-csoportban. „Elkészült a Michelin csillagos húsleves!”- írta a fantasztikus képek alá. S mivel a látvány magáért beszélt, bejegyzésével valóságos kommentlavinát indított el. A képek láttán szinte minden csoporttag azonnal megkívánta a házias tyúkhúslevest. Többen méltatták a kedves mama teljesítményét, amivel kapcsolatban a tiszteletteljes főhajtás volt a legjellemzőbb reakció – ezt több ezer lájk is jelezte a húsleves gyönyörű fotói alatt.

2 tanyasi tyúkhoz kell a 18 literes fazék!

A húsleves alkotója, Zsuzsanna kis vegyesboltot visz Gyöngyöshalászon, ahol férjével él. Két nagy gyerekük már kiröpült otthonról, de szívesen látják őket is három unokájukkal együtt bármikor egy közös családi ebédre vagy vacsorára.

„A leveshez az alapanyagokat kis vegyesboltomból szereztem be, a házi tyúkot pedig egy közeli tanyáról. Pontosan tudom, hogy ott a baromfit kukoricával etetik, ez adja a leves jellegzetes színét és ízét, ezt semmilyen más hús nem tudja produkálni…

Érdemes egyben tenni a csirkéket a fazékba, így nem fő szét a hús. (Fotó: Árvai Norbert)

Két tanyasi tyúkhoz viszont kellett a 18 literes fazék és egy jó nagy adag zöldség. A csirkéket egyben teszem a fazékba, mert így nem esik szét a hús főzés közben, tudni kell, hogy ez a művelet nálam legalább 5-6 óra hosszan eltart.

tyúkhúsleves

Csodálatosan gazdag lesz a leves íze a hosszú főzésidő által. (Fotó: Árvai Norbert)

A fűszereket teatojásba teszem, így a levest mindig tiszta marad” – árulta el kérdésünkre házi húslevese titkát Zsuzsa asszony. A végeredmény csodálatos, mutatjuk:

Egíszerűen fantasztikus! (Fotó: Árvai Norbert)

 

 

Tanyasi tyúkhúsleves, Zsuzsa asszony módra

Hozzávalók:

 • 8 db sárgarépa
 • 8 db fehérrépa
 • 1 nagy fej karalábé
 • ½ kelkáposzta
 • 1 kis fej karfiol
 • 2 fej fokhagyma megpucolva
 • 2 fej vöröshagyma
 • 1 zellergumó
 • zellerzöldje
 • 1db paradicsom
 • 1db TV paprika
 • pár szem krumpli, ami a főtt húshoz tálalható.
 • teatojásba: egész köménymag, egész tarka bors, szegfűbors, ½ szerecsendió
 • só, ízlés szerint

 

 

Főzni csak szívvel érdemes

tyúkhúsleves

Zsuzsa asszony híresen jól főz. Fotó: Árvai Norbert

„Annyi a titok, hogy a levest hat óra hosszán át, nagyon lassan gyöngyözve főzöm. Az alapanyagok mellé még a szívemet teszem bele, mert annál nagyobb öröm nincs, mint amikor látom, hogy a gyerekeim, unokáim jóízűen megeszik a finom házi tyúkhúslevest.„

 

Csípős jöhet!

”Szeretjük a hagyományos magyar ételeket, ízeket, szeretjük a fűszereket változatosan, de nem túlzottan használni. Szeretjük csípős ízvilágot, az ételekhez, levesekhez Norbi fiam saját hobbi csilifarmjáról származó paprikáit és díjnyertes chiliszószát használjuk„ – büszkélkedik az édesanya.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?