SIKK

Vigyázat, veszélyes is lehet a szódabikarbóna!

Aki természetes megoldást keres a hajmosásra, hamar eljut a szódabikarbónáig és az almaecetig. Ám a legutóbbi tapasztalatok szerint érdemes vigyázni vele, ez a módszer tönkrevághatja a hajat!
  • Szerző: Ripost

Gyanakodva nézel a samponokban levő vegyszerekre? Akkor te is biztosan hallottad már, hogy a szódabikarbóna kevés meleg vízzel összekeverve hajmosásra is használható. Az oldatot egyszerűen csak be kell dörzsölni a fejbőrödbe és a hajadba, majd le is öblítheted. Ezt követően almaecetes vízzel is érdemes átöblíteni a hajadat. Oldja a piszkot, a zsírt, és klasszul eltávolítja a samponmaradványokat. Ráadásul szép, fényessé teszi a hajat.

Legalábbis annak, akinek beválik. Ám nagyon sokan csalódtak már a szódabikarbóna varázserejében. Õk azt tapasztalták, hogy ilyen kezelés után a hajuk szárazzá, sprőddé, törékennyé vált, a hajvégeik eltöredeztek, kettéváltak, sőt, akár a korpa is megjelent a fejbőrükön.

Mi lehet ennek az oka?

A szódabikarbónás oldat kémhatása meglehetősen lúgos, a PH-értéke 9 körül van. Ez komoly rombolást tud véghezvinni a kissé savas közegű, 4,5 – 5-ös PH-jú hajas fejbőrben. Ha arra gondolunk, hogy ez a kicsit savas kémhatás segít megelőzni a gombák és a baktériumok elszaporodását a fejbőrön, könnyű belátni, miért nem érdemes mindezt öntevékenyen felborogatni. Az almaecetes öblítés persze némiképp visszaigazítja a PH-értéket, ám sokkal egyszerűbb és egészségesebb lenne, ha egyik szélsőség felé sem lendítenénk ki a bőrünk és a hajunk kémhatását. Ehhez pedig jobban beválik egy kímélő összetételű, bőrbarát PH-jú sampon, mint a lúgos szódabikarbóna. Egyszer-egyszer persze alkalmazhatod a szódabikarbónás hajmosást a korábbi hajápoló szerek maradványainak eltávolítására, de rendszeresen ne használd így!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?