OTTHONKA

Szórj szódabikarbónát a mosógépbe és csodát látsz

Rengeteg mindenre használhatod a szódabikarbónát a háztartásban; de ez a praktika mindent visz! Mutatjuk, miért jó, ha néha szórsz egy keveset belőle a mosógépbe!
  • Szerző:

Az biztos, hogy ha rendszeresen teszel szódabikarbónát a mosógépbe, mindenki meg fogja kérdezni, mi a titka, hogy minden ruhád színe olyan élénk, mintha újak lennének. Ez a háztartási csodaszer a mosásnál is hatalmas segítségedre lehet; de nem csak a ruhák, a mosógéped is hálás lesz érte! Mutatjuk, milyen előnyei vannak, ha szórsz egy kis a szódabikarbónát a mosógépbe!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Új energiacímke kerül a háztartási eszközökre.

Fotó: 123RF / 123RF

1. Megmarad a ruháid színe

Környezetbarát mosószerekkel nem csak a bőrünket kíméljük.

Fotó: 123RF

Ha azt akarod, hogy a ruháid megőrizzék a színüket, akkor fele-fele arányban használj mosóport és szódabikarbónát. Olcsóbb is lesz egy mosás, és a ruhák nem veszítik el a színüket. A fehér ruháknak is jót tesz: nem is lesz szükséged drága és vegyszeres fehérítőkre. Mosás előtt áztasd be a ruhákat egy teli kád vízbe, amiben feloldasz fél kiló szódabikarbónát. Fél óra ázás után mehetnek a mosásba a normál programra. Meg fogsz döbbenni, amikor kiveszed őket!

2. Alaposan kipucolja a gépet

Fotó: Pixabay.com

Hiába vigyázol a mosógépedre, előbb-utóbb megjelennek benne belül a nyálkás, penészes lerakódások. Legalább három havonta egyszer futtass egy üres programot kilencven fokon; de indítás előtt ezúttal mosószer helyett 4 deci ecetet és 3 evőkanál szódabikarbónát önts az adagolóba. Hagyd, hogy végigfusson a program; ez a keverék minden lerakódást kiszed.

3. Eltünteti a kellemetlen szagokat

Mosógép 01

Fotó: Pixabay.com

Gyakori probléma az is, hogy lebüdösödik a mosógép; ennek általában túladagolt mosó- és öblítőszer az oka, és az, hogy túl gyakran használsz alacsony hőmérsékletű, rövid programokat a gépen. Elöltöltős mosógépeknél abból is adódhatnak a kellemetlen szagok, hogy állandóan csukva van az ajtajuk. Hetente minimum egyszer érdemes alaposan áttörölni a mosógép ajtaját és a gumitömítést. Erre a legkíméletesebb fertőtlenítőszer a szódabikarbóna. Keverj el negyed csésze szódabikarbónát ugyanennyi vízzel, és ezzel a pasztával töröld át az üveget, a belső tömítőgyűrűt, majd öblítsd le. A kellemetlen szagok ellen is hatásos a 90 Celsius fokos üres mosás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?