ÉLETMÓDI

Erre a 7 dologra figyelj, és boldog leszel a házasságodban

Sokan elképedve figyelik azokat a párokat, akik évtizedek óta úgy élnek együtt, mintha még mindig tartanának a mézeshetek. Pedig a hosszú és boldog kapcsolat nem lehetetlen: csak néhány alapvető dologra kell odafigyelni.
  • Szerző:

Sokszor nem is kell hűtlenség ahhoz, hogy teljesen tönkremenjen egy házasság: évek alatt romolhat el a frigy pusztán attól, hogy a pár tagjai elfelejtenek dolgozni a kapcsolaton. Párkapcsolati szakértők csokorba szedték, milyen technikák garantálják a boldog házasságot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Házasság 02

Fotó: Pixabay.com

1. A tisztelet mindig legyen alap

Szinte mindegy, hogy min különbözik össze a pár, végzetes lehet, ha veszekedés közben egymást becsmérlik. A szakértők szerint a másik minősítése helyett fontos, hogy a problémáról beszéljenek, így a legnagyobb vita se lesz mérgező.

2. Csak semmi hasonlítgatás!

Hiába van jobb kocsija, szebb kertje vagy több pénze a szomszédnak, rettentően fájdalmas azt hallania egy férfinak vagy egy nőnek, hogy bezzeg a szomszéd férj barkácsolt ezt azt, vagy a feleség minden este sütit süt. A házasság akkor marad boldog, ha a férj és feleség a saját életükre, lehetőségeikre koncentrál.

3. Nem szabad eltunyulni

A boldog házasság egyik alappillére a minőségi szex; ez pedig lehetetlen, ha a férfi vagy a nő elfelejt gondoskodni saját magáról: akár a külsejéről, akár arról, hogy fitt és egészséges maradjon. Persze, nem tragédia, ha néha a nő kinyúlt melegítőben, a férfi pedig kétnapos borostával tesz-vesz otthon; de ha ez állandóvá válik, könnyen kihűlhet a hitvesi ágy.

4. A házastárs legyen az első helyen

Sokan felszisszennek a gondolatra, hogy a gyerekek csak a férj vagy a feleség után következzenek, pedig rengeteg házasság amiatt megy tönkre, hogy csak a gyerekek igényeit elégítik ki a felek, egymásét már nem. Hiszen a férfinak és a nőnek ugyanúgy megvan az igénye a gondoskodásra, figyelemre, szeretetre, mint a szülés előtt.

5. Nem lehet megváltoztatni a másikat

Sokan esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, hogy a partnerük a kedvükért fel fog hagyni a hobbijával vagy egy-egy szokásával. Szakértők szerint ennek mindig katasztrófa és csalódás a vége. Helyette érdemes elfogadni, hogy van, amikor külön programja van a férfinak vagy a nőnek; de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek mellette új, közös elfoglaltságok is.

6. Óvatosan a nagy szavakkal!

Könnyen odavágják a vita hevében a párok egymásnak, hogy ha valami nem úgy történik, ahogy akarják, akkor elválnak vagy szakítanak; de hosszú távon ez rettentő mérgező a kapcsolatra. Ugyanis azt a szövetséget kérdőjelezi meg, amit az oltár előtt kötött a nő és a férfi. Ráadásul hiába csak dühében mondja ki a férj vagy a feleség, a másikban örökre tüske marad…

7. Meg kell tanulni egymás szeretetnyelvét

Nem mindenki egyformán szeret: van, aki a nagy szavak embere, mások inkább tettekkel mutatják ki, hogy fontos nekik a partnerük. Ebből gyakran vannak konfliktusok a házaspárok között; érdemes már a kapcsolat elején kifigyelni, hogy a másik hogyan mutatja ki a szeretetet. Ha nem szavakkal, akkor felesleges várni, hogy minden nap szerelmet valljon…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?