OTTHONKA

Támadnak a szúnyogok, így tartsd távol őket

A legegyszerűbb megoldás a szúnyogok ellen, ha nem engedjük be őket a lakásba. A rovarriasztó szerek sokszor mérgező anyagokat tartalmaznak. Mi hát a megoldás?
címkék:
  • Szerző:

 

Illatokkal a szúnyogok ellen

A nyílászárók környékére, balkonra vagy a teraszra ültessünk olyan illatot kibocsájtó növényeket, amelyektől irtóznak a szúnyogok. Ilyenek a levendula, citromfű, rozmaring, menta, a muskátli, dohányvirág vagy az eukaliptusz. Nem szeretik az apró vérszívók a citrom, a narancs, a szegfűszeg illatát sem. Vessünk be házi praktikákat! Fél narancsot vagy citromot szórjunk meg szegfűszeggel, az egészet öntsük le alkohollal és ezt rakjuk az ablakba. A párkányon egy tálba csepegtessünk almaecetet, így a szúnyogok csapdába esnek. Van, aki a diófa és a gesztenyefa levelének főzetére esküszik.

Házi szúnyogkrém

A különböző illóolajok – citronella, levendula, eukaliptusz, babér, borsmenta vagy teafa – tökéletesen hozzák a bolti szúnyogriasztó készítmények szintjét. Párologtatókban és gyertyákban is használhatjuk őket. Készíthetünk krémet és spray-t a segítségükkel. Fontos, hogy az illóolajokat soha ne használjuk hígítatlanul a bőrön. 1-2 dl desztillált vízbe csepegtessünnk 25-30 csepp illóolajat. Rázzuk össze, majd az elegyet permetezzük a bőrre! Használhatunk alkoholt vagy valamilyen bázisolajat és kiváló krémet készíthetünk házilag. Ha már áldozatául estünk a szúnyogok csípésének szódabikarbónából és vízből kikeverhetünk pasztát a csípésre.

Készítsünk szúnyogcsapdát!

Ehhez szükségünk lesz egy 1,5-2 literes műanyag palackra, 2 dl vízre, 50 gr cukorra és 1gr élesztőre. Vágjuk le a palack tetejét, töltsük fel az egyveleggel a félbevágott alsó részt. Tölcsért képezve fordítsuk az aljába az üveg felső részét és rögzítsük. Az így elkészült szerkezet szén-dioxid csapdaként vonzza a szúnyogokat (és a legyeket is). Befelé könnyen betalálnak, kifelé viszont már nincs esélyük.

Ha a természetes módszer nem segít

  1. Az elektromos szúnyogirtó mérgező folyadékot párologtat, ezért bánjunk vele óvatosan. Konnektorba dugva fél órán belül megszabadít ugyan az összes szúnyogtól a lakásban, de fejfájást okozhat. Nyugodtan használhatjuk lámpafény vagy nyitott ablak mellett is.
  2. Az ultrahangos szúnyogriasztó ötven négyzetméteren is távol tartja a szúnyogokat. A kis dobozt csak be kell kapcsolni, és az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahang segítségével megvédi a területet.
  3. Az elektromos szúnyogriasztó UV-fénnyel dolgozik. Húsz négyzetméteren belül hatásos, biztonságunkról pedig rács gondoskodik. Fogantyújánál fogva bárhová, akár kültérben is felakaszthatjuk, a fény pedig odavonzza és elpusztítja a szúnyogokat.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?