OTTHONKA

Segítség, büdös a mosógépem! Szerencsére van megoldás, mutatjuk

Büdösen, állott szaggal kerülnek ki a ruháid a mosógépből? Vajon mit tehetsz, hogy megszűnjön a büdös mosógép kellemetlen szaga? Van erre valami hatásos szer?

Sokan azt gondolják, hogy a mosógépnek nincs szüksége külön tisztításra, hiszen a ruhákkal együtt magát is kimossa. Ám a büdös mosógép szaga figyelmeztet rá, hogy ez bizony tévedés. Mit lehet tenni, ha kellemetlen szag árad a gépből, és ez már a ruhákon is érezhető? Mutatjuk a megoldást!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Büdös mosógép 01

Kidőlsz a mosógépből áradó poshadt szagtól? Segítünk!
Fotó: Pixabay.com

Első a megelőzés!

A kellemetlen szagok képződését úgy akadályozhatod meg a leghatékonyabban, hogy igyekszel megelőzni a mosógép dohosodását. A legfontosabb szabály, hogy ne hagyd a kimosott ruhát sokáig a gépben, amint lehet, szedd ki belőle, és teregess ki – ezzel a ruhának is jót teszel. A megelőzés másik titka a szellőztetés: két mosás között legalább résnyire hagyd nyitva a mosógép ajtaját, hogy kiszellőzhessen. Ha van elég helyed, egy-két órára teljesen ki is nyithatod, hogy a gép alaposan átszellőzzön.

A büdös mosógép tisztításának titkai

Ha megtörtént a baj, a be- és kipakolásnál, sőt, akár a ruhákon is érzed a büdös mosógép kellemetlen szagát, akkor itt az ideje az alapos tisztításnak. A legegyszerűbb a bolti mosógép-tisztító szereket használni, a legtöbb akkor a leghatékonyabb, ha a mosószer helyére betöltöd a tisztítószert, és üresen lefuttatsz vele egy 90 Celsius-fokos mosást. Mielőtt alkalmaznád a szert, mindig olvasd el gondosan a használati utasítását, és tartsd be az abban írottakat.

Ám háziszerekkel is megtisztíthatod a büdös mosógép minden részét. A felültöltös mosógép tisztításához 2-3 kanál mosószódát keverj el 2 dl langyos vízben, és ezzel az oldattal, egy nedves ruha segítségével töröld át a mosógép belsejét. A mosószer adagolójára külön figyelmet fordíts. A dobba két kanál mosószódát tegyél, önts rá 3 dl ecetet, majd indíts el egy mosást 90 Celsius-fokon. Ez a kombináció eltünteti a penészt és a dohos szagot is.

Az elöltöltős mosógép esetében különösen a mosógép ajtajának gumiborítását súrold át alaposan. Ahol fekete, penésznek tűnő szennyeződést látsz, fújj rá tömény ecetet, majd 1-2 perc után sikáld át a felületet egy régi fogkefével. A mosószeradagolóba két evőkanál szódabikarbóna, és fél bögre víz keverékét öntsd bele, és a dobba is tegyél 2 dl ecetet. Ezután futtass le egy üres, 90 Celsius-fokos mosást. Ezt az eljárást néhány havonta ismételd meg. A legjobb, ha a tisztítás utáni első mosásnál törölközőket mosol, ismét csak magas hőfokon.

Büdös mosógép 02

A rejtett zugokban se hagyd elszaporodni a baktériumokat!
Fotó: Pixabay.vom

Baktériumtenyészet a büdös mosógép rejtett zugaiban

A büdös mosógép kellemetlen szaga a legtöbbször annak köszönhető, hogy a gépben elszaporodnak egyes baktériumok. Ezeknek a baktériumoknak pedig az olyan rejtett zugok a legkiválóbb rejtekhelyei, mint a szűrő és a mosószer-adagoló. Ezeket érdemes kivenni, és egy régi fogkefe segítségével, forró vízzel és szódabikarbónával kisúrolni. Ha ezt rendszeresen elvégzed, mégis érzed a büdös mosógép kellemetlen, dohos szagát, akkor lehet, hogy ideje a tömítőgumik vagy más alkatrészek cseréjének. Ennek eldöntéséhez viszont érdemes szerelőt hívni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?